От х:

Днес в x:

Парламентът прие промените в енергийната стратегия, включваща Турски поток

Мнозинството в парламента прие промените в Енергийната стратегия до 2020 год. Те са свързани с изграждането на газов хъб "Балкан" и създаване на функционираща газова борса.

Промените бяха одобрени със 162 гласа "за", нито един "против" и 10 "въздържали се", от които 9 от Обединени патриоти и един от ГЕРБ. Всички партии освен тази на Валери Симеонов, която е част от управляващото мнозинство, се обявиха в подкрепа на промените. 

В стратегията е заложено изграждането на над 470-километрова инфраструктура, която ще позволи осъществяването на газоразпределителен център (хъб) "Балкан" в страната. В стратегията се предвижда и създаването на ликвидна и функционираща газова борса. 

Стратегията е в синхрон с проектите на Европа за развитие на Южния газов коридор, който цели повишена сигурност на доставките на газ и диверсификация на източниците и маршрутите на доставка. Изградената инфраструктура ще служи още за развитието на редица ключови енергийни проекти в региона.

Според информация от Министерски съвет, сред тях са "Турски поток", проектите от "Южния газов коридор", Транс-адриатическият газопровод, Транс-анадолският газопровод, междусистемната връзка Гърция-България, както и проектът за нов терминал за втечнен газ в гр. Александруполис.

За тази цел до края на 2018 год. газовият оператор "Булгартрансгаз" има отговорността да предприеме всички действия за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница. Дружеството също ще трябва да предприеме действия за придобиване на акционерни участие в създаването на новия терминал за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини