От х:

Днес в x:

РЗИ: Водата в Хасково остава забранена за пиене

Забраната за пиене и готвене с водата от водопровода на Хасково остава в сила. Това заяви за Haskovo.net шефката на РЗИ д-р Соня Димитрова. Тя уточни, че не е запозната с решението на прокуратурата за прекратяване на наказателното производство за укриване на информация за урана във водата. Мотивът на обвинителите е, че водата е безопасна за здравето. Прокуратурата е получила становища от много институции, включително от експерти по ядрени изследвания в БАН.

Въпреки решението на държавното обвинение обаче забраната остава в сила. “Имаме Наредба 9, която трябва да спазваме”, заяви д-р Димитрова. Тя припомни, че при старата норма за допустимо съдържание на уран във водата тя би била в границите. Но прагът бе променен по европейските стандарти и така хасковската вода изведнъж се оказа извън нормата.

Д-р Димитрова допълни, че от 10 месеца не са правени нови изследвания на питейната вода, защото се чакало да се пуснат новите кладенци, с което да се понижи концентрацията на уран и нивото на алфа активност.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ка
    Катя
    30 -2
    14:43, 5 дек 2018

    С една дума държавата не е единодушна дали урана в хасковската вода е вреден или не.Боже ...

  • 2
    To
    Tonich
    14 -1
    16:12, 5 дек 2018
    Значи и да не е вредна водата в града, те си имат наредба и трябва да я спазват .... Не е ли време да се направи едно голямо изследване и да се обяви, вредна, или не е водата в Хасково, а не само да се говори ? За какво са тези институти, лаборатории, ако не да изследват и кажат истината за водата ?
  • 3
    11
    111111
    13 -5
    16:26, 5 дек 2018
    Погледни некролозите по града Те стигат
  • 4
    Ма
    мастикаджия
    14 -4
    17:20, 5 дек 2018
    Кот каже комунистическата партия ГЕРБ !
  • 5
    Ни
    Никой
    8 -1
    22:00, 5 дек 2018
    Мамицатаим мръсна умориха народа всеки трети болен в Хасково от този уран рак и хиляди болести до кога ще ги търпим да се подиграват с народа
  • 6
    Ке
    Кенанския Маймун
    4 -2
    23:28, 5 дек 2018
    Кажи ми, кажи, бедний народе,
    кой те в таз робска люлка люлее?
    ...
    Моя отговор ? - Гяурското съзнание .. не са виновни само мутрите и бейовете :))
Последни новини