От х:

Днес в x:

Засякоха планета, изпаряваща се с рекордна скорост

Съществува вид подозрително редки екзполанети. Наречени са горещи Нептуни, от потвърдените до момента 3 869 екзопланети, едва няколко принадлежат към този клас.

Сега астрономи откриха изпаряваща се планета, която може да се окаже липсващото звено.

Gliese 3470 b губи атмосферата си с удивителна скорост, по-бързо от всичко наблюдавано до момента.

Съдейки по това колко бързо изчезва планетата, тя придава тежест на хипотезата, че причината да съществуват толкова малко горещи Наптуни, е че са се смалили до мини Нептуни – един от най-широко разпространените видове екзопланети, открити от Кеплер.

“Въпросът е къде са отишли горещите Нептуни?”, казва астрономът Винсънт Буриер от Университета в Женева, Швейцария.

Горещият Нептун е гигантска планета с размера и масата на Нептун или Уран, но много по-близко разположена до звездата си – по-близко от разстоянието между Земята и Слънцето. Това я прави изключително гореща, с температура от около 927 градуса по Целзий.

Съществуват и други нептунови планети, но те са много по-отдалечени от звездите си. Горещите нептуни или просто са по-редки по принцип, или се формират, но по някакъв начин след това изчезват.

Или се превръщат в нещо друго, като последното откритие. Gliese 3470 b не е единствената изпаряваща се планета, открита до момента. Съществува и Gliese 436 b, засечена преди няколко години, но тя не изчезва със същата скорост.

Международен екип учени открил, че GJ 3470b, макар и на еднакво разстояние от звездата си, като GJ 436b, е много по-гореща и губи атмосфера 100 пъти по-бързо, според наблюденията на Хъбъл, който разкрили водороден облак около планетата.

Ако това продължи, планетата ще свърши като мини Нептун или дори като супер Земя, смята екипът.

“GJ 3470b губи повече маса от всяка друга планета, наблюдавана до момента, след едва няколко милиарда години, половината планета ще си е отишла”, казват те.

Двете планети обикалят на разстояние от около 6 милиона километра от звездите си (едва 10% от разстоянието между Слънцето и Меркурий – 58 милиона километра), но GJ 436b орбитира около старо червено джудже – сравнително студена и стабилна звезда на възраст между 4 и 8 милиарда години.

GJ 3470b обикаля около значително по-млада звезда – червено джудже на едва 2 милиарда години. Тя е много по-гореща и турболентна, което означава че до планетата достига значително повече радиация. Резултатът от това явление – наблюдаван и при други подобни планети – е че атмосферата се нагрява дотолкова, че започва да се изпарява.

Макар двете планети да са със сравнително еднакъв размер, GJ 3470b е с по-малка плътност от GJ 436b, което означава, че гравитационното привличане на атмосферата не е толкова силно. Резултат, потвърждаващ, че изпаряването на атмосферата играе основна роля за липсата на множество горещи Нептуни.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини