От х:

Днес в x:

Писмо на Айнщан за Бог продадено за 2,4 милиона долара

Писмо от 1954 г., в което Албърт Айнщайн отхвърля думата Бог като "продукт на човешката слабост" и се бори с неговата еврейска идентичност е продадено за 2,4 милиона долара, съобщи говорител на Аукционната къща "Кристис", цитиран от АФП.

В писмото, адресирано до философа Ерик Гуткин, Айнщайн нарича Библията "колекция от ценни, но все пак по-скоро примитивни легенди".

"Думата Бог за мен е нищо друго освен израз и продукт на човешката слабост", пише физикът около година преди смъртта си. Писмото е продадено на търг през 2008 г. за 404 000 долара, според съобщенията в медиите по онова време.

Сегашната продажба в Ню Йорк приключва за четири минути и е много по-висока от прогнозата на "Кристис", която предположи цена от около 1,5 милиона долара. Заедно с всички такси, купувачът ще плати 2,9 милиона долара, допълва говорителката.

Айнщайн е написал писмото, докато е живял в Принстън, Ню Джърси в отговор на книгата на Гуткин от 1952 г. "Изберете живота: Библейският призив към бунт", която засяга юдаизма, Израел и съвременността.

Физикът опровергава позицията на Гуткин, че еврейският народ е "избран", като обяснява, че самият той "с радост" принадлежи на еврейския народ, но "непроменената еврейска религия е като всички други религии въплъщение на примитивно суеверие".

Възгледите на Айнщайн за религията отдавна се анализират от академичните среди.

Като дете той прегръща юдаизма за кратък период от време. По-късно Айнщайн пише, че не е атеист, но не вярва в бог, който се намесва в светски въпроси.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини