От х:

Днес в x:

26 °C

Гимназията по туризъм с опция за нови професии-графичен дизайн и съдебен служител

Гимназията по туризъм в Хасково „Александър Паскалев“ ще направи промени в професионалните направления, които ще заложи в план-приема си за следващата учебна година. Въпреки че учебното заведение е с насоченост основно в туристическия бранш, всяка година поддържа и една икономическа паралелка. В момента тя е „бизнес администрация“. Намеренията на ръководството са това професионално направление да отпадне и на негово място да бъде създадена съвсем нова. Две са идеите, между които е двоумението на състава на гимназията. Едната е да бъде създадена  специалност “съдебна администрация“, която ще обучава кадри за професията съдебен служител, а другата е в IT сектора- „рекламна графика“. И двете специалности липсват в момента в хасковските училища, обясни заместник-директорът Бинка Гаджева. 
На двете специалности училищното ръководство се е спряло неслучайно. Предварителните проучвания в Районен и Административен съд в Хасково показват, че има необходимост от съдебни служители. Освен това в училището има и подготвен кадър, който веднага да поеме основно новата паралелка -преподавател, който е и действащ юрист. 
За втората специалност „рекламна графика“ школото ще разчита на отлично подготвения си учител по информатика, който с опит в сферата. 
„Идеята на новия образователен закон е именно в това да има повече гъвкавост при създаването на кадри. Нашата е да бъдем адекватни на търсенето на пазара и на необходимостта от подготвени специалисти.“, посочи директорът на професионалното училище Пенка Георгиева по време на кръглата маса с бизнеса и представителите на Регионалното управление на образованието по темата за професионалното образование и партньорството с местните работодатели.
При разговорите  професионалното училище представи идеите си  за въвеждането на новите специалности. На кръглата маса присъстваха -шефът на РУО -Хасково Христина Боева и шефката на професионално образование и подготовка в Управлението Дарина Станчева. 
 
Красимира Славова

6 коментара

 • 1
  12
  12345
  8 -2
  20:27, 11-01-2019
  А там учениците ходят ли на училище ? Просто си правят реклама. А специалност „рекламна графика“, къде ще работят и в града няма такива специалисти. Много шум за нищо!!!
 • 2
  Гр
  Гражданин
  11 -1
  22:47, 11-01-2019
  Какво общо има специалността "Съдебна администрация" с туризма. Тази специалност би трябвало да се изучава в гимназиите по икономика. По подходяща специалност за това училище би било "Балнео и спа лечение". Не трябва ли всяка една професионална гимназия да разкрива специалности спрямо нейната профилираност?
 • 3
  Ка
  Какво толкова
  6 -1
  08:11, 12-01-2019
  Графичен дизайнер в ТОХ-а - защо не, да не е по-зле от Програмист в Дървото.
 • 4
  Ха
  хах
  5 -1
  09:18, 12-01-2019
  И ще учат цели пет години за съдебен служител?!!!Господи,слез и си събери вересиите.А във финансовата гимназия ще въведат ли сладкарство или готварство?
 • 5
  Gr
  Gringo
  5 0
  17:37, 12-01-2019
  РУО да даде тогава на Механото готварство и кетъринг! ????????????????
 • 6
  Хр
  Христова
  2 -1
  17:46, 12-01-2019
  Механото има нова специалност теляк с високо подготвени даскали гжа Андреева и г н Директора.


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 26.06.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини