От х:

Днес в x:

Прокуратурата: Уранът във водата на Хасково не е опасен

    Районна прокуратура – Хасково прекрати наказателното производство за укриване на информация за наличието на високо съдържание на уран в питейната вода на Хасково. Причина за това е, че питейната вода в областния град е безопасна за здравето на човека, съобщават от държавното обвинение.

    Прокуратурата се самосезира по случая на 19 април 2017 г. от публикации в медиите за наличието на уран в питейната вода в Хасково. Държавното обвинение образува разследване за това, че в периода от 28 октомври 2016 г. до 4 април 2017 г. в Хасково, длъжностно лице, в кръга на служебните си задължения е укрило информация за наличието на високо съдържание на уран и обща алфа активност в подземни води от сондажи на Помпена станция „Хасково – 1“ и от това са последвали немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве.

    В хода на досъдебното производство е изискана значителна по обем документация от различни институции, разпитани са множество свидетели, огледи, изготвена е комплексна експертиза по геология, хидрология и ядрени изследвания от експерти от Българска академия на науките (БАН).

    Установено е по категоричен начин, че повишените стойности на уран в питейната вода на Хасково се дължат не на находище „Чешмата“, отстоящо на 6 км западно от кв. Болярово, в което се е извършвал геотехнологичен добив на уран, а е с източник скали, наситени с уран в района на самите кладенци. Общата алфа-активност и общата бета-активност се приемат като контролни, а не като ограничителни показатели.

    Съгласно последната редакция и допълнение от 2014 г. на Наредба № 9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, съдържанието на естествен уран се възприема не като радиологичен показател, а като тежък метал със своите съответни негативни въздействия върху здравето на човека. Общата алфа-активност и общата бета-активност се приемат като контролни, а не като ограничителни показатели. При техни стойности над посочените в Наредбата се налага извършване на допълнителни анализи с определяне на индикативна доза, и само и ако тя е над определени стойности се счита, че водата е неподходяща за употреба. Ако индикативната доза е над 0,1 мСв(0,1 милисиверта за година) се счита, че водата не отговаря на изискванията за питейна вода.

    Такава оценка е направена на основата на получените резултати от радиологичния анализ на взетите контролни водни проби на 05.07.2017г. при изготвяне на експертизата като получената индикативна доза е била по-ниска от допустимата.

    Експертите от БАН, изготвили комплексната експертиза по делото са категорични, че изследваните води съответстват на изискванията, предвидени с Наредба № 9. Със стойности под 0,1 мСв са и повечето проби, взети и преди изготвената експертиза. При водата е важно количеството нуклиди, които попадат с нея в човека. Много радионуклиди могат да се натрупват в организма и да остават там в течение на много месеци и даже години, оказвайки през цялото това време негативно влияние върху организма. За определяне на това въздействие е въведено понятието приравнена ефективна доза, с което оперира Световната Здравна Организация (СЗО).

    Във всички свои разчети и препоръки Световната здравна организация широко използва стойността 0,1 мСв/година (0,1 милисиверта за година). Тоест, ако водата удовлетворява нормите за радиологична безопасност, то при нейното ежедневно потребление в количество 2 литра на ден, дозата на облъчване, която при това ще получи човек за една година, няма да превиши 0,1 мСв и тази ежегодна доза може да се счита за безопасна през цялата продължителност на живота на човека

    Изискана е и справка от Онкологичен диспансер-Хасково, от която е установено, че ръстът на заболеваемост в изследвания период е отрицателен.

    Изводът е, че не са настъпили немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (43)

    • 1
      S7
      S74LK3R
      83 -7
      12:28, 5 дек 2018
      Хахха. Тя прокуратурата да пие само от тая вода тогава.
      • Ни
        Николай
        58 -8
        13:07, 5 дек 2018
        Затова гледам прокурорите че си купуват вода "Банкя".
    • 2
      Ст
      Стоянчо
      44 -5
      12:32, 5 дек 2018
      Това най-вероятно означава, че УРАН-ЖАДАТА ще е на промоция за коледа . . .
    • 3
      12
      123
      78 -3
      12:35, 5 дек 2018
      А в такъв случай защо бяха тези забрани и водата годна ли е за пиене вече?и правителството защо отпусна 2млн. лева за нови кладенци и ще бъдат ли построени такива?
    • 4
      То
      това е подигравка с хората
      78 -4
      12:36, 5 дек 2018

      Това е абсолютна подигравка.Един път се казва че има уран във водата на Хасково.Хората изпадат в паника и после след 2 години прокуратурата казва че няма уран във водата на Хасково.И що направиха тогава нови кладенци като няма уран във водата?Корумпирана държава!Не знам в случая кой какво е целял, но все някой е виновен за това.Или са излъгали първия път или лъжат сега че няма уран във водата.Абе ние маймуни ли сме?

      • Гр
        Груйо
        49 -2
        12:49, 5 дек 2018
        Всичко е ясно някой направи услуга на търговците на мин.вода
      • Ас
        Аскувлия
        34 -8
        13:32, 5 дек 2018
        Те не са казали че няма уран във водата или че е в норма. Те казват- безопасна е водата, защото няма доказателства, че е вредна.
    • 5
      Ko
      kovo
      46 -4
      12:37, 5 дек 2018
      Трябва да има обвинен за "насаждане на психоза в общественото пространство". Тази е водата, която сме пили преди да спре работа предприятие "Редки метали", а сега се страхуваме да измием ръцете си, за да не ни падне някой пръст. Там обаче веригате е голяма - от продавачите на вода, до тези които трябваше да усвоят 2-та милиона, заплатите на шофьорите разнасящи контейнерите с вода . И в крайна сметка какво се направи с тези пари: кои кладенци, кои тръбопроводи и т.н.? Кога ще влезнат в действие?
      • Не
        Незапознат
        12 -3
        18:27, 5 дек 2018
        Точно така! Тази е водата, която сме пили преди да спре работа предприятие "Редки метали"!Преди!А не сега!Тогава всичко беше под шапката на Държавна сигурност!Благодарение на страха никой не смееше да направи нещо което не трябва камо ли пък да се шикалкави вредна била не била вредна.След закриването на "Редки метали"поголовно всичко тръгна за разграбване.Хаос който няма нищо общо с контролирането на радииоактивно и силно замърсяващо пороизводство.Затова
        сме на това положение.През годините отровите които са се натрупвали при съоръженията за производство и съхранения на суровина и отпадъчни материали когато всичко се остави всичко на произвола на съдбата плъзват и замърсяват всичо по пътя си.Така че тези мърди от прокуратурата с разните му дериктиви.....Как може според старата директива за нормата на допустимо съдържание на уран във водата да е в норма а по новаата да е извън?Значи променяме стандартите и готово.Кой на когото му харесва тази ползва
    • 6
      Ъъ
      Ъъъ
      44 -6
      12:59, 5 дек 2018
      Не мога да разбера работа на прокуратурата ли е да изчислява дали водата е вредна или нейна работа е да се произнесе дали е редно да се скрият резултати показващи надвишение на нормите. Всъщност ми се струва че по скоро скрива виновния като обяснява че занонодателя не е прав като казва че тези норми са опасни за човешкото здраве.
    • 7
      Н2
      Н2О
      49 -4
      13:10, 5 дек 2018
      А дали всички онкологично заболели са се лекували точно в Онкодиспансер - Хасково или някъде другаде, и кой диспансер тогава трябва да даде статистиката!?
      Разсъждавам си...
    • 8
      Хм
      хм
      42 -1
      13:19, 5 дек 2018
      И сега да спрат да се отпускат пари за ръждивите водоноски по кварталите и за гнусната вода раздавана в училищата. И да се разследва фирмата дето доставя бутилираната вода за учениците.
    • 9
      Ке
      Кенанския Маймун
      30 -6
      13:45, 5 дек 2018
      Що Прокурорите и шефа им Свиня си купуват водата ?
      ....
      Сега съдете Държавата и Общината да ви върнат парите за водата дето си я купувате от фирмите на мутрите и бейовете - нали не е опасна :)))
    • 10
      Яя
      Яя
      28 -6
      13:51, 5 дек 2018
      Това отваря врати за нова цена на водата от догодина. Ще ползваме уран срещу 5 лева кубика, видяло се е!
    • 11
      Ко
      Коцето-каруцаря
      40 -5
      13:52, 5 дек 2018
      Уранът на всякъде по света е опасен, но във водата на Хасково не е опасен, заради коравите хасковлии, които не умират лесно и не ги лови рак. Щом има още хора в града, които са живи, значи няма нанесени вреди. Ако бяха измрели поне 30-40 хиляди можеше леко да се замислим дали не е от урана. Освен това ако някой е крил и лъгал да не е забогатял от това? Щом не е взел пари значи няма и мотив да го прави и следователно няма и престъпление.
    • 12
      Е,
      е, нема такава държава
      19 -1
      14:42, 5 дек 2018

      Уточнявам че не харесвам Слави.Цитирам само текста на песента която изпълнява

    • 13
      Ма
      мастикаджия
      26 -6
      15:26, 5 дек 2018
      Абе в Хасково и урана и чепрашик. Комунистическата партия ГЕРБ щом така казва ,така е!
    • 14
      11
      111111
      19 -3
      16:23, 5 дек 2018
      Престъпление е да скриваш информация от обществото По колко други въпроси има тогава скрита Водата не само се пие а готви мие къпи полива приготвят се храни безалкохолни пият я животни за отглеждане с една дума уранът се концентрира а след това натрупва в тялото ни Вземете една кана с филтър Използвайте я за 2 месеца и след това филтъра го тествайте с гайгер филтърът ще е вашето тяло
    • 15
      Ex
      Expertiza
      28 -4
      16:24, 5 дек 2018
      Отново липсата на експертиза манипулира населението, тук проблема не естественият уран, проблема е високата обща алфа активност която в крайни точки на водопреносната мрежа е от 10-33 пъти над нормите.В световните доклади за качеството на питейните води изобщо не се допуска наличие на алфа активност. Това е проблема в качеството на питейните води в Хасково, но първо той не се разбира от управляващите, защото там липсва експертиза, а докладът на БАН бе скрит от обществеността на Хасково, а неграмотната временна парламентарна комисия и беше казано от управляващата коалиция ГЕРБ-Патриоти да се заметат(скрият ) проблемите в качеството на питейната вода. Безсилието на управляващите да решават проблемите на хората води до това да скриват проблемите , които утре водят до непоправими щети на хората и държавата.Сега ставаме свидетели как "независимата прокуратура" приглася на управляващите, без да изиска независима експертиза, която да оцени доклада на БАН и се произнесат по проблема. Тук прокуратурата в услуга на управляващите, замита проблема и оправдава държавното ВИК- Хасково, че продава повече от година и половина негодна питейна вода. Защо прокуратурата не разследва ВИК Хасково как продава питейна вода с манган 5000 пъти над нормата или някой трябва да я сезира? Нали знаете, че директора на Басейнова дирекция - Пловдив е уволнен заради това ,че изкара макар и с закъснение проблема с радиоактивното замърсяването на питейните води в Хасково.
    • 16
      Р.
      Р.О.
      18 -5
      16:45, 5 дек 2018
      Едно име няма... Къв е тоя сайт :Д :Д
      Дупедавци сте и вие!
    • 17
      Yz
      yzx
      24 -3
      17:16, 5 дек 2018
      Грам логика няма в горенаписаните текстове :"Уранът във водата на Хасково не е опасен" ,и заглавието на следващия текст на РЗИ "Остава забраната за пиене".Като капак на всичко,РЗИ не било изследвало водата от не знам си колко месеца ,защото чакало новите кладенци.
    • 18
      Mi
      Minko Angelov
      10 -9
      17:21, 5 дек 2018
      Активно мероприятие за създаване на психоза. Така правим шумкарите, когато сме в служебното правителство.
    • 19
      За
      За Алфа частиците
      20 -3
      17:22, 5 дек 2018
      Биологично въздействие
      В клетките на живите организми, наред с йонизацията, алфа-излъчването разрушава тъканта, довеждайки до различни повреди на живите клетки.
      От всички видове радиационно излъчване, α-излъчването има най-малка проникваща способност, но последствията от облъчването на живите тъкани с този вид радиация са най-тежки и значителни в сравнение с другите видове излъчване.
      Как става облъчването с α-лъчи
      Облъчването с радиация във вид на α-излъчване може да стане при попадане на радиоактивни елементи вътре в организма. Например, чрез въздуха, водата или храната, а също и през даже и малки рани.
      Коварното вътрешно облъчване
      Попадайки в организма, тези радиоактивни елементи (изотопи) се разнасят чрез кръвния поток из целия организъм, натрупват се в тъканите и органите, оказвайки им мощно енергийно въздействие.
      Доколкото някой от радиоактивните изотопи, излъчващи α-лъчи, имат продължителен живот (период на полуразпадане) – те попадайки вътре в организма, са способни да предизвикат сериозни изменения и доведат до прераждане на тъканите и мутации.
      Вместо заключение
      Повечето радиоактивни изотопи, попаднали в организма, не се изхвърлят самостоятелно – твърд алкохол, бира или червено вино са приказки за наивници.
      Затова попадайки в организма, те ще облъчват тъканите отвътре в продължение на много години, докато не предизвикат сериозни изменения.
      1. Човешкият организъм не е способен да неутрализира, преработи, усвои или утилизира, болшинството от радиоактивните изотопи, попаднали вътре в организма.
      2. Алфа частиците във водата не са паднали от небето. Много е удобно за някои да заменят природния уран във водата с тях. Все пак уран звучи плашещо! Защо се мълчи кой е изотопът (изотопите) предизвикващи въпросната α-активност?
    • 20
      Q&
      Q&A
      11 -2
      17:24, 5 дек 2018
      КОЙ създаде психозата???
    • 21
      Аа
      Ааааа
      15 -2
      17:54, 5 дек 2018
      Ами пийте тогава от гаражите за наливна вода!Тя е по-здравословна!Пълнят я от някой бунар и ви я предлагат за минерална!Някой случайно да я е изследвал!?По-тъпи хора от българите няма!
    • 22
      Ня
      Някой
      22 -1
      18:08, 5 дек 2018
      Тази вода която я продават наливна на улица "Булаир" на ъгъла под една кооперация - кръстовището с улица "Дунав" не е никаква хисарска вода. Собственост на едно лигаво леке което ходи с една цистерна най-вече вечер да пълни "хисарската" вода от една чешма близко до града. Има още един гараж на улица" Стара планина". На въпросния господин много пъти са му налагани санций и предписания за затваряне на гаражи те, но той си продължава да продава.
    • 23
      So
      sos15
      16 -1
      19:01, 5 дек 2018
      Според мен, гражданите и предприятията на територията на град Хасково, не трябва да оставят нещата да се разминат отново и да бъдат заблуждавани с неясни текстове, а да търсят правата си на по висша инстанция ,дори ако се наложи и в страсбург!!!
    • 24
      Ба
      бай Киро
      10 -1
      20:07, 5 дек 2018
      Ами сега като няма уран, какво става с двата милиона ...
    • 25
      Га
      Ганьо
      10 -3
      20:37, 5 дек 2018
      Трябва брифин да дадат и следователите разследвали този случай ! На тези прокурори не им вярвам, може да прикриват нещо...
    • 26
      Аа
      АА
      12 -2
      21:23, 5 дек 2018
      Къде е балалайката Емил Георгиев сега .
    • 27
      Ад
      Адвоката
      15 -2
      21:50, 5 дек 2018
      Добре като не е вредна да вземем да я бутилиране и всички съдии адвокати министри и всички шопи да пият от водата на Хасково .за разстрел се тези боклуци мислят само за себе си а ние в Хасково не сме хора за тях а животни и да умрем няма нищо велика не трябва Дани взема даже пари за тази вода
    • 28
      Уч
      Учудена
      12 -2
      02:23, 6 дек 2018
      Така както е тръгнало скоро от прокуратурата ще кажат ,че урана е жизнено необходим !
    • 29
      Ай
      Айван
      5 -1
      09:15, 6 дек 2018
      На прокуратурата и е през к***.
      Да заповядат в катедрата по медицина на бедственк ситуации и най-накрая някой професионалист да им налее правилното виждане,че именно алфа-частиците са най-канцерогенни.
      Ама айде,то нали в Хасково онкоболни "няма" и не сме в първите класации,за съжаление,по този показател.
    • 30
      Ив
      Иван
      3 0
      10:21, 6 дек 2018
      Трябва да се осъдят за масов тероризъм и холокоста над цял град и сумати население....
    • 31
      Ян
      Янко Митев
      4 0
      11:22, 6 дек 2018
      Значи не сте разбрали! Водата не е опасна за прокуратурата! Те и готвене те не пият от нея ! За хората е забранена за пиене и готвене...Ебати решението!
    • 32
      За
      заинтересован хасковлия
      0 -2
      20:17, 6 дек 2018
      До Expertiza:

      Откъде имаш информация, че стойностите на общата алфа активност са от 10-33 пъти над нормите? Ти ли си направил тези измервания, или цитираш надежден източник? Ако е второто, би ли бил така любезен да ни съобщиш кой е този източник, от който черпиш информация?
    • 33
      Ко
      Кольо
      3 0
      20:17, 6 дек 2018
      Щом не е вредна затвор за 2г.на този лъжец и всеки който казва че е годна и в затвора само Хасковска вода с уран тогава друга песен ще запеят мошеници
    • 34
      Ня
      Някой
      1 0
      15:53, 9 дек 2018
      Стенограма от Н.С . ...Достатъчно надежден източник ли е това за теб ....или може би желаеш персонално интервю ? ПРЕДС. ГЕОРГИ КОЛЕВ: Ами, давайте предложения – какво да гласуваме, какво да систематизираме за следващото ни заседание. (Реплики.)
      Може ли всеки от Вас да напише по няколко предложения и да каже своето мнение по въпроса.
      Заповядайте, господин Семизов.
      ДМИТРИ СЕМИЗОВ: Да, аз искам да кажа, че съм експерт по ядрена енергетика. Занимавал съм се с въпросите, свързани с радиационна безопасност от много, много години.
      ПРЕДС. ГЕОРГИ КОЛЕВ: Да, точно за това сте тук.
      ДМИТРИ СЕМИЗОВ: Първото нещо, което направих – отначало се нахвърлих върху това, което смятам, че…
      ПРЕДС. ГЕОРГИ КОЛЕВ: Давайте по-накратко и конкретни предложения.
      ДМИТРИ СЕМИЗОВ: Добре, нека да кажа, че алфа-замърсяването е много опасно. Последните изисквания и последните норми, направени и в щатите и в Русия – даже съм донесъл справка.
      Ние имаме 30 пъти над нормата, а всеки един коефициент с опасност за хората там го дават умножен по десет. Това е алфа-замърсяване – взима се Хирошима и Нагасаки, взима се Маями. Вече има доказателства, че проблемът е латентен, това се предава през поколение. Вземете официалната статистика за ракови заболявания в тези региони, може да ги разгледате, да видите и други заболявания. Има съвсем нови изследвания за влиянието на алфа-лъчението върху организма. Навсякъде сме над нормата и то над 30. Каква е причината? Отначало аз си мислих, че причината е от уранодобива, защото знам добре района, знам къде са сондажите на уранодобива…
      ПРЕДС. ГЕОРГИ КОЛЕВ: Да, давайте конкретни предложения. Причината е ясна.
      ДМИТРИ СЕМИЗОВ: Замърсена е цялата водопроводна мрежа на Хасково, трябва да се смени и да се направи достъп от друг източник. Аз предлагам язовир „Боровец“ в Родопите, който е на 20 км. Сега, да се дадат 20 милиона за нови сондажи от района на Узунджово и да се пуснат водите…
      ПРЕДС. ГЕОРГИ КОЛЕВ: Господин ДМИТРИ СЕМИЗОВ, целта на Временната комисия е да установи причините и последиците за здравето, което Вие казвате и трябва да го запишем това. Решението „как“ е съответно работа на Министерството на регионалното развитие и на Министерския съвет.
      Въпросът е в причините за тяхното възникване. Като специалисти казвате Вашето мнение към дадения момент, а това са причините и от там насетне тази междуведомствена група може да доанализира, дообсъди, и така нататък.
      Последиците за здравето. Дайте анализа на Световната здравна организация, препоръките и да ги включим в нашия доклад. Самият начин на решаване на проблема за тръбопроводи, смяна и други, това може и трябва да реши съответното Министерство и Министерският съвет.
      ДМИТРИ СЕМИЗОВ: Нека да вземем статистиката, която ни дава информация за онкоболните в страната, а Хасково е на първо място.
      ПРЕДС. ГЕОРГИ КОЛЕВ: Колеги, това го има, факт е. Моля обаче емоции да няма. Да, прилагаме го, защото го има.
      Между другото ние сме получи този доклад и той ще бъде част от нашия окончателен доклад. Много добре, че го казвате, защото ще го има: констатираме заболеваемостта, защото това е част от работата на нашата Комисия.
    • 35
      Ня
      Някой
      1 0
      16:11, 9 дек 2018
      До заинтереуван хасковлия ---коментар 35 от някой дано даде отговор на въпросите ти към,, експертиза,,. Стенограма от Н.С. Дано си повече разумен отколкото доволен.И дано повече четеш отколкото да задаваш въпроси. Потруди се поне малко за да си отговориш.ПРЕДС. ГЕОРГИ КОЛЕВ: Ами, давайте предложения – какво да гласуваме, какво да систематизираме за следващото ни заседание. (Реплики.)
      Може ли всеки от Вас да напише по няколко предложения и да каже своето мнение по въпроса.
      Заповядайте, господин Семизов.
      ДМИТРИ СЕМИЗОВ: Да, аз искам да кажа, че съм експерт по ядрена енергетика. Занимавал съм се с въпросите, свързани с радиационна безопасност от много, много години.
      ПРЕДС. ГЕОРГИ КОЛЕВ: Да, точно за това сте тук.
      ДМИТРИ СЕМИЗОВ: Първото нещо, което направих – отначало се нахвърлих върху това, което смятам, че…
      ПРЕДС. ГЕОРГИ КОЛЕВ: Давайте по-накратко и конкретни предложения.
      ДМИТРИ СЕМИЗОВ: Добре, нека да кажа, че алфа-замърсяването е много опасно. Последните изисквания и последните норми, направени и в щатите и в Русия – даже съм донесъл справка.
      Ние имаме 30 пъти над нормата, а всеки един коефициент с опасност за хората там го дават умножен по десет. Това е алфа-замърсяване – взима се Хирошима и Нагасаки, взима се Маями. Вече има доказателства, че проблемът е латентен, това се предава през поколение. Вземете официалната статистика за ракови заболявания в тези региони, може да ги разгледате, да видите и други заболявания. Има съвсем нови изследвания за влиянието на алфа-лъчението върху организма. Навсякъде сме над нормата и то над 30. Каква е причината? Отначало аз си мислих, че причината е от уранодобива, защото знам добре района, знам къде са сондажите на уранодобива…
      ПРЕДС. ГЕОРГИ КОЛЕВ: Да, давайте конкретни предложения. Причината е ясна.
      ДМИТРИ СЕМИЗОВ: Замърсена е цялата водопроводна мрежа на Хасково, трябва да се смени и да се направи достъп от друг източник. Аз предлагам язовир „Боровец“ в Родопите, който е на 20 км. Сега, да се дадат 20 милиона за нови сондажи от района на Узунджово и да се пуснат водите…
      ПРЕДС. ГЕОРГИ КОЛЕВ: Господин ДМИТРИ СЕМИЗОВ, целта на Временната комисия е да установи причините и последиците за здравето, което Вие казвате и трябва да го запишем това. Решението „как“ е съответно работа на Министерството на регионалното развитие и на Министерския съвет.
      Въпросът е в причините за тяхното възникване. Като специалисти казвате Вашето мнение към дадения момент, а това са причините и от там насетне тази междуведомствена група може да доанализира, дообсъди, и така нататък.
      Последиците за здравето. Дайте анализа на Световната здравна организация, препоръките и да ги включим в нашия доклад. Самият начин на решаване на проблема за тръбопроводи, смяна и други, това може и трябва да реши съответното Министерство и Министерският съвет.
      ДМИТРИ СЕМИЗОВ: Нека да вземем статистиката, която ни дава информация за онкоболните в страната, а Хасково е на първо място.
      ПРЕДС. ГЕОРГИ КОЛЕВ: Колеги, това го има, факт е. Моля обаче емоции да няма. Да, прилагаме го, защото го има.
      Между другото ние сме получи този доклад и той ще бъде част от нашия окончателен доклад. Много добре, че го казвате, защото ще го има: констатираме заболеваемостта, защото това е част от работата на нашата Комисия.
    • 36
      Къ
      Към Аа....за балалайките.
      0 0
      16:58, 9 дек 2018
      Преди да задаваш въпроси и да квалифицираш някого...по-добре се погледни в огледалото и може би наистина ще видиш ,,Балалайка,,. Преди лапнеш голям залък си помисли за голямата глупост която може да излезе от тази балалайка . Защото ако искаше да мислиш и разсъждаваш по темата...то може би щеше да прочетеш...и да знаеш. Например това ,,ДМИТРИ СЕМИЗОВ: Да, аз искам да кажа, че съм експерт по ядрена енергетика. Занимавал съм се с въпросите, свързани с радиационна безопасност от много, много години.
      ПРЕДС. ГЕОРГИ КОЛЕВ: Да, точно за това сте тук.
      ДМИТРИ СЕМИЗОВ: Първото нещо, което направих – отначало се нахвърлих върху това, което смятам, че…
      ПРЕДС. ГЕОРГИ КОЛЕВ: Давайте по-накратко и конкретни предложения.
      ДМИТРИ СЕМИЗОВ: Добре, нека да кажа, че алфа-замърсяването е много опасно. Последните изисквания и последните норми, направени и в щатите и в Русия – даже съм донесъл справка.
      Ние имаме 30 пъти над нормата, а всеки един коефициент с опасност за хората там го дават умножен по десет. Това е алфа-замърсяване – взима се Хирошима и Нагасаки, взима се Маями. Вече има доказателства, че проблемът е латентен, това се предава през поколение. Вземете официалната статистика за ракови заболявания в тези региони, може да ги разгледате, да видите и други заболявания. Има съвсем нови изследвания за влиянието на алфа-лъчението върху организма. Навсякъде сме над нормата и то над 30. Каква е причината? Отначало аз си мислих, че причината е от уранодобива, защото знам добре района, знам къде са сондажите на уранодобива…
      ПРЕДС. ГЕОРГИ КОЛЕВ: Да, давайте конкретни предложения. Причината е ясна.
      ДМИТРИ СЕМИЗОВ: Замърсена е цялата водопроводна мрежа на Хасково, трябва да се смени и да се направи достъп от друг източник. Аз предлагам язовир „Боровец“ в Родопите, който е на 20 км. Сега, да се дадат 20 милиона за нови сондажи от района на Узунджово и да се пуснат водите…
      ПРЕДС. ГЕОРГИ КОЛЕВ: Господин ДМИТРИ СЕМИЗОВ, целта на Временната комисия е да установи причините и последиците за здравето, което Вие казвате и трябва да го запишем това. Решението „как“ е съответно работа на Министерството на регионалното развитие и на Министерския съвет.
      Въпросът е в причините за тяхното възникване. Като специалисти казвате Вашето мнение към дадения момент, а това са причините и от там насетне тази междуведомствена група може да доанализира, дообсъди, и така нататък.
      Последиците за здравето. Дайте анализа на Световната здравна организация, препоръките и да ги включим в нашия доклад. Самият начин на решаване на проблема за тръбопроводи, смяна и други, това може и трябва да реши съответното Министерство и Министерският съвет.
      ДМИТРИ СЕМИЗОВ: Нека да вземем статистиката, която ни дава информация за онкоболните в страната, а Хасково е на първо място.
      ПРЕДС. ГЕОРГИ КОЛЕВ: Колеги, това го има, факт е. Моля обаче емоции да няма. Да, прилагаме го, защото го има.
      Между другото ние сме получи този доклад и той ще бъде част от нашия окончателен доклад. Много добре, че го казвате, защото ще го има: констатираме заболеваемостта, защото това е част от работата на нашата Комисия.
      Това ще бъде част, нали така, господин Генов? Тук говорим за последиците от времето. Ще констатираме причините за възникването и от тук нататък препоръките, които ще бъдат и можем да ги дадем като препоръки, като настояване и контрол, но самият начин на решаване на проблема не е предмет на Комисията.
      ДМИТРИ СЕМИЗОВ: Искам нещо друго да кажа на колегите. Аз имам опит от изследване на ядрените аварии с радиационно замърсяване в Хирошима, Нагасаки, защото японците са много стриктни от гледна точка на статистиката. Започва се след 40-та, след 50-та, след 60-та година и си казват кога точно започва заболеваемостта от рак. Трябва добре да го обмислим.
      Имах среща със специалисти от Украйна, от Чернобил, които ще ми дадат данни за времевия период и какво е получено като статистика.
    • 37
      Къ
      Към Аа....за балалайките.
      0 0
      16:59, 9 дек 2018
      Преди да задаваш въпроси и да квалифицираш някого...по-добре се погледни в огледалото и може би наистина ще видиш ,,Балалайка,,. Преди лапнеш голям залък си помисли за голямата глупост която може да излезе от тази балалайка . Защото ако искаше да мислиш и разсъждаваш по темата...то може би щеше да прочетеш...и да знаеш. Например това ,,ДМИТРИ СЕМИЗОВ: Да, аз искам да кажа, че съм експерт по ядрена енергетика. Занимавал съм се с въпросите, свързани с радиационна безопасност от много, много години.
      ПРЕДС. ГЕОРГИ КОЛЕВ: Да, точно за това сте тук.
      ДМИТРИ СЕМИЗОВ: Първото нещо, което направих – отначало се нахвърлих върху това, което смятам, че…
      ПРЕДС. ГЕОРГИ КОЛЕВ: Давайте по-накратко и конкретни предложения.
      ДМИТРИ СЕМИЗОВ: Добре, нека да кажа, че алфа-замърсяването е много опасно. Последните изисквания и последните норми, направени и в щатите и в Русия – даже съм донесъл справка.
      Ние имаме 30 пъти над нормата, а всеки един коефициент с опасност за хората там го дават умножен по десет. Това е алфа-замърсяване – взима се Хирошима и Нагасаки, взима се Маями. Вече има доказателства, че проблемът е латентен, това се предава през поколение. Вземете официалната статистика за ракови заболявания в тези региони, може да ги разгледате, да видите и други заболявания. Има съвсем нови изследвания за влиянието на алфа-лъчението върху организма. Навсякъде сме над нормата и то над 30. Каква е причината? Отначало аз си мислих, че причината е от уранодобива, защото знам добре района, знам къде са сондажите на уранодобива…
      ПРЕДС. ГЕОРГИ КОЛЕВ: Да, давайте конкретни предложения. Причината е ясна.
      ДМИТРИ СЕМИЗОВ: Замърсена е цялата водопроводна мрежа на Хасково, трябва да се смени и да се направи достъп от друг източник. Аз предлагам язовир „Боровец“ в Родопите, който е на 20 км. Сега, да се дадат 20 милиона за нови сондажи от района на Узунджово и да се пуснат водите…
      ПРЕДС. ГЕОРГИ КОЛЕВ: Господин ДМИТРИ СЕМИЗОВ, целта на Временната комисия е да установи причините и последиците за здравето, което Вие казвате и трябва да го запишем това. Решението „как“ е съответно работа на Министерството на регионалното развитие и на Министерския съвет.
      Въпросът е в причините за тяхното възникване. Като специалисти казвате Вашето мнение към дадения момент, а това са причините и от там насетне тази междуведомствена група може да доанализира, дообсъди, и така нататък.
      Последиците за здравето. Дайте анализа на Световната здравна организация, препоръките и да ги включим в нашия доклад. Самият начин на решаване на проблема за тръбопроводи, смяна и други, това може и трябва да реши съответното Министерство и Министерският съвет.
      ДМИТРИ СЕМИЗОВ: Нека да вземем статистиката, която ни дава информация за онкоболните в страната, а Хасково е на първо място.
      ПРЕДС. ГЕОРГИ КОЛЕВ: Колеги, това го има, факт е. Моля обаче емоции да няма. Да, прилагаме го, защото го има.
      Между другото ние сме получи този доклад и той ще бъде част от нашия окончателен доклад. Много добре, че го казвате, защото ще го има: констатираме заболеваемостта, защото това е част от работата на нашата Комисия.
      Това ще бъде част, нали така, господин Генов? Тук говорим за последиците от времето. Ще констатираме причините за възникването и от тук нататък препоръките, които ще бъдат и можем да ги дадем като препоръки, като настояване и контрол, но самият начин на решаване на проблема не е предмет на Комисията.
      ДМИТРИ СЕМИЗОВ: Искам нещо друго да кажа на колегите. Аз имам опит от изследване на ядрените аварии с радиационно замърсяване в Хирошима, Нагасаки, защото японците са много стриктни от гледна точка на статистиката. Започва се след 40-та, след 50-та, след 60-та година и си казват кога точно започва заболеваемостта от рак. Трябва добре да го обмислим.
      Имах среща със специалисти от Украйна, от Чернобил, които ще ми дадат данни за времевия период и какво е получено като статистика.
    • 38
      Да
      ДАЛИ- ЗА H2O
      0 0
      22:37, 9 дек 2018
      ПРЕДС. ГЕОРГИ КОЛЕВ: Това го разбрахме. Некомуникацията на наредбите ги разбрахме, няма смисъл да ги повтаряме. Дайте да вървим към същност.
      Моля, професор Валерианова, имаше тук въпроси, които трябва да бъдат сведени до знанието на обществото, за заболеваемостта в съответните райони. Имаше конкретен въпрос тук. Къде е най-висока заболеваемостта в България от злокачествени заболявания?
      ЗДРАВКА ВАЛЕРИАНОВА: Тази информация, която мога да предоставя, се отнася единствено и само за злокачествените заболявания. Последните достоверни данни от Националния раков регистър, където се събира пълна и подробна информация за злокачествените заболявания в България, показват, че Хасково е район с най-висока заболеваемост общо от всички злокачествени заболявания. Стандартизиран показател, световен стандарт, го казвам това, защото тези данни могат да бъдат сравнени. Ако се изследва фактическата заболеваемост, тя не може да се сравнява. От така направената стандартизация Хасково – и при мъжете, и при жените, и общо, е с по-висока заболеваемост от средната за страната, а в същото време е и с най-висока заболеваемост при мъжете и при жените, сравнено с останалите области.
      Веднага обаче искам да направя едно уточнение. Ракът не е едно, много заболявания. Ето тук са основните от тях. Те са над 100 заболявания. В света няма установена една-единствена причина, която да казва – ето, това е причината за рака. Говорим за всички злокачествени заболявания. Ако вече отидем в отделните локализации на рака – било бял дроб, било бъбрек, било пикочен мехур, било уретер и така нататък, тогава вече може да се каже кои са основните фактори, които повишават заболеваемостта и които оказват влияние върху това.
      ПРЕДС. ГЕОРГИ КОЛЕВ: Другият въпрос беше за бъбречните заболявания, тъй като имаше, пак от обществото, въпрос – моля да цитирате данните относно тези показатели.
      ЗДРАВКА ВАЛЕРИАНОВА: Относно бъбречните заболявания, пак за 2013 г., мога да кажа, че Хасковският регион при мъжете е с един от високите показатели при карцином на бъбрека, при карцином на паренхима на бъбрека и при карцином на бъбречното легенче. При жените обаче такава тенденция не се наблюдава.
    • 39
      Пр
      Пророк Илия
      1 0
      22:45, 9 дек 2018
      Ако прокуратурата ви каже "Добро утро", спокойно можете да си лягате да спите!
    Последни новини