От х:

Днес в x:

Отец Никола служи в „Свети Никола“ на Никулден, освети рибарски такъми

    Свещеникът отец Никола, който днес празнува имен ден, отслужи тържествена литургия в храм „Свети Никола“ в хасковското село Тракиец. Днес по обяд службата събра множество християни, дошли да се помолят в църквата, осветена през 1874 година. Миряните запалиха свещи и по традиция раздаваха постни храни.

    След водосвета отчето-именик разказа пред присъстващите в храма за силата, могъществото и добрините на свети Никола Мирликийски Чудотворец, наричан още свети Николай, Николае, Николаус. Хасковският свещеник разказа още, че свети Никола е раздавал на бедните своите дарове. Именно заради това образът му е заимстван за Дядо Коледа, който раздава подаръци на децата. Припомни и историята за български моряк, който е сред малкото оцелели при корабокрушение в Черно море, благодарение на това, че в джоба си е носил иконата на светеца.

    „Честит празник на всички именици. Желая ви крепко здраве, сила и смирение“, пожела в края на днешната литургия отец Никола, в чието семейство имен ден празнуват още синът му и тъста му.

    По-късно свещеникът беше повикан за освещаване на рибарски такъми. Ритуалът неслучайно се изпълнява днес, тъй като на Никулден се счита за празник и на рибарите, на масата се поднасят ястия с риба. Традицията беше спазена и в село Тракиец, където след приключване на църковния ритуал отец Никола освети печената на барбекю скумрия, която беше осигурена с дарения от местни жители. Рибата беше приготвена по рецепта на местните – Димитър Тянков и майка му Станка. Кисната е 12 часа в специална марината, след което се пече на дървени въглища, обясни възрастната жена.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Еж
      ежко
      3 -4
      16:10, 6 дек 2018
      Отчето си е стара кримка. По късни доби ходи съвместно с бракониерите да си опита късмета. Наслука!
    • 2
      Ха
      Хасковлийка
      8 0
      17:45, 6 дек 2018
      На отец Никола, честит имен ден ! Добър и благороден човек, призван да проповяда Божието слово ! На него и семейството му пожелавам да са здрави и щастливи ! Амин !
    • 3
      Ян
      Янко Митев
      2 -5
      22:18, 6 дек 2018
      Този е обикновен талибан! Слуга на пловдивския ролексоносец!
    Последни новини