От х:

Днес в x:

Дядо Николай служи в „Св.Богородица“ в целия й блясък на Ивановден

    Пловдивският митрополит Николай ще отслужи тържествената литургия на Ивановден в Хасковския катедрален храм „Успение на Света Богородица“ за обновлението на храма.

    180 годишната църква е вече изцяло ремонтирана и отворена за миряните.

    Две години продължи ремонтът на храма. По план той трябваше да бъде завършен за честването на кръглата годишнина на църквата през 2017 година. Заради счупени греди на покрива обаче се наложи цялостната смяна на конструкцията, излязоха и още куп дефекти, които трябваше да бъдат отстранени, което доведе до удължаване на ремонта.

    Това е първата основна реконструкция на църквата от 100 години насам. Реставриран е иконостасът, изяло обновени са олтарът и подът под него, сменена е дърворезбата по тавана на храма, стените са с нова замазка. Със златен варак са обработени всички орнаменти, изцяло обновен е и владишкият трон.

    Зографът Христо Николов от Велико Търново е реставрирал в продължение на две години всички икони. Тези на олтара са вече зад стъкло, за да бъдат запазени по-дълго. Негова е работата и на Христос Вседържител на купола на църквата.

    Обновени са и масивните полилели на тавана на храма, на които сега са монтирани близо 400 ЛЕД крушки.

    В обновлението участваха доброволци от Хасково и Димитровград, а главен отговорник по работата на място и организатор е преподавателят по религия Делян Тодев. Преди по-малко от два месеца младокът обеща, че ще се хвърлят всички сили ремонтът на храма да бъде приключен до Ивановден, за да се възобнови традицията митрополитът да служи в тази църква. Макар малцина да вярваха, че това е възможно, заради обема на довършителните работи, краят му вече е факт.

    Бившият архиерейски наместник Антоний Енев, неговият наследник - настоящият архиерейски наместник отец Георги Тодев и отец Димитър днес оглеждаха последните детайли по приключването.

    „Дори и в сънищата си не можехме да мечтаем за това, което днес виждат очите ни“, коментира с радост отец Димитър.

    Празничната света литургия в понеделник започва в 9 часа.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Зо
      Зора
      37 -3
      16:52, 3 яну 2019
      Браво, бъдете Благословени !
    • 2
      Ма
      мастикаджия
      33 -6
      17:05, 3 яну 2019
      Браво на отец Антоний Енев.Поклон.На преклонна възраст работи като младеж по ремонта.Ако не беше той ,нищо нямаше да стане.Сега джендърът от Пловдив ще обере лаврите.С ролекса и ролсройса.Срамота.
    • 3
      Съ
      съседите
      21 -4
      17:28, 3 яну 2019
      Браво на отец Георги Тодев ,направил е чудо с храма, остават само хулите и подигравките на поповете от близката църква по негов и на сина му адрес.Лицемерите ще се спукат от яд.
      • Ке
        Кенанския Маймун
        3 -3
        06:38, 4 яну 2019
        Бахти и Християнина си и ти - изпълнен с любов и опрощение :))
        ...
        ..... , а за Боцко Маймуната , Мутрите Бейовете им Селуваш дупета :))
    • 4
      12
      123
      10 -3
      07:18, 4 яну 2019
      Браво на нашите свещеници но какво ще прави боклука сребролюбец Николай в Хасково? Не заслужава да бъде допуснат в църквата изобщо.Този измамник отказваше да подпише спечелен проект на храма в Мин. Бани докато кмета не му даде 30 процента от парите.Кмета( въпреки че е турчин) ходи да му се моли на крака няколко пъти.Часовника на този измамник струва 40 хил. евро а лимузината над 100хил. евро.Освиркайте го и го изгонете с камъни от Хасково този измекяр.
    • 5
      Пр
      принцесата от Монако
      7 -5
      09:03, 4 яну 2019
      Нямам думи!Вместо да се зарадвате на хубавата новина,все ще се намери някой комплексиран индивид,който ще хвърля кал!Хвала на всички,извършили това Богоугодно дело!
    • 6
      Тт
      ТТ
      9 -1
      10:39, 4 яну 2019
      Нашите хора от храма са читави! Това е важно! Резултата от ремонта е умопомрачаващ.Радвайте се от сърце!
    • 7
      Ха
      Хари Лангдън
      5 -2
      15:34, 4 яну 2019
      Нямам нужда от "посредници" когато искам да общувам с Господа. Джендъра Николай носи Ролекс за 30000 и се вози в лимунзина за 100000, а кара бедняците да късат от залъка си за да му платят тока и парното в Пловдив. Ебах ти и тъпите миряни дето му целуват ръка. По добре да му целунат нещо друго.
    • 8
      Гр
      градски
      4 -2
      16:41, 4 яну 2019
      Браво на нашите свещеници огромна работа са свършили.Сега ще дойде джендъра Николай Часовников и ще се прави на праведен.Няма по алчен човек от този боклук.Ще обере лаврите от труда на нашите духовни водачи.Те не заслужават това. Предлагам да се съберем освиркаме и изгоним Николай Гладни от Хасково да не го допускаме да влезе в храма господен. Той е алчен и подъл човек. Трябва да си понесе заслуженето. Има ли начин да му се предаде че не е желан в Хасково и да не осквернява хубавата църква.
    Последни новини