От х:

Днес в x:

Велоалеи и говорещи соларни спирки в Димитровград, обсъждат такса за автомобили в центъра?

Днес бе представен проектът на План за устойчива градска мобилност на Димитровград. Планът е разработен по международен проект, в който Димитровград е с 15 партньори, сред които 11 общини от 8 държави. Водещ при разработване на плановете е Виенският технологичен университет, съобщи днес заместник-кметът на Димитровград Яшо Минков.

Приоритет в разработката е насърчаване на екологичното предвижване и редуциране на моторния трафик в следващите пет години. С този план Димитровград ще бъде в унисон с градове като Виена, Прага, Будапеща, Дубровник и други, които също разработват планове по проекта. Резултатът от разработването му трябва да бъде намаляване на автомобилния трафик и стимулиране ползването на градския транспорт, ходенето пеш, карането на велосипеди, електрически автомобили и мотопеди на ток и др.

Да се изградят буферни паркинги в краищата на града, където да се паркират автомобилите, а от там да се използва градския транспорт или щадящи природата средства за предвижване, като велосипеди или електрически моторни средства предвижда проектът.

Една от целите е намаляването на автомобилния трафик в центъра на града, като се въведе такса за шофиране в него при преминаване на пределните норми за замърсяване на въздуха, както е в други големи европейски градове.

Друга мярка е подобряване на услугите на градския транспорт с обединяване на видовете транспорт в една онлайн платформа, да се монтират соларни панели по спирките, да се поставят говорящи табели в полза на наезрящите.

Припомняме, че по същия проект, в Димитровград от началото на месец септември тази година, вече действа система за предоставяне на електрически велосипеди, като гражданите могат да ползват безплатно 20 електрически колела. Те са разположени в два пункта. Яшо Минков посочи, че Димитровград е на едно от първите места в страната по използване на велосипеди, като относителен дял.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Аз
    аз9
    16 0
    18:51, 4 дек 2018
    "Видяла жабата че подковават вола и тя вдигнала крак." Има такава българска поговорка .Сравнение с Будапеща , Дубровник ,Прага , Виена и т.н. си е едно голямо надуване! Сравняват несравними неща. Малък град е Димитровград , град със затихващи фуннции . И приказки за велосипеди и без автомобили в центъра.............та то скоро млади хора няма да има в града!
  • 2
    Ди
    Димитровградчанин
    8 -1
    20:37, 4 дек 2018
    Това да си тъпанар ,не е подсъдно . Това да правиш съгражданите си на тъпанари - също не е подсъдно . Ако отново те изберат да ги управляваш - също не е подсъдно но доказва ,че те са завършени простаци.
  • 3
    Ми
    Мина
    5 -1
    12:12, 5 дек 2018
    И какъв обществен транспорт ще ползвам , ако си оставя колата на паркинг в покрайнините? И ако трябва да отида до Лидл ,например, минавайки през центъра, ще ме таксувате , защото въздухът е мръсен? Защо мен, а не тези,които го замърсяват с фини прахови частици.И твърде добре ги знаят в общината кои са.
  • 4
    Ми
    Мислител
    6 -1
    14:43, 5 дек 2018
    Яшо също да бъде таксуван за безвкусие заради жълтият лап-топ.
Последни новини