От х:

Днес в x:

Откриха паметник на мястото на старото еврейско гробище

Изображение 1 от 4

    Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис и Йосиф Меламед, главен секретар на ОЕБ „Шалом” откриха официално двуметров паметник, изработен от риолит,  на мястото на старото еврейско гробище. Гости на церемонията бяха още Светлозар Калев, член на изпълнителното бюро на ОЕБ ”Шалом”и председател на ОЕ „Шалом” в Пловдив, зам. - кметът  Веселина Тихомирова  и носители на наградата „Мултикултурният човек” проф. д-р Тодор Черкезов,  отец Петър Гарена, краеведът-изследовател Минчо Гумаров. Присъстваха членове на Школа по история„ИстОрика” в СУ ”П.Р.Славейков” с ръководител Димитър Димов  и  ученици от клуб „Добродетели” към ЕГ „Христо Ботев”с ръководител Емилия Владева, граждани и журналисти.

     „В средата на 20-те години на миналия век тогавашното кметство предоставя на еврейската община отделен сектор в старото градско гробище, което се намира на едно възвишение над днешния стадион в парк „Простор“. Мястото се ползва до 1949 г., когато последните местни евреи емигрират в Израел, и е закрито през 70-те години по свидетелства на старите кърджалийци”, припомни Радост Николаева, директор  на Арт движение Кръг, което заедно с Община Кърджали инициират поставянето на   паметния знак.Тя обяви, че художественият проект за паметника е на Арт движение Кръг, а реализацията е дарителски акт от председателя на Инициатива „Обща памет“ в Кърджали Красимир Димитров и арх. Иван Хърлев от Асеновград и връчи на кмета на  Кърджали Свидетелство за дарение на Инициатива „Обща памет“.

     „Днес е последният ден от най–светлият ден на евреите по света Ханука -  празник на светлината, който ние  честваме с много радост. Тази година за евреите е особено отличителна, защото честваме 75 години от спасяването   на  евреите  в България от лагерите на смъртта по време на Втората световна война, един акт, който е безпрецедентен в световната  история. Само две страни са  успели  да съхранят своите  евреи – това  са Дания, която спасява  5  хиляди души и България, която запазва живота на  около 50 хиляди евреи, което говори за голямата толерантност на българския народ. Намирайки се в Кърджали, един град на  толерантността, на добрите междусъседски взаимотношения, виждайки  лицата на младите хора, аз ви благодаря  за това,  че сме заедно и  за вашето внимание”, каза в словото си Йосиф Меламед, главен секретар на ОЕБ „Шалом” и  подари на  община Кърджали специално издадена книга с имената на хората, подпомогнали  спасяването на българските  евреи. 

    Светлозар Калев, член на изпълнителното бюро   на  ОЕБ ”Шалом”  и председател на ОЕ „Шалом” в Пловдив припомни  историята на   евреите,   дошли по българските земи преди повече от 500 години. Той подчерта, че общността се е интегрирала в българския народ като е участвала във всички  битки  за запазване целостта на страната. Калев пожела  историята  за холокоста никога да не се повтаря и хората да живеят мирно,  уважавайки вярата и етноса  на всеки един, пример за което са Пловдив и Кърджали.

     „В Кърджали се опитваме толерантността да бъде в няколко степени по - високо и това е благодарение усилията, както на общината, на кмета, на отец Петър, на мюфтията, така и на всички наши съграждани. Това  е  едно общо дело, което трябва да  продължи. Политиката на толерантността  не  е  отговорност само на общинската  администрация или друга институция, а тя е вътре в нас.Ако ние осъзнаем и споделяме тази общочовешка ценност, означава че Кърджали заслужава да бъде столица на  толерантността. И този паметен знак, който откриваме днес, е поредната стъпка, чрез която кърджалийци още веднъж доказваме, че нашият  град е  модел  на  етническа и религиозна толерантност ”, заяви кметът инж. Хасан Азис.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини