От х:

Днес в x:

Гърция се учи от български етнически модел

Изображение 1 от 4

    Книгата  „Хора на истината“ на журналиста и публицист Георги Кулов беше представена пред обществеността  в гръцкия град Комотини. Проявата беше организирана от сдружението „Тракике Етерия“, неправителствено организация  на помаците и гърците в Северна Гърция. На представянето присъстваха Тончо Стоянов, бивш дипломат и служител на ООН, редактор и съиздател на книгата „Хора на истината“, Мустафа Ахмед, предприемач, два пъти депутат в Народното събрание, консултант на книгата  и Красимир Ангелов, председател на Журналистическо дружество „Мара Михайлова“ в Кърджали.

       „Хора на истината“ е уникално изследване на общността на алевитите в България. По неофициални данни у нас те са над 126 000 души, концентрирани в Източните Родопи и в Лудогорието. Историческите сведения сочат, че първите групи алевити се заселват на Балканския полуостров преди нашествието на османските турци, но този процес е най-интензивен по време на Османската империя. Това става по три начина – чрез еничарите, които са били членове на ордена на бекташиите, създаден от алевита Хаджи Бекташ; чрез насилствени заселвания на казълбаши – алевитски племена, живяли на границата между Персия и Османската империя. които често са се бунтували и като наказание за това са били изпращани на заточение на Балканите и чрез приемане на алевизма , една от формите на исляма, от местното население при масовата ислямизация на региона.

     Интересът към книгата на Герги Кулов в Северна Гърция е много голям, защото  в района има значими по големина общности както на турци – алевити, така и на помаци – алевити. В последният доклад на Държавния департамент на САЩ за първи път  общността на алевитите  е посочена като една от малцинствените групи в Гърция.

     Само до преди няколко десетилетия центъра на алевитите на Балканите се е намирал в Северна Гърция – текето на Казъл Дели Баба край село Руса, близо до Димотика. След падането на  „желязната завеса“  основния център  се измества на север и в момента е в Източните Родопи –  Осман Баба теке  край хасковското село Тракиец.

     Организаторите на представянето на книгата „Хора на Истината“ очакваха присъствието на голяма група от гръцки елевити. Вечерта преди събитието  техни представители обаче са информирали организаторите, че част от тях се страхуват от натиск от страна консулството в Комотини и за това няма да присъстват на представянето на книгата. Въпреки това залата на Търговско-промишлената палата в Комотини беше пълна, като освен членове на сдружението „Тракике Етерия“ присъстваха и много университетски преподаватели и историци от Комотини. Представянето се водеше от АндонисЛяпис, а с преводът се нагърби големият приятел на Кърджали Илияс Йоаникис, бивш кмет на община Мароня –Сапес, сега директор на Държавното музикално училище в Комотини.

     Председателят на журналистическо дружество „Мара Михайлова“ Красимир Ангелов представи  Георги Кулов. Освен журналист, той е археолог, извършил редица проучвания в Родопите и направил много отрития,  сред най-значимите е запазената тракийска гробница край село Долно Луково, община Ивайловград.  Бил и директор на Регионалния исторически музей в Кърджали.  Научната подготовка помага на Георги Кулов освен с оперативна  журналистика  да се занимава и със задълбочени проучвания.  Едно от тях е книгата“ Хора на истината“, в която се разказва за алианите в България. Това е една затворена в себе си общност . Георги Кулов  успя не само да проучи историческите източници за тях, но и да спечели доверието им и да  присъства на пазени доскоро в тайна ритуали. Книгата е безценен документ  не само за алевитите в България, но и за българската история, защото алианите са сред най-прогресивните общности у нас с изключително силна насоченост към науката и образованието. Тази общност има изключително голям принос към развитието на България, посочи Красимир Ангелов.

     Интересът на присъстващите беше насочен основно към Мустафа Ахмед. Въпросите към него бяха свързани основно  с политическия модел в България, който гарантира сериозно присъствие на мюсюлманската общност в законодателната и изпълнителната власт. Участващите разпитваха и как е постигнато добро взаимодействие и   общо представителство в обществения и политическия живот  на алевитската и на сунитската мюсюлмански общности в България – модел на толерантност, който  рязко се различава от изпълненото с конфликти и противопоставяне битие на тези общности в други държави.

      Предстои издаването на книгата „Хора на истината“ и на гръцки език, съобщи Андонис Ляпис, председателят на сдружението „ Тракике Етерия“. Интересът към книгата е изключително голям,  тая се търси не само в балканските страни, но и в държавите от Близкия изток и Иран, където живеят алевити.  Интерес към нея има и от САЩ, обмисля се превеждането и тиражирането и на английски.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини