От х:

Днес в x:

Големите международни компании, които си тръгнаха от България през 2018-а

Въпреки че през 2018 година редица чуждестранни компании обявиха намерения да отворят първа база в България или да разширят производството си у нас, други такива обявиха, че напълно или частично се изтеглят от пазара в страната.
 
През февруари беше обявена една от емблематичните сделки за годината - тази за мобилния оператор Telenor. По-късно последваха такива новини от още няколко бранша - от автомобилната индустрия, здравният, технологичният и имотният сектор.
 
Telenor на най-богатият източноевропеец
 
В началото на януари стана ясно, че норвежкият телекомуникационен лидер Telenor се изтегля от няколко пазара в на Балканите, включително от България. Месец по-късно беше потвърдено, че новият собственик на компанията в тези страни ще бъде най-богатият източноевропеец - чехът Петр Келнер. Той осъществи сделката чрез групата PPF, която управлява активи от над 35 милиарда евро. Самият Келнер разполага с богатство, изчислявано на 16 милиарда долара.
 
През юли месец регулаторите дадоха зелена светлина за приключване на сделката на стойност от 2,8 милиарда евро. Следващата голяма сделка на PPF у нас обаче - тази за "Нова Броудкастинг груп", удари на камък след като беше спряна от КЗК. Нейната съдба трябва да се реши през новата година.Автомобилната компания, която си тръгна, заради липсата на работници
 
В началото на 2018 година липсата на кадри у нас принуди един от големите производители на автомобилни компоненти да се откаже от българския си бизнес. Белгийската Malmar, която е основен доставчик на части за автобуси и камиони на лидери като Volvo и Renault, обяви, че си тръгва от България. Това стана две години, след като от дружеството обявиха намерение да инвестират в разширяването на бизнеса си в страната.
 
Наскоро друга водеща фирма в автомобилния бранш у нас - регистрираната в Южна Африка ALC, съобщи, че също е принудена да ограничи производството си в България заради недостига на служители. Компанията има бази в Мусачево, Ихтиман и Благоевград. От ръководството й потвърдиха, че засега заводите ще продължат да работят."Аджибадем" си тръгна 2 години след идването си в България
 
В края на октомври стана ясно, че собственикът на бившата болница "Токуда" в София и на веригата "Сити Клиник", си тръгва от българския пазар.
 
Турската група "Аджибадем" дойде в страната преди малко повече от две години с мащабна сделка за 125 милиона евро. След нея компанията стана най-големият частен доставчик на здравни услуги у нас. Като причина за изтеглянето й запознати посочиха необходимостта от свеж капитал.Новият собственик на HP Enterprise у нас
 
Преди около месец Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри сделката за Hewlett Packard Enterprise (HPE). Тогава стана ясно, че новият собственик на дружеството е "Селектум България", която е под шапката на Midis Group. Последната вече се занимава с дейността на HPE още в Хърватия, Сърбия, Кения, Нигерия и Мароко.Сделката на един от най-големите инвеститори в имоти в България
 
Инвеститорът в луксозния комплекс в село Лозен, както и в проектите Manastirski L!VD apartments и Iztok Parkside, потвърди през ноември, че се разделя с дъщерното си дружество "Арко Имоти" ЕООД. Българската фирма беше 100% собственик на естонското Arco Vara, като от съобщението стана ясно, че тя ще продължи да развива дейност под търговската марка на Arco.
Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини