От х:

Днес в x:

ЕК с висока оценка за изпълнението на трансграничните програми

Още над 15,6 млн. евро ще бъдат инвестирани за развитие на туризма и опазване на околната среда в пограничния регион между България и Турция по Програмата за трансгранично сътрудничество. Това стана ясно по време на Комитета за наблюдение на програмата, който се проведе в Поморие. На форума, председателстван от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и Бейза Туран – директор на Дирекция „Финансово сътрудничество“ в Министерството на европейските въпроси на Република Турция, присъства и областният управител на област Хасково Станислав Дечев.

В рамките на комитета бе дадено началото на изпълнението на 130-те проекта, подадени по Втората покана, обявена в началото на годината.

Сред „отличниците“ на програмата по първата покана са областите Бургас и Хасково, където се работи по най-много проекти, стана ясно на срещата. Сред тях са мащабен проект за защита от наводнения в пограничния регион, включващ и обучение за реакция при бедствие, изграждане на път до Скален манастир "Св. Никола" в турския град Къикьой, реставрация и консервация на археологическите останки в Акве калиде, 3 D проектор за туристически форуми в Несебър и Одрин, дигитализация на архивите на културните институции в Хасково и Одрин.

Магали Леноел от ЕК информира, че в момента се обсъжда бюджетът за следващия програмен период. „Важно е да покажем, че програмите за трансгранично сътрудничество имат добри практически резултати, колкото и сложно да се изпълняват. Проектите дават възможности, както и другите кохезионни програми “, коментира тя.

Сред одобрените проекти в областта на туризма са развитие на „Русокастро“, „Дърво на живота“ на община Харманли, превръщане на занаяти в туристически атракции на община Средец, разкриване на туристическа привлекателност на Тополовград, Минерални бани, Любимец и Средец, промотиране на старите традиции в Поморие, възстановяване на древните културни коридори – Одрин и Любимец, промотиране на културното наследство в Приморско, съвместни действия за привлекателността в пограничния регион на Димитровград.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Kr
    Krum
    2 -1
    07:28, 15 дек 2018
    ЕК е инструмент за крадене и дава високи оценки на големите крадци
Последни новини