От х:

Днес в x:

Община Първомай е готова с Програма за опазване на околната среда

Община Първомай е разработила Програма за опазване на околната среда за периода 2018-2020г. Тя предстои да бъде разгледана и гласувана на декемврийското заседание на Общински съвет на 20 декември.

Приложенията на Програмата включват „Лечебни растения”  и „Програма за опазване, устойчиво ползване и възстановяване на почвите на Община Първомай”. Програмата е разработена в изпълнение на Закона за опазване на околната среда., който задължава кметовете на общините да я  изготвят и работят по  нея в съответствие на указанията на Министерството на околната среда и водите.

Подобен стратегически документ е значим и нужен, за да се подобри качеството на живот, да се планират действията за опазване на околната среда. Това включва опазване чистотата на въздуха, почвите, водите, растенията и др. природни ресурси.

Към програмата се приема пет годишен план за действие, съдържащ конкретни институционални, организационни и инвестиционни мерки, срокове, отговорни институции, необходими ресурси и източници на финансиране, както и схема за организация, наблюдение, отчитане на изпълненото и предприемане на коригиращи действия.

Програмата има за цел да създаде устойчиво развитие, опазване на природните ресурси, принципи на превенция, замърсителят да плати за причинените вреди. Заложено е стимулиране прилагането на чисти технологии, въвеждане на споделена отговорност в общността, както и да има достъп на гражданите до информация за околната среда, до правосъдни въпроси и включването им във вземане на решения.

Дора Дончева

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ба
    Бай Брадър
    4 0
    15:11, 17 дек 2018
    "КОГА" Община Първомай ще вземе решение по Програма за опазване и възстановяване на нормална на градската среда - НИКОГА.
  • 2
    Ик
    Икар
    2 0
    18:48, 17 дек 2018
    Кмете, крайно време беше! Река Мечка е задръстена от пласмасови шишета и торбички.Идете на чешмата, където цял Първомай пълни вода, да видете за какво става въпрос....и само там ли!? Около Пъвомай не можеш да се разходиш... природата се задъхва от мръсотия, въздуха
    от миризми... Вярно,че хората трябва да бъдат отговорни...но затова има глоби и санкции... Дай Боже, програмата да проработи, но едва ли! Какво е направено до сега....защо кмета говори само в бъдеще?!
  • 3
    Он
    Онуфри
    1 -1
    01:52, 18 дек 2018
    На хартия всичко е 6! Пред Европа сме отличници. Най-пълните гробища на вселената!
  • 4
    Ze
    zemedelka
    1 0
    16:45, 18 дек 2018
    Колкото и програми да се напишат, всичко остава само на хартия.Хората са абсолютно безотговорни и замърсяват на поразия, защото знаят, че никой нищо няма да им направи.А малкото отговорни, дори и да искат да спазват някакъв ред относно чистотата, или имат по една кофа за смет на десет къщи, или въобще нямат достъп до контейнери за хартиени отпадъци или стъкло.Не се помисли и за компостирането - колко растителен отпадък се изхвърля и гори целогодишно, вместо да се преработва.От низината на прочутите зеленчуци се превърнахме в долината на мръсотията и смрадта, с натрапчив аромат на какао.А може би това и заслужаваме.....
Последни новини