От х:

Днес в x:

Обширна, древна част от океана всъщност...се охлажда, откриха учени

В дълбините на Тихия океан, където водата е тъмна и студена, температурите продължават да падат - и всичко това заради период на значително охлаждане, започнал още през 16-ти век.

Макар температурата на повърхността на океаните да продължава да се покачва по цялото земно кълбо, изглежда тази тенденция не е достигнала водите на дъното на Пасифика. Те изостават с векове от останалата част от света, що се касае до температурните модели.

“Някои регионални модели на затопляне и охлаждане, като Малкия ледников период и Средновековния топъл период, са добре известни. Нашата цел бе да разработим модел на това как свойствата в дълбините на океана реагират на промени в климата на повърхността ”, казв Джон Полсън от Харвардския университет.

Малкият ледников период продължил няколко века – от 1550 до 1850 и бил последван от Средновековния топъл период.

Но въпреки името си, той всъщност не бил ледников, защото проявлението му било регионално, а не глобално. Какво точно го е предизвикало, остава неясно.

Засегнатите региони били големи и многобройни, като включвали и океана.

Циркулацията на Тихия океан е продължителна. След потъване на водата, тя била изолирана от атмосферата (и нейната температура) в продължение на около 8-14 века.

Това означава, че водите, които са се намирали на повърхността по време на Малкия ледников пероид може все още да се охлаждат при спускането си в дълбините, водейки след себе си по-топли води от Средновековния топъл период.

“Тези води са толкова стари и не са се показвали на повърхността толкова дълго, че все още “помнят” какво се е случвало преди стотици години, когато в Европа са върлували едни от най-студените зими в историята ”, казва океанографът Джейк Геби.

Екипът използвал данни и компютърни модели, за да пресъздаде циркулацията в дълбините на Тихия океан от 1870 година насам.

През последното десетилетие не 20-ти век, Експериментът за циркулацията на световните океани измери няколко пъти температурата на водата в Тихия океан на дълбочина до 2 км.

През 1872 и 1876, учени монократно измериха температурата на същата дълбочина.

Всички тези данни били сравнени с по-скорошна информация.

Съвсем според очакванията температурата на повърхността демонстрирала тенденция на покачване, докато в дълбините -между 1.8 и 2.6 км - океанът се бил охладил. Макар това охлаждане да е едва с между 0.02 и 0.08 градуса по Целзий, резултатът е интригуващ.

Той влияе и на това как се затопля планетата днес – демонстрирайки, че предишни климатични промени на повърхността, влияят върху климатичните промени и днес.

Предишни изследвания сочеха какво количество топлина е било абсорбирано от Земята през 20-те век, на база равновесието на океана в началото на Индустриалната революция.

Новите открития, обаче, подсказват, че Земята може да е погълнала с до 30% по-малко топлина от първоначално смятаното.


Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини