От х:

Днес в x:

Ердоган: Говорих с Тръмп – ако сирийските кюрди не се махнат от Северна Сирия, ние ще влезем там!

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган говори на тържество по повод откриване на група строителни обекти в град Коня, Централна Турция, предаде информационната агенция ДХА.

„Говорихме с г-н Доналд Тръмп – тези терористи (визират се Отрядите за народна самозащита (ОНС) на Партията на демократичното единство (ПДЕ) на сирийските кюрди – бел. на „Фокус”) трябва да се махнат от района източно от река Ефрат. Ако те не си отидат, ние ще влезем там с войски. Терористичният коридор силно ни притеснява. Щом като сме стратегически партньори със САЩ; тогава трябва да направим нужното по въпроса”, обяснява Ердоган, цитиран от ДХА и "Фокус".

Турската армия е завършила подготовката за евентуална операция на изток от река Ефрат в Сирия, която може да започне всеки момент, заяви още Ердоган в Коня, цитиран от турския телевизионен канал НТВ.

"Ние можем да започнем операциите на територията на Сирия всеки момент. Нашата храбра армия е завършила подготовката и плановете за това. Можем да влезем ненадейно някоя нощ", каза Ердоган. Той подчерта, че при операцията няма да пострадат американските военнослужещи, намиращи се в контролираните от сирийските кюрди райони.

Ердоган обяви на 12 декември, че до няколко дни Анкара ще започне операция на изток от р. Ефрат в Сирия срещу сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа, която Анкара разглежда като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия /ПКК/. От 2016 г. насам Турция проведе две военни операции на територията на Сирия - "Ефратски щит" и "Маслинова клонка".

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини