От х:

Днес в x:

7 обвинения срещу Баневи. Преглед на печата

"Дума":

7 обвинения срещу Баневи 

Наказателната отговорност от Николай Банев и Евгения Банева ще бъде търсена по 7 обвинения - за престъпления от общ характер, съобщават от специализираната прокуратура. Първото е за ръководене от Банев на организирана престъпна група и за участие на Банева в същата група. Друго обвинение е за длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на "Полимери" АД, "Елма" АД, "Химически завод Панайот Волов" АД и "Топлофикация Казанлък" АД в общ размер на 84 682 896 лв. За избягване на плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. като управляващи "Полимери"АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на "Партнърс комерс" ЕООД и 2 623 816 лв. като управляващи "Елма"АД. Семейството е обвинено и за пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева, както и за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Няколко часа по-рано Николай и Евгения Баневи бяха екстрадирани с два различни полета до София. Очаква се днес специализираната прокуратура да поиска от Специализирания наказателен съд най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо семейство Баневи. Минути по-късно в социалните мрежи се появиха записките на Банев от френския арест, писани през последния месец и половина.

Закон. 

"Сега":

Законът за личната помощ скара депутатите и на финалната права

Парите за личната помощ ще бъдат прехвърлени от държавния бюджет към социалното министерство, а от месечната помощ за деца с тежки увреждания, които ползват услугата личен асистент, ще се приспадат до 380 лева, т.е. според получените часове асистентска помощ. През следващите две години личната помощ ще бъде лимитирана до три групи хора с увреждания - хора с 90 и над 90% увреждания и право на лична помощ, деца с 50 и над 50% увреждания с право на лична помощ и деца с над 90% увреждания (без право на лична помощ). Това гласят окончателно приетите на второ четене в пленарна зала текстове на Закона за личната помощ, който стигна до финалната права след много протести, бурни дискусии и множество редакции, като създаде напрежение и словесни сблъсъци и на последното заседание.

Новият нормативен документ, който беше приет по настояване на майките от инициативата "Системата ни убива", дава право на лична помощ на хората с трайни увреждания въз основа на индивидуалната оценка на потребностите им, както и правото сами да избират личния си асистент.

Проверка. 

"Монитор":

Стартира пълна проверка на завод "Арсенал" за незаконни оръжия

Пълна проверка на завод "Арсенал" стартира след акцията на ГДБОП и спецпрокуратурата, след откриването на голям брой незаконни оръжия и боеприпаси. Разследващите ще проверяват, дали няма канал за производство и изнасяне на автомати, пистолети и заглушители и дали оръжията не са предназначени за тероризъм.

Един от задържаните при акцията в село Габарево е Айдън Джафер. В неговия дом са открити огромно количество оръжия и боеприпаси, съобщава NOVA. През 2008 той е бил арестуван, а в дома му са открити оръжия и наркотици. Обиск е направен и в склад в селото.

Все още няма изявление от завод "Арсенал", тъй като нямало запитване към експертите на оръжейното предприятие, дали намереното оръжие е произведено там.

Ограда. 

"Дума":

Симеонов призна за падналата ограда на границата

Участък от около 30-40 метра от оградата с Турция е отнесен, работи се по възстановяването й. Това призна вчера лидерът на НФСБ и депутат от "Обединени патриоти" Валери Симеонов. Както ДУМА първа писа, народният представител от БСП Николай Цонков публикува в социалните мрежи снимки, на които се вижда падналата ограда. Симеонов обясни пред журналистите, че на такива места се поставят 24-часови постове до отстраняване на проблема. Той дори призова БСП да сезира прокуратурата. "Всеки има право да подаде сигнал в случай, че смята, че има нарушение. Снимките са ми известни и са истински. Известно ми е мястото. Може би е необходимо да се даде малко пояснение за какво става въпрос", обясни Симеонов.

Оградата е отнесена в участък, наречен "Дълбок дол", който се намира южно от Сливарово, разказа националистът. Самото наименование на местността говори, че става въпрос за дълбок дол. Оградата е пометена на 28 ноември, когато в района падна силен дъжд", коментира Симеонов. Той иронично уточни, че оградата не е направена около "Св. Александър Невски" на жълтите павета, а на изключително насечен терен и предупреди, че не може да се гарантира, че и в бъдеще няма да има такива събития.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини