От х:

Днес в x:

ГЕРБ иска повече евродепутати и кметове, БСП - парламентарни избори, ДПС - програмно управление

Tрадиционно лидерите на парламентарните сили откриха новия политически сезон с обещания и призиви за промяна. Председателят на парламента Цвета Караянчева поиска работа за осигуряване на просперитет на страната. Тя призова партиите да превърнат предстоящите избори в оспорвано спортменско състезание.

Без да споменава състоянието на властта, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов поиска победа на партията му на европейските и местни избори и повече евродепутати и кметове от ГЕРБ. След като описа ситуацията в страната, председателят на БСП Корнелия Нинова пожела спешни парламентарни избори. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ даде да се разбере, че не иска нови избори, а този парламент да определи приоритетите за развитие на страната, за постигането на които да се работи.

Цветанов обяви: "България нази има"

Обединение за национални каузи, прагматизъм, а не популизъм и креслив тон, надпартиен дебат за здравеопазването в интерес на гражданите - това поиска днес зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов от партиите в парламента. Той обяви ГЕРБ за най-европейската формация в България, направи заявка партията да има поне шестима евродепутати в следващия Европейски парламент и каза, че ще работи ЕНП да е първа политическа сила на вота. Зам.-председателят на ГЕРБ не пропусна важността на местния вот и обяви, че партията ще подкрепя и кметове, които досега са били издигнати от инициативни комитети, но са работели добре с управляващата формация. "На предстоящите местни избори очаквано всяка партия ще се стреми не само да победи, но и да се представи по-добре в сравнение с предишни избори", каза още той.

Цветан Цветанов посочи като приоритет за работата на парламента промените в изборното законодателство, с които на практика се отлага електронното гласуване и се ограничава машинното. Той обяви още промени в Закона за съдебната власт, както и усъвършенстване на режима на усвояване на програмни средства от структурите в съдебната система. Той постави акцент и на предстоящото изграждане на отсечка от магистрала "Хемус".

След като обяви, че инициативите около "Пловдив - Европейска столица на културата" са пример за единение, Цветанов каза, че президентът Румен Радев не разбира така единението. "Радев препотвърди нежеланието си да работи за хората заедно с техните избраници начело на властта. За какво единение говори той тогава? Неслучайно някои определиха думите му като агресия, други - като революционен патос в конгресна зала, а трети - като израз на лични политически амбиции. Европейски медии коментираха,че речта му е "свръхполитизирана" и заподозряха, че наричайки се обединител на нацията, той успява единствено да провокира разделение и омраза", каза зам.-председателят на ГЕРБ. Декларацията му завърши с "България нази има".

Нинова: Предсрочни избори и каквото народът реши

Нестабилност, несигурност, растяща бедност, корупция, некадърност, хаос с винетките, два международни скандала, в които страната ни е въвлечена от управляващите - така описа ситуацията у нас лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обяви: "Положението в България е като война, необходими са извънредни мерки."

Според социалистите с отпускането на близо 1.34 млрд. лв. за строеж на магистрала "Хемус" правителството е направило коледен подарък извън закона на няколко фирми, срещу които текат разследвания за злоупотреби със средства. Тя изброи имената на пет фирми, сред които "Пътностроителна техника груп", "Главбулгарстрой" и "Трейс", и ги нарече лицата на политикоолигархичните обвързаности. "Има ли преведени пари", попита Нинова и обяви, че тези фирми са протестирали срещу БСП.

"А ако управляват цяла година, какво ще ли стане", попита още лидерът на БСП и обяви две действия на партията, които целят промяна на ситуацията в страната. Първото е искане на оставка на целия енергиен регулатор, ако той не определи реални цените на ток, вода и парно. Второто - БСП да напусне управителния съвет на сдружението на общините, ако продължава даването на пари само на общини на ГЕРБ.

"Вие сте статуквото в Европа, а Европа върви към промяна. За нас Европа зачита националния интерес на държавите членки. Против сме Истанбулска конвенция, пакета "Макрон" и пакта за миграцията", обяви още Корнелия Нинова, обръщайки се към ГЕРБ.

Накрая тя призова за предсрочни парламентарни избори, на които БСП да се яви с Визията си за България. "Опити за програмно правителство ще срещат нашия отпор. Този парламент е изчерпан. Уважаеми българи, знаем, че имате сили, надяваме се, че имате желание животът ви да се подобри към по-добро. Предсрочни парламентарни избори и каквото народът реши, ние ще го изпълним", каза Нинова.

Карадайъ призова за консенсус по приоритети за развитие

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че 2018 година е била изгубена за България заради скандали и призова за програма за ускорено догонващо развитие на страната спрямо средния стандарт на Европейския съюз (ЕС). "Ние трябва да имаме три пъти по-бърз растеж, за да не бъде страната за още едно поколение най-бедната в ЕС", обяви лидерът на ДПС и поиска нов модел на управление.

"Важни въпроси стоят за решаване. Те искат сериозно експертно политическо обсъждане. Те стоят за решаване от този парламент. Той трябва да постигне консенсуса за програмата", каза още Карадайъ. Той призова национално отговорните парии още тази година да бъде постигнат консенсус по политическите и икономическите приоритети за развитие на страната.

Сидеров откри кампанията си за евродепутат

Председателят на парламентарната група на "Обединените патриоти" Волен Сидеров, който по неофициална информация иска да е кандидат за евродепутат, посвети голяма част от декларацията на призиви за промяна в Европа. Той каза, че тази година трябва да се реши сблъсъка "Глобализъм - антиглобализъм", "Соросоизъм - традиционни ценности". И после обясни, че дори от САЩ призовавали: "Националисти от всички страни, съединете се."

"Дали България ще изпрати евродепутати, които да отстояват позиции, или такива, които се съгласяват с джендъри и шест пола? Да защитим правото си да бъдем в Европа. Аз ще работя за това. Сега е годината, в която ще се явим на изпит. Вземете се в ръце", обяви Сидеров и завърши: "Бог да пази България."

В подобен тон премина и декларацията на лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който поиска екшън план до изборите за евродепутати, в който се посочва как ще се повишат доходите на хората в страната. "Промяната в Европа е на вратата. Иде патриотична вълна, от която "Воля" е част", каза още Марешки.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини