От х:

Днес в x:

На 18-ти май спираме да работим за държавата и започваме за себе си

На 18-ти май през 2019 година българите ще са изработили дължимото към държавата и от там насетне започват да работят за себе си. На тази дата през тази година настъпва Денят на данъчната свобода, изчислиха от Института за пазарна икономика.

Анализът на икономистите показва, че преразпределението през бюджета е най-високо за последните 10 години.

Според планираното, през новата 2019 г. в държавната хазна трябва да постъпят рекордните 43,9 млрд. лв. приходи. Средно за един календарен ден българите ще изработват по 319 млн. лв., което означава, че ще са необходими 138 дни за да попълнят държавната хазна. С пр

Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано. По-света тази дата е е известна като Tax Freedom Day. Въпросните 138 дни отразяват общите приходи в консолидираната фискална рамка за 2019 г., но има някои специфични моменти, които трябва да се отчетат, предупреждават експертите.

А сред тях са, че живеещите в България отново ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги „отменят” за малко над 8 дни работа към държавата. Това отразява заложените в бюджета близо 2,7 млрд. лв. помощи от ЕС. Местните данъкоплатци ще работят до 9-ти май за държавата, а в дните до 18-ти май ще бъдат отменени от европейските данъкоплатци.

Освен изчислените 138 дни икономистите отчитат и планираните 2 дни за отработване, които отразяват заложения дефицит от 600 млн. лв. по консолидираната фискална програма. Традиционно през последните години в бюджета се залага дефицит, което означава, че държавата планира да харчи повече, отколкото събира като приходи. През последните три години обаче този дефицит не се реализира и бюджетите излизаха на излишък. През 2018 г., ако се повтори този сценарий, може и да няма дни за отработване.

Най-много -34 дни през 2019 г. ще бъдат отделени за попълване на приходите от ДДС. За приходите от акцизи ще са нужни близо 17 дни. За осигуровките ще е нужен малко над месец – 24 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно.

Приходите от подоходните данъци ще попълним за близо 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за малко над 8 дни. Други почти 7 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция дните, нужни на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да бъдат все повече и денят на данъчна свобода да идва все по-късно през годината. Това означава, че реално данъчната тежест в страната нараства. Преразпределението през приходната част на бюджета се планира да достигне 37,7%, което е най-високата стойност за последните 10 години.

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Де
    ДЕМЕК
    0 0
    12:34, 6 яну 2019
    ДЕМЕК няма да ни резнат 10% данък от заплатата ли ?
Последни новини