От х:

Днес в x:

OSIRIS-REx каца на астероида Бену - гледайте на живо (видео)

OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer) ще се срещне с целта си - астероида Бену в понеделник сутринта на 3 декември.

NASA ще излъчва на живо събитието от 18:45 ч. до 19:15 ч. българско време във  Facebook LiveUstreamYouTube и сайта на агенцията

Апаратът ще пристигане около 19 часа на 3 декември и ще имаме възможност да гледаме с инженерите от залата на наземния контрол на OSIRIS-Rex кацането му на Бену.

OSIRIS-REx бе изстрелян през септември 2016 г. и оттогава пътува към астероида Бену.

Мисията му е да кацне на Бену, да проучи астероида и да вземе проби, които да върне на Земята, ако всичко мине добре - през 2023 година. Това би било безценно за учените, които искат да разкрият произхода на Бену и да разберат повече за ранната слънчева система, включително как се е образувала Земята. Смята се, че Бену е напуснал по-големия астероиден пояс при катастрофален сблъсък преди около 1 милиард милиарди години и се носил през космоса, докато не се установил в орбита близо до Земята. Те не очакват, че тези събития са го променили значително, което прави Бену капсула на времето от ранната Слънчева система. Освен, че е близо и е добре запазен, Бену е с нужния размер. Диаметърът му е 493 метра и се завърта за 4,3 часа, което означава, че няма да е изхвърлил всичкия си риголит - материала, който искат да получат учените, неговата "почва", проба от която ще вземе OSIRIS-REx.

Но преди това да се случи, екипът трябва да реши къде е най-добре да се кацне на астероида, за да може OSIRIS-REx да изпълни задачата си.

По-рано, на 14 ноември ОSIRIS-REx задейства роботизираната си ръка за пръв път в космоса. Тя има ключова роля за успеха на мисията и тестът бе успешен.

"Космическият кораб ще прекара близо година в проучване на астероида с пет научни инструмента с цел да избере място, което е безопасно и от където има научен интерес да вземе проби", обяснява НАСА. "OSIRIS-REx ще върне пробите на Земята през септември 2023 г."

Предаването на НАСА трябва да започне приблизително от 18:45 ч. на 3 декември и ще продължи около половин час което трябва да е достатъчно време, за да може агенцията да потвърди, че сондата го е направила успешно.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини