От х:

Днес в x:

Съдът в Страсбург отсъди в полза на Украйна по казуса с моряците

Европейският съд по правата на човека излезе със спешно решение по казуса с пленените от Русия украински моряци, предаде агенция "Униан" с позоваване на източник на InfoResist.

Съдът е удовлетворил молбата на Украйна и е задължил Русия да предостави информация за местонахождението и състоянието на пленените военни, както и да осигури лечение на ранените.

Наред с това съдът е постановил Русия да върне всички военни от трите кораба в Украйна.

Едно от основните искания беше да се обяснят причините за задържането на украинските моряци край Крим.

Припомняме, на 25 ноември руски гранични кораби атакуваха задържаха в Керченския пролив три украински кораба. Всички 24 моряци на трите плавателни съда бяха взети в плен. Сред тях има и бесарабски българин.

Срещу тях са повдигнати обвинения за "незаконно преминаване на границата на Руската федерация от група лица по предварителен сговор". Ако бъдат признати за виновни, по руското законодателство те могат да получат до 6 години затвор.

Тъй като са военнопленници, според международното право, те не попадат под действието на руските закони. Това обаче не дава гаранции, че няма да бъдат осъдени, тъй като Русия многократно нарушава международните правни норми.

По силата на сключения между Русия и Украйна Договор за сътрудничество при използването на Азовско море и Керченския пролив, корабите на двете страни - включително военните, имат свобода на придвижване.

В документа се посочва, че Азовско море и Керченският пролив са вътрешни води за Руската федерация и Украйна. Азовско море се разделя според линиите на държавните граници съгласно споразумение между страните. В чл. 4 на договора се постановява, че споровете, свързани с него, се решават с мирни средства.

Всички тези текстове са нарушени от Москва, макар че официално тя не се е оттеглила от договора, който продължава да е достъпен на страницата на руското Министерство на външните работи.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ка
    Камен
    2 0
    20:44, 30 ное 2018
    Хахаха, дреме й на Русия за Еврогейския съд! Всякакви дела и спорове между Русия и Украина задължително, политически, се решават в полза на последната!
Последни новини