От х:

Днес в x:

Вселената ни - „огледално отражение“ на паралелен свят

Вселената ни може би е само „огледално отражение“ на паралелен свят, създаден от антиматерия и носещ се в обратна посока по скалата на времето от Големия взрив.
 
Революционната теория е на канадските учени Латам Бойл, Кирън Фин и Нийл Търок от Института по теоретична физика и звучи като фантастичен роман, но помага за разрешаването на няколко парадокса, нямащи обяснение от съвременната наука.
 
Според новия модел в момента на Големия взрив се образували две „симетрични“ вселени. В едната - където живеем ние - времето потекло в познатата ни посока, а другата - огледалната - започнала да се отдалечава в миналото със същата скорост. Канадските учени трябва да доработят не малко детайли от новата теория, но като цяло трудът им не предизвиква очевидни противоречия и беше публикуван в списанието на Американското физично общество.

Според приетата засега теория цялата ни Вселена - пространство, време и маса/енергия - се е появила в резултат на Големия взрив и оттогава вече 14 млрд. години се разширява и охлажда. От елементарните частици постепенно се образували атоми, а от тях - цялото известно вещество, включително звездите и ние самите.

Еволюцията на вселената и нейните свойства се изучава от специална наука - космологията - основана на общата теория на относителността на Айнщайн и на Стандартния модел. Но нито тя, нито друга могат да обяснят защо, например, във видимата част на Вселената има толкова много вещество и толкова малко антивещество - по теория те би трябвало да са по равно. За решаването на този парадокс са предложени няколко хипотези, в това число и за тъмната материя и черните дупки.


Предложеното от канадците обяснение е далеч по-просто - и позволява обясняването на всички наблюдавани явления, без да нарушава съществуващата теория. Новият модел предполага, че Големият взрив е станал точка на симетрия, в различните посоки на която Вселената и Антивселената се разделили във времето. Точно така, както при раждането на електрон във вакуум едновременно се появява и неговата античастица - позитронът.
 
След като разгледали всички възможни двойки, физиците заключават, че Антивселената трябва да бъде изключително подобна на нашата, но не е точно копие на Вселената (в пълно съответствие с квантовия принцип на несигурност).

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини