От х:

Днес в x:

Хасковски шаран слагат на трапезата в Първомай, от язовира до масата рибокът скача с 2 лева за кило

    Никулден е. Имениците вдигат тежки чаши за здраве днес. Рибарите обаче също имат повод да зарежат такъмите и да прекарат деня край празничната трапеза.

    Около язовира в местността Сужек край село Горски Извор днес всички ще се вселят. Свършили са много работа в предходните дни по ваденето на жива риба от водоема и разпределянето й на дошлите търговци на едро от близо и далеч. Редовно от този язовир зареждат стока търговци от Първомай. Два дни преди Никулден един от собствениците на голям супермаркет също е дошъл да натовари пикапа си с пресен шаран за никулденските си клиенти.

    Тази година няма промяна в цената на живата риба, нито на едро, нито на дребно, казва концесионерът на водоема Георги Георгиев. В бранша е от дълги години и работата я познава от А до Я. Има си тънкости, които до съвършенство е овладял и по зарибяването, и по улова, а в типичните за риболовците лакърдии е ненадминат. Предупреждава обаче, че на 99 % историите му са истина.

    Въпреки дългогодишният опит, офанзивата по празника помагачи си трябват, затова Георги разчита на приятели.

    Има риба тази година. Хората започнали да се подготвят с осигуряването на прясна риба за празничната трапеза още от 1-ви декември. „Ще се лови и продава до дупка на празника!“, казва наемателят на язовира.

    Най-често хасковлии търсят толстолоб и шаран. Язовирът е с това основно зарибен, има и малко щука.

    Въпреки, че се очакват по-ниски продажби тази година, Георги запазва цените на миналогодишната ставка. Кило шаран на едро дава за 4 лева, на дребно -с левче нагоре, а в магазинната мрежа се тургува на 6 лева и нагоре за килограм. 1,20-1,50 е цената на килограм толстолоб.

    Напълно безплатно обаче дава своята любима рецепта за приготвянето на шарана. Любима му е, защото хем е бърза, хем вкусна:

    В тавата се запържва с мазнина половин кило ориз, 2-3 глави праз лук се наситняват и се добавят към ориза. Залива се с бульон и шаранът, нарязан на парчета, се надежда отгоре. Манджата се сляга във фурната за 30-тина минути. „Мерудийката на тази манджа е джодженът“, допълва тайната за гозбата Георги Георгиев. И добавя, че останалото са пълните чашите с вино- кой каквото предпочита!

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини