От х:

Днес в x:

Коледуване и награди за изявени ученици в ПМГ, пристигна и робот

    Възстановка на обичая коледуване показаха ученици от хасковската Природо-математическа гимназия „Акад. Боян Петканчин“. Старата традиция беше спазена днес и ученици от 10 и 11 клас изпълниха обичая. Групата възпитаници са част от международен проект на ПМГ - „Силата на европейското културно историческо наследство“, а мотото бе „Традициите оживяват“.

    С възстановката на обичая бяха показани коледната трапеза, както и пристигането на коледарите. „Идеята ни е да покажем българската традиция, българското културно наследство на международно ниво сред другите държави в този проект – Испания, Португалия, Швеция“, каза ръководителя на проекта Дияна Славова, която е и учител по история.

    По време на тържеството във фоайето на гимназията бяха раздадени редица награди на изявени ученици. Грамотите бяха за постижения в националния лингвистичен конкурс, който се проведе преди два дни в ПМГ-Хасково и участваха ученици от 10 града на страната. Грамоти за добро представяне получиха 10 възпитаници на ПМГ с ръководител Ваня Гочева, която е главен учител по математика. На първо място в малката възрастова група (5 – 7 клас) е Йоана Ангелова. При по-големите (8 – 12 клас) първенец е деветокласничката Дарена Георгиева. Втора е Марина Господинова, а трета – Антония Хубенова. Отличени бяха още Евгения Евтимова, Калоян Костов, Христо Канев, Петя Драгомирова, Мина Цанева и Виктория Христова.

    Вчера се е провела и благотворителна коледна фотосесия, в която гимназистите са се снимали с народни носии, като се включили и учители. Събраната сума ще бъде дарена за лечението на 17-годишната Адриана Андреева, обясни Антоанета Никова, учител по история.

    Днес бяха връчени и сувенири на ученици, участвали активно по проект „Твоят част“. Те са осигурени от Регионалното управление на образованието.

    В школото днес пристигна дългоочаквания комплект "Lego mindstorm education", който беше доставен в ПМГ - победители в конкурса “Роботика за България”. Опакованият в кашон робот беше поднесен на учениците от директорката на гимназията Гергана Петрова. С него ще работи екип от преподаватели, който ще стартира развитието на знания и умения у учениците за създаване на роботизирани предмети, обясни Петрова. Тя поздрави учениците и колегите си с предстоящите празници.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ке
      Кенанския Маймун
      3 -8
      14:51, 20 дек 2018
      Кръшков , стига с тия статии за Светлото настояще... Виж коментара
    • 2
      Уч
      Ученик
      8 -5
      14:57, 20 дек 2018
      Няма да е зле, ако в ПМГ се научат, че хорото се играе в посока, обратна на часовниковата стрелка.
    Последни новини