От х:

Днес в x:

Който гори боклук, ще мете 30 дни в парка. Преглед на печата

„Сега“:

Протест блокира движението по главен път Е-79 при Кресна

От 14 20 ч главен път Е-79 в гр. Кресна е блокиран от протестиращи срещу социалното неравенство, съобщи БГНС. Протестиращите застанаха на пътя с намерение да останат там колкото си може по-дълго. След 10 минути обаче бяха изтикани от числено превъзхождащата ги полиция и жандармерия. Освободено бе първо платното за Благоевград и София, а след това и това за Сандански и Кулата. Стигна се до кратък сблъсък. Протестиращите скандират „Мафия“ и „Оставка“ по адрес на правителството. Звучат патриотични песни, на пътя се играят хора. В Кресна са ситуирани 10 микробуса на полицията, а в Благоевград обявеният за 14 ч. протест не се състоя.

Наказания.

„Сега“:

Който гори боклук – ще мете 30 дни в парка

Промяна в Наказателния кодекс, с която да се въведе общественополезен труд за хората, хванати да горят боклуци и по този начин да замърсяват въздуха. Тази мярка ще предложат депутатите от управляващата партия ГЕРБ, съобщи шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

Идеята е всеки, който гори боклук, да чисти 20-30 дни градинки и паркове.

За да влезе санкцията във възможно най-кратък срок, се използва фактът, че в момента НК е отворен на 3 места по съвсем други поводи, включително за подсилването на наказанията при случаи на домашно насилие. Така реално текстът за замърсяването на въздуха ще може да влезе направо на второ четене и да бъде приет скоростно.

Катастрофа.

„Монитор“:

Катастрофа в Подбалкана: Загинал и 7 пострадали, след които 2 деца

Тежка кастрофа е станала на Подбалканския път близо до софийското село Саранци, предаде БНР. По първоначална информация при тежкия инцидент, който е станал на разклона за село Саранци на 5 км. от София – има една загинала жена на около 65 години и други 5-ма пострадали.

Най-вероятната причина за катастрофата е изпреварване с несъобразена скорост. На мястото на инцидента пристигнали четири екипа на Спешна помощ. Ранените са откарани в две столични болници. От УМБАЛ „Света Анна“ съобщиха, че при тях са настанени 59-годишен мъж и 39-годишна жена. Мъжът, който е шофирал една от колите, е с пневмоторакс, а жената – с фрактура на подбедрица.

Насилие.

„Дума“:

Нинова алармира за насилие в Кресна

Полицаи са упражнили сила срещу протестиращи жени в Кресна днес, съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя се е срещнала с кмета на общината Николай Георгиев, който за втори път застава до протестиращите. Разбрах, че днес срещу жени, излезли да изразят свободно мнението си, е упортребена сила и те са били блъскани, написа Нинова във Фейсбук.

Тя добавя, че масово в Благоевград се съставят актове на хората. „Властта се крепи с репресии. Миналата седмица бях информирана, че на полицаите е казвано, че ако не спрат протестиращите, ще бъдат уволнени. Борисов, авторитарната власт и полицейщината не могат да спрат гнева и справедливите искания. Всеки може да изразява волята си свободно, в свободна и правова държава“, категорична е Корнелия Нинова.

Днес около 100 души от Кресна, Сандански и Блаоевград излязоха на протест срещу високите цени на горивата. Те на няколко пъти прекъсваха движението по международния път Е-79 в района на Кресна.

Баневи.

„Сега“:

Прокуратурата ще чака Швейцария и по делото срещу Баневи

Информация от Швейцария може да се окаже ключова за делото срещу Евгения и Николай Баневи. Това стана ясно от изказване на зам. главния прокурор Иван Гешев пред Нова телевизия. Според него от разследващите са „констатирани“ над 1 млрд. лв. по сметки на Банев в швейцарски банки. Гешев призна, че за прокуратурата ще е доста трудно да докаже, че Баневи са изпрали 1 млрд. лв. , каквото обвинение им е повдигнато.

„Пране на пари за 1 млрд. лв. е много трудна задача, признавам си. Колегите са амбицирани да си свършат работата. Факт е, че в сметки на едно от лицата са констатирани над 1 млрд. лв. в Швейцария. Според колегите има достатъчно доказателства, че те са попаднали там в резултат на това престъпление – пране на пари. Това, което мога да кажа категорично, е, че колегите са поискали от компетентните швейцарски власти да се запорират тези сметки. Предстои да видим какво ще се случи“, заяви Гешев.

Прокуратурата вече веднъж се провали в опит да докаже пране на пари и данъчни престъпления, свързани с авоари в швейцарски банки. Такива обвинения бяха повдигнати на бившия зам. – председател на парламента и депутат от ДПС Христо Бисеров.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини