От х:

Днес в x:

Общината обяви за незаконно заграждението на ул. „Сливница”

"Държа да коментирам този проблем не само заради реакциите на асеновградчани, а заради това повече хора да имат максимално коректна информация по случая, преди да си формират една или друга реакция“, заяви пред журналисти кметът Емил Караиванов по повод придобилия публичност въпрос с частния имот на ул. „Сливница”. По думите му аналогични, в различна степен, на този казус в града е имало и преди години, а из страната ги има периодично. „Това е така по много причини. Едната от тях е, че твърде често законовите процедури, особено по Закона за устройство на територията, видимо, се разминават с обществения интерес. В следствие на това не един казус изглежда несправедлив и дори абсурден”, подчерта Караиванов.

Според представената пред медиите фактология по случая, първата проверка на комисия от общинска администрация е на 3 декември:

- в протокола от нея е описано, че Общината прави проверката вследствие на подадени 13 жалби на граждани, че въпросният имот незаконно е заграден. Проверката установява, че става дума за поставени леки заграждения, които нямат статут на незаконни.

- на 10 декември следва втората проверка на експерти от Общината - на въпросното място вече има изградени заграждения с определена височина и ширина и твърдо закрепени с бетон за земята. В изготвения констативен протокол е записано, че е извършено вид незаконно строителство – бетонно закрепено в земята заграждение.

Издаденият констативен акт за незаконно строителство е със 7-дневен срок за обжалване след връчването му по закон. Ако няма постъпило обжалване, следва заповед за премахване, която има 14-дневен срок за обжалване.

„Описаните дотук мерки са единствените стъпки по закон в правомощията на Общината, без да превишава права или да бездейства”, обобщи градоначалникът. Той припомни, че Общинският съвет се опита да удовлетвори обществените реакции, като за кратко време взе решение, но не след дълго с друго решение отмени първото такова. На 25.10.2017 г. ОбС- Асеновград със свое решение дава съгласие за изготвяне на проект за изменение на ПУП-ПРЗ за УПИ ХII-озеленяване в кв. 266 по регулационния план на Асеновград, съгласно приложена скица. След влизане в сила на проекта за изменение на ПУП обявява за частна общинска собственост имоти с кадастрални идентификатори № 00702.522.204, 00702.522.205, 00702.522.206, за които е отреден УПИ ХII-озеленяване по регулационния план на Асеновград, представлящи публична общинска собственост. В съответствие с решението на Общинския съвет е издадена Заповед № А-1940 от 06.12.2017 г., с която се допуска изработването на проект за изменение на ПУП - ПРЗ за УПИ XII-озеленяване в кв. 266 по регулационния план на гр. Асеновград. На основание издадената заповед е изготвен проект за изменение на ПУП-ПРЗ, който е внесен за разглеждане и одобрение със заявление с вх. № 94-Г-145/10.04.2018 г.

Следва внасяне на подписка от инициативен комитет и направено изказване в тази връзка на заседание на Общинския съвет на 15 май т.г. въз основа на фактическите основания, съдържащи се в предложение с вх. № С-37 от 28 юни от група съветници, се стигна до решение на общинските съветници от 11 юли, с което се отмени по-горното решение. При отсъствие на съгласие от страна на собственика Община Асеновград, не са налице предпоставките за издаване на заповед за одобряване на процедирания проект за изменение на ПУП-ПРЗ за УПИ ХII – озеленяване в кв. 266 по регулационния план на Асеновград.

Предвид взетите решения на Общинския съвет имотът, възстановен със съдебно решение, остава неурегулиран, собствениците могат да се разпореждат него както преценят, но в рамките на закона.

„Това, което мога да кажа с категоричност е, че Общината ще продължи да действа единствено по стриктни законови процедури, да изпълнява в този смисъл решенията на Общинския съвет, както сме го правили и досега, видно от хронологията дотук”, каза в заключение Емил Караиванов.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини