От х:

Днес в x:

Великобритания може да се откаже едностранно от Брекзит, реши Европейският съд

Великобритания може едностранно да се откаже от Брекзит, реши Европейският съд ден преди британският парламент да гласува споразумението за излизане от ЕС.

Генералният адвокат на съда също представи миналата седмица мнение по въпроса, според което Великобритания може да спре процеса на Брекзит, без да търси одобрението на останалите държави членки на ЕС. Съдиите обикновено се вслушват в подобни мнения.

Британското правителство намира въпросите пред съда за нерелевантни. Мей непрекъснато повтаря, че втори референдум няма да има. Шотландският върховен съд обаче отправи запитването си към Люксембург и разглеждането му бе ускорено заради особените обстоятелства.

След продължили пет дена дебати утре британският парламент ще реши дали да одобри сделката на Мей. В случай че споразумението бъде отхвърлено, законът предвижда правителството в срок от 21 дни, т.е. до 1 януари, да представи пред парламента план как смята да действа по-нататък с процедурата по напускане на ЕС. Миналата седмица британските депутати приеха поправка, даваща им възможност да внесат промени в текста, който ще бъде предложен на парламента от правителството.

Високопоставени дипломати в ЕС се надяват гласуването във вторник да се окаже с малка разлика, която да позволи на Мей да върне споразумението за втори вот. Тогава те могат да се опитат да й помогнат с "козметични" промени в необвързващата политическа декларация, която съпътства основното споразумение. Но дори и в този случай юридически обвързващият документ, който е в сърцевината на дебатите във Великобритания, няма да подлежи на предоговаряне. А ако вотът с "не" в парламента е с голямо мнозинство, Мей ще се окаже оставена да се справя сама.

Шансовете правителството да спечели гласуването изглеждат малки. Според в. "Таймс" висши министри са призовали Мей да отложи вота поради опасения, че тя е застрашена от толкова голямо поражение, че може да се стигне до падане на правителството й

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини