От х:

Днес в x:

Петър Ангелов: Не опростачване, а очалгавяване (културна дискусия)

По повод излязлото наскоро в Хасково литературно списание „Южно утро“ се разгоря оживена или по-скоро ожесточена дискусия в Haskovo.net. Публикуваната статия на Мина Карагьозова „Изцедените лимони в един бизнес проект“ предизвика остри реакции. След нейните критични бележки публикувахме отговора на Стойка Мариновска „Статията на Мина Карагьозова е пасквил“ (цитираните статии можете да видите вдясно в "Още по темата). Днес отпечатваме материала на Петър Ангелов, който също реши да се включи в литературното меле.

Читателю, не се отпускай. Има още статии, чакат си реда.

Haskovo.net

Сборичкването в Haskovo.net между различни  мнения за наскоро излязлото литературно списание „Южно утро” раздвижиха духовете между  кандидатите за слава. Литературния живот отдавна не е тема на хасковската общественост и случилото се не е повече от буря в чаша вода. Не останах настрани от тази „каша”, защото случилото се дава възможност да се поставят няколко проблема: На първо място защо литературните изяви в града, за които се харчат обществени средства, касаят най-вече самите пишещи?  Макар този процес да е характерен за цялата страна, той има своите хасковски нюанси и е добре те да станат достояние на обществеността. Не вярвам да не е подобно положението в Кърджали, Димитровград и  другите общини, чиито кметове са се ангажирани с участие в „Южно утро”.

Критичната статия на Мина Карагьозова, която постави пръст в раната,  касае  нивото на новороденото литературно отроче в скута на Стойка Мариновска под грижите на главния акушер Иван Енчев. (Безспорният поет Петър Василев, чието име е в карето на редколегията, каза, че е употребен и няма участие в сътворяването на недоносената рожба, а Тодорка Николова просто била зачеркната в последния момент от редколегията)

За своите аргументи Карагьозова си служи с метафората „Ескимоска супа”, казано на български тюрлюгювеч и доказва, че правенето на списание не е работа за неуки хора, макар амбицията им да е за похвала.

Срещу тази статия Стойка Мариновска организира „Империята отговаря на удара”, като нарече статията на Мина Карагьозова пасквил. От пригласящите й силно ме учудиха похвалите на уважавания от мен преподавател, доцент или професор вече Петър Хажинаков. Като изброява (той  или някой друг) имената на всички автори в десетина реда (той или някой друг - според неофициална информация) подчертава доброто оформление, скъпата хартия и дизайн. В  следващите няколко реда Хажинаков специално подчертава приветственото слово на кмета Беливанов и ролята и мястото на Хасково, като център на Стойкиното междуобщинско сдружение. С това се изчерпва отношението на професионалния критик и учен. Тъй като неведнъж моят адаш си е служил с пресилени похвали на слаби автори и тъй като я докара дотам - някои да употребяват името му както си искат, ако тези редове не са писани от него, трябва да каже истината, иначе много му здраве на науката и професорската му критика.

Още по-високо се изхвърлил  Петко Каневски. Тези, които са чели статията му „Опростачването в България върви с пълна сила” ще се досетят, че  заглавието на моята статия е заимствано от него. Трудно ми е да разбера високофилосфските излияния на моя голям приятел, казани от високата висота на неговото високо мнение - какво иска да ни каже, добро ли, или не е добро това списание, затова ще цитирам някой умопомрачаващи негови  строфи от философските му съждения: „Егоцентризма, както Софиоцентризма, превръща все повече творците в жалки пумпали, които се въртят в омагьосания кръг на Шоуто стандарти със съмнителен привкус на бракувани пощенски чанти”. 

Петко, кои са бракуваните чанти не казваш, но не е трудно да  се досетим.  Разбираема е твоята висока висота, но моля те, пиши по-простичко, защото  когато ти си учил философия, други са вдигали бариерите на някой портал, според Тодорка Николова, и няма да разберат какво искаш да кажеш с тези стари чанти и Софицентризма на родопското разсъмване т.е родопското южно утро.

Уважаеми читатели, уважаеми критици, които обезателно ще оплюете и моята статия, защото форум без плювни не е форум, разрешете ми да кажа и нещо сериозно, без ирония. Ще започна с няколко  неудобни въпроса: Стана ясно, че кметът Добри Беливанов, сиреч община Хасково  е финансирала списанието. Един кмет има тези права и възможности, макар в Хасково да съществува комисия, оглавявана от  Деян Янев (когото рядко виждаме на културни прояви). Тази комисия по съответен регламент подпомага материално пишещите и преценява значимостта на предложените проекти. Поставя се въпроса дали другите няколко кметове, дали интервюта за „Южно утро”,  са оказали материална помощ, за която издателите се кълнат, че няма такова нещо и ако не са дали не е ли пропуск в отношението им към тяхната творческата интелигенция и направената реклама на туристическите им обекти?

Вторият ми сериозен повод се дължи на доброто ми впечатление от написаното от Невин Садъкова и особено от Хабибе Ахмедова, която ни цитира древни мъдрости от изтока и поемата на Пушкин „Руслан и Людмила”.  Очевидно е, че такива автори имат сериозна нужда от подобно списание тъй като е видно, че  носят  в себе си поетичния поглед, култура и литературния език, както  и надеждата и възможността за значимо творчество.  Разбира се, има и други имена, които заслужават добра дума -  Снежана Сиракова – „Божествен път”, Боряна Станева  „Посвещение” (Наведох се .Земята ме зачена, а пръстите ми любиха пръстта…) Августина  Янкова, „Ще те дорисувам”, Божидара Ангелова,  Айше Хаджиорсуд : „Пътека от коприна мека……”.  От безспорните имена ще спомена от старата гвардия Петър Василев, Петър Марев, Вълко Марашев, Йордан Нанчев, следващите ги Иво Георгиев, Вилдан Сефер, Мина Карагьозова, Ели Видева, Петър Ванчев, Ясен Калайджиев и Ваня Данева, които са предложили добри свои работи. Сигурно съм пропуснал някого, но аз също така ще пропусна и тези, които са доста далече от поетичния изказ и дълбочината  на емоционалните и особено социалните вълнения на човешката порода в наше време. Някои от тях са твърде далеч и от средното ниво и много са закъснели за място в истинската поезия защото лириката им прилича на любовни обяснения.

Затова ще повдигна и следващият въпрос: Според мен  не става дума само за „Опростачването” а  за „Очалгавяването” на изкуството или по точно казано  извън нормален размах на графоманията, която става всеядна и всеобща. И пак си мисля за казаното от Петко Каневски за шоуто и старите чанти със съмнителен привкус на вкиснато и непотребно.

Прозата е слабо представена, затова ще я пропусна и накрая ще попитам: Защо не е поканен един от най-големите съвременни български поети Ивайло Балабанов, който въпреки своето страдание продължава да пише? Длъжен съм да попитам защо в рубриката памет липсват Иван Николов и Янко Димов?

Между очевадните недостойнства на Утрото е неговото профанско оформление. На този книжен формат могат да се разположат по две стихотворения на страница, но под големите снимки и разкошни автобиографии като кръпки висят по един два куплета. Така поднесената реклама на градовете също няма място в литературно списание в такъв мащаб и води до презумицата кметовете да се поласкаят и  развържат кесиите.

За да завърша оптимистично, ще подчертая дебело участието на ученици, за които е отделено почти от половината обем на списанието. И това не е направено както трябва, но все пак е единственото похвално нещо, извършено от редколегията. Тъй като имената на учениците, които трябва да се похвалят, са много, а учителите, които са им помагали – неизвестни, ще препоръчам с издаването на такова списание  да се заемат знаещи и можещи хора в тясна връзка със специалистите от общините в региона. За да има мярка на регионалното ниво трябва обезателно да се канят изявени национални поети и писатели. Смятам, че идеята за списание заслужава голямо внимание, но то не е като онази приказка:”ВИДЯЛА ЖАБАТА, ЧЕ КОВАТ ВОЛА И ТЯ ВДИГНАЛА КРАКАТА”.

Петър Ангелов

Авторът е завършил в София агрономическия институт. През 1983г. излиза първият му  роман  „Жаравата” и е привлечен  на работа в София където 13 години  оглавява държавното издателство за селскостопанска литература „Земиздат”. Член е на Съюза на българските писатели. Бил е още директор на издателство „Цанко Церковски”, „Агро-прес” и „Български писател” . Основател и гл. редактор е  на списание „Южнобългарски страници”.  Издал е романите „Жаравата” „Тервион”,  „Чеда на бога”, който е обявен за роман на 2006 г. Автор е на публицистичната книга „Разгромът” за ролята на президента Желев в ликвидирането на едрото земеделие и др.  Като студент е сътрудничил на вестниците с карикатури, илюстрирал е книги. Рисува професионално. Има три самостоятелни изложби с живопис и графика. Носител е на двете големи хасковски награди на литературните празници „Южна пролет” първа награда за проза  и Пегас през 1983г. и статуетка и наградата на името на Александър Паскалев за цялостно литературно творчество през 2018г..

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (39)

  • 1
    Кр
    Кристо
    5 -4
    09:56, 30 ное 2018
    Голяма работа си Петре,Няма нещо в което да не си професионалист,ама това че си художник и то професионалист не бива да го изговаряш на всеослушание.Бъди здрав!
    • Ми
      Мина Карагьозова
      2 -4
      12:57, 30 ное 2018
      Като издател е професионалист. Бил е директор на издателство дълги години. Като художник - също. Ако приемем, че професионалист е този, който живее от труда си в дадена област. Продажбите на неговите картини показват за какво става дума.
      Но, личните нападки няма да ви спасят господа анонимници . Нямате какво да кажете по същество като отговор на статията и се захващате за каквото ви падне.Въпросният Кристо нека излезе с името си.
      Иначе, анонимните хейтъри не се ползват с много добро име. Но и за хейтърството трябва акъл. А на вас ви плащат да хейтърствате дори без да си заслужите надницата.
    • Приятелю досещам се кой си, никога не съм казвал, че съм професионалист, но мога да ти покажа кай професор е казвал, че рисувам професионално.
  • 2
    Ре
    Реформатор- лаладжия
    9 -2
    11:41, 30 ное 2018
    Чета и недоумявам защо този младеж -- П Ангелов е завършил агрономство след като е имал такива литературни заложби В Хасково имали художествено творческа интелигенция както казваше Л Живкова и това ли е работата да се дърлят едни други когато държавата се тресе от протести Интелигенцията вместо да е първа на барикадите си пие кафето в КДК и си мерят ония работи Пълен резил
    • Ми
      Мина Карагьозова
      2 -5
      13:02, 30 ное 2018
      Ами идете на барикадите, господин лаладжия. От псевдонима, който сте си избрали, обаче, личи, че сте като герой от Ганковото кафене на "Чичовци" на Иван Вазов. Призиви за революция,"Братя, въздухът трепери!". И веднага, при появата на първото заптие - беж в храстите.
      Вие вече СТЕ в храстите. Щом не се осмелявате да излезете с името си.
      Такива интернет революционери са направо смешни.
      Що се отнася да интелигенцията в Хасково - тя си има СВОЯ БАРИКАДА. И е постоянно на нея. Това е!
  • 3
    Го
    Гост1
    6 -5
    11:47, 30 ное 2018
    Изпъздял агроном правещ се на писател и художник е Петър Ангелов .
  • 4
    Ми
    Мина Карагьозова
    2 -4
    13:08, 30 ное 2018
    Като гост си позволявате много обиди. Всъщност, става дума за един и същи
    човек под различни псевдоними. Един и същи човек пише коментарите.Ще се пробвам да установя IP адреса, от който идват всички коментари. Може и да не успея, защото съм филолог, а не компютърен специалист. Но като филолог веднага ще кажа, че за да се хейтърства под различни имена е нужен акъл. Защото стилът и аргументите са едни и същи и лесно разпознаваеми.
    И това с огромна вероятност е едно и също лице.
    Да си заслужите сребърниците, с които ви плащат. Иначе не е честно.
    И да плюете както трябва не умеете.
    • Го
      Гост1
      2 -1
      15:49, 30 ное 2018
      Един дол дренки са с неговият съквартирант “големият лечител” проф.Мермерски по механизация на селсокото стопанство.
    • Го
      Гост1
      2 -3
      15:56, 30 ное 2018
      А между другото много ме е страх от това че ще ми намериш ай Пи адреса?!
  • 5
    Ян
    Янко Митев
    4 -3
    14:00, 30 ное 2018
    Ох миличкото ми Хасково! Защо стана така че в Хасково се навъдиха два камиона "писатели" и то те самите казват че са такива? Защо не знам един който е издал книга в престижно издателство и за това са му платили хонорар както е реда в цял свят! Защо общината плаща издаването на книги с парите на бюджета на доказани посредственици от обкръжението на Шалапатов и Стефанов.Защо както му е реда не се направи жури от доказани специалисти които да определят в конкурс кое заслужава да бъде издадено и кое не.И много важно -да не бъдат от Хасково защото ще бъдат назначени от същите!Защо след като си избрахте Стойка Мариновска и се сърдите.Ами че тя и сега вдига бариерата.Вдигни я и публикува...спусни я и спира.Вие си я избрахте.И пак става дума за едни пари.До кой да стигнат.Ето сега Нанчев издал книга.Книгата е от ръкописи предоставени по незнаен път в музея.Е да ама не се издава заедно с музея.Хасковски хватки.Хайде със здраве че не ми е до вашите глупости.
    • Яс
      Ясен Калайджиев
      2 0
      10:24, 6 дек 2018
      Янко, поне теб да репликирам. Не че не си прав за намножилите се "писатели", но явно не знаеш, че това е световна тенденция, а не хасковски патент. С дигитализацията на печата, с пазарната икономика, касаеща издателствата, с институционалната либерализация (разбирай, липса на централизирана цензура, отсъствие на оперативна литературна критика, промяната в критериите за добро писане, наложени от постмодерното общество - смесване на висока и ниска литература и др.) себеизявата на всеки с творчески импулси стана приемлива. При тези обстоятелства това, което сега трябва да се подобри, е вкусът на читателите, за да могат те да откриват и пресяват бисера сред плявата (а не разни цензори). Явно не знаеш и колко "престижни" издателства в България печатат на собствен риск някой български писател в този свит пазар, че му и дават хонорар. Не знаеш, Янко. Явно. Аз знам - само две - "Жанет 45" (предимно поезия) и "Сиела" (почти само проза). Ако има още някое, то го прави спорадично за отделни книги, за свои хора. А ще се закълнеш ли, Янко, че книгите, които си прочел от тези две издателства, винаги са върха на българската литература? Думата ми е, че и там има свои и чужди, и там има правилни и неправилни, посветени в тайнството на печатането и не- автори. Да те светна и за друго: освен книга в "престижно" издателство, нивото на един автор може да бъде преценено и по други постижения. Например дали са печатали негови текстове или е имало рецензии за творчеството му в сериозната литературна периодика. Все още има такава... И не, това не е "Словото днес" на Съюза на българските писатели, считан от някои за "флагман" на качествената българска литература. Но всеки, който има очи и е чел вестника, вижда, че там неравностойността на текстовете, откровената чалга дори, е в не по-малки размери, отколкото в така масирано оплютото като качество местно списание "Южно утро". И не само то, всяко едно списание, излязло през последните години с усилията на местните автори бива оплюто. А нима не е ясно, че то е само място, където се "излага" всеки един местен автор, пък нека читателят определи кой текст да хареса и кой не. Да, опитваме се да правим култура. Което е много по-трудно от това да се прави халтура, нали. Не знам, там ти ще кажеш. Не искам да се изказвам неподготвен, защото, както много местни автори, не съм сред посветените, включвани в списването на "Каунь". Затова съм принуден да печатам в "Литературен вестник" (най-сериозният поддръжник на модерното, космополитното и академичното в нашата литература, макар че и него не се свенят да плюят) или в сп. "Везни", издавано от Гранитски, ("Факел", "Съвременник" са други сериозни литературни списания), а във в. "Култура" са излезли 2 рецензии за мои книги. Както и в споменатия "Словото днес" - една. Така че нека не се изказваме неподготвени и нека само най-безгрешния да хвърля камъните. Да, самопохвалих си се, но считам, че вече е наложително да го правя, защото мнението на читателите на поезия (очевидно шепа хора) за добрата поезия все още се върти около римите и ритъмаи скоро няма да ме оценят (както показва опитът ми), а тези, които се изявават като критици (макар и неподготвени, макар и нечетящи достатъчно), като теб например, шляпат наедро с баданарката. А годините ми вече не са малко, нямам време повече да деликатнича.
  • 6
    Петър Ангелов е кадър на Окръжния комитет на БКП. Приватизира едно богато издателство с помощта на "червените кхмери", а сега се прави на литератор. Прав е Янко Митев сами си избрахте буля Стойка , сега смърдите с червените си насрани з...…..и. Ще завърша с една истина казана от Янко...………...."доказани посредственици от обкръжението на Шалапатов и Стефанов". Еми това е чорбаджи на мегданя както казал фукарата от романа на Вазов "чичовци"
    • Пе
      ПЕТЪР АНГЛОВ
      1 -1
      16:41, 30 ное 2018
      Янко , първият ми роман излезе в 19000 тираж в пловдивското издателстово "хр- г. Данов" и ми платиха 6000 хонорар. Продал съм над 25 картини в последните три години. Имам живи свидетели за парите , които съм получил.
      С тези редове се надявам да се ускорят плювните. Както знаете и това е реклама. А тези, ,които се опитват да ме уязвят с агрономската ми професия, мога да им кажа, че първият ми роман е препоръчан от лесничая хайтов, мога и да им покажа и рецензи от него. Плюите господа, по-силно ако може. Радвам се на вашето внимание, защото съм сигурен, че сте от засегнатите, но какво да се прави толкова ви бива.
    • Ян
      Янко Митев
      0 0
      17:12, 30 ное 2018
      Ангелов,мисля че не съм те споменал?
  • 7
    Ян
    Янко Митев
    3 0
    17:56, 30 ное 2018
    Щях да си мълча Пешо ама като подскачаш като ощипана мома на хорото да си река туй което мисля.Първият ти роман "Жаравата" бе хубав.Даже много хубав за времето си! Прочетох го за една нощ.Но да говориш за тираж по времето на комунизма е повече от смешно. Много добре знаеш че тогава издателствата имаха план за определен тираж и никой не се интересуваше дали изобщо книгите ще бъдат продадени.Много ясно че хонорара ти се е определял като за човек от властта.Верен на властта. Истинските автори тогава само можеха да мечтаят за такива хонорари.Тях нямаше дори кой да ги издаде щото не бяха сигурни дали са верни на партията. А твоята +Жарава+ макар и хубава си остава Те Ке Зе Са Рска.За картините незнам? Иначе за списанието и помоща която си оказвал на писатели от Хасково евалла! Но откакто се сабрахте със Шалапатов и компания направихте маса поразии в тоя град.Създадохте един куп скандали издавайки посредствени алманаси и какво ли още ни чака.Не ви бива! И всичко това за жълти стотинки и някоя и друга местна наградка за която да се хвалите един друг и да се плюете ако някой си тръгне.
  • 8
    Го
    Гост1
    2 -2
    18:30, 30 ное 2018
    Янко много си точен и прав за тези псевдо културтрегери!
  • 9
    До
    Домакин
    4 -2
    18:49, 30 ное 2018
    Да, бе, янко е автентичния културтрегер.....с неговите кауни....дето Георги Иванов му ги плаща.....и безидейните статуи на иначе талантливия Гуспата....и защо ще нарежда Петър Ангелов до този дребен политически спекулант Шалапатов? Да не е да си сменя партиите по-често отколкото долните гащи, а? Я се огледайте малко ...лесно е като си далече от топлата котлова храна на общината да се правиш извисен над нещата. Но първо си помисли , Янко ти как си се борил за обществените ценности като слугуваше на стария кмет. Ние не сме хептен склерозирали, нищо , че сме на възраст. По онова време Шалапатов се правеше на гражданин, сега ти, Един дол дренки интресчии сте,с него, затова се и мразите.
    • Ян
      Янко Митев
      0 -1
      19:09, 30 ное 2018
      Дай само един факт как и за какво съм слугувал?
  • 10
    Ре
    Реформатор- лаладжия
    1 0
    18:56, 30 ное 2018
    Е уважаема Карагьозова дойдохме ли си пак на думата прочетох всички коментари дотук и казаното по горе от мен се потвърждава ----вместо на барикадите само дърляне Между впрочем едно признание - малко време и аз бях учител в руската гимназия помня ви много добре в ония години бяхте една много красива жена
  • 11
    Пе
    ПЕТЪР АНГЕЛОВ
    0 0
    19:08, 30 ное 2018
    Янко, добре, че се тебе се говори сериозно затова искам да ти кажа, че тиражите се определяха според заявките от окръжните книгоразпростанителски предприятия. Янко, сигурно си чул, че нашия общ приятел писателя никола радев на два пъти издаде "хайка за вълци", която достигна 160 000 тр. За моя роман заявката от хасково беше 3000, но се продадоха 5000. За твое сведение в издетелството, което ръководех работеха 87 души, а издавахме 210 заглавия. Хонорарите бяха три пъти по големи от нашите заплати, освен това имахме и печалба. Може да питате Гарева, която беше наш коректор в хасковската печатница колко и беше заплата и колко премиите. Не съм приватизирал нищо, бил съм наемен директор на три издателства благодаря на всички , които ме плют, това показва, че правилно съм засегнал някои и друг графоман..
  • 12
    Кр
    Кръстина Тодорова
    1 0
    20:54, 30 ное 2018
    ОТГОВОР НА СТАТИЯТА НА МИНА КАРАГЬОЗОВА В ХАСКОВО НЕТ
    По повод писанията на Мина Карагьозова в Xaskovo,net, относно „запазената марка творци”, които видите ли били натоварени с непосилната задача да изнесат на гърба си „цялата останала пошлост и посредственост”, визирайки с тази нагла клевета останалите автори публикували свои творби в списание „Южно утро”, се чувствам задължена да защитя както себе си, така и другите автори включени от въпросната госпожа в графата „пошли и посредствени…”
    Цитирам Мина Карагьозова: „В списанието присъстват двадесетина талантливи творци. Някои от тях просто са запазена марка – Петър Василев, Симеон Стоянов, Иван Митев, Трендафил Василев, Ели Видева , Иво Георгиев, Лили Петрова, Демир Демирев, Петко Каневски, Вълко Марашев, Петър Марев, Боряна Станева, Хубен Стефанов, Иван Енчев, Ясен Калайджиев, Йордан Нанчев, Петър Хаджинаков, Милен Милев, Тодорка Николова, Росица Станева, Нина Момчилова… Преводачките Мария Шандуркова и Антонина Димитрова. И, общо взето, това е.Талантливите им творби, обаче, имат предназначение. Да изнесат на гърба си цялата останала пошлост и посредственост. Е, трудничко им е. Та те заемат малко повече от една осма част на списанието.”
    Г-жо Карагьозова, образованите и интелигентни хора знаят, че при поезията и прозата, така както е и при историята, правилния прочит, правилната и обективна оценка се прави не от съвременниците им, а от тези, които идват след тях. Компетентните и мъдри хора са наясно, че плурализмът не е клише, а доказателство за образованост и интелигентност, те никога не пишат неаргументирани коментари за стихотворения и проза, които дори не са прочели, защото знаят, че единствено времето може да покаже и докаже кой кой е. Не искам да бъда разбрана погрешно, отново ще повторя това, което безброй пъти съм казвала, аз не отричам модерната поезия и проза, аз не съм против съществуването на елитарна поезия и проза, винаги е имало, има и винаги ще има модерни течения в поезията и прозата, но това не означава, че само те са поезия и само те са проза , а всичко останало е „пошло и посредствено”. Да се опитваш да налагаш своето субективно мнение ръководена от несъществуващия факт, че си най-компетентна , че притежаваш най-гениалните литературни познания и си от поетите (творците) „запазена марка” както се самоопределя в клеветническите си писания за другите творци Мина Карагьозова, е демонстрация на високо самочувствие без покритие, това е истината, колкото и неизгодна да е тя за нея, защото това, че някой си въобразява, че е това, което не е, не означава, че той наистина е. Няма, не съществуват творци „запазена марка” в сегашно време, те са или в минало или в бъдеще време. Защото за никого не е тайна, че всяко твърдение без значение дали е казано или написано от най-великия сред
    най- великите, ако не е аргументирано, ако няма факти и доказателства, то автоматично преминава в графата
    к л е в е т а. Защото, още веднъж повтарям образованите и интелигентни хора знаят, че при поезията и прозата, така както е и при историята, правилния прочит, правилната и обективна оценка се прави не от съвременниците им, а от тези, които идват след тях. Интерпретацията на което и да е стихотворение или проза, от който и да е автор, всъщност е проекция на субективна гледна точка за обективни истини и е израз на субективните критерии за красиво и грозно, добро и лошо, правилно и неправилно, талантливо и неталантливо и т.н. С по-малко думи казано интерпретацията е проекция на субективната ценностна система на читателя. Всеки оценява, вижда, чувства и разбира в дадено стихотворение или проза, това, което му позволява нивото на неговата образованост, интелигентност, ерудиция, и т.н.Критериите за оценка на поезията или прозата са различни за различните читатели, защото всеки един от тях притежава своята индивидуалност, която е определяща при изграждането на неговото субективното мнение, за което и да е стихотворение или проза, от който и да е автор. Затова е съвсем естествено едни да харесват, а други да не харесват, което и да е стихотворение или проза, от който и да е автор. Този факт няма нищо общо нито с пошлост, нито с посредственост, нарича се плурализъм.
    КОЛКОТО И ДА НЕ Е ИЗГОДНА, ЗА НЯКОГО, ТОВА Е ИСТИНАТА !!!
    Ето и моето стихотворение със заглавие "Колелото на живота тя върти", публикувано в списание "Южно утро" и включено в графата пошло и посредствено, заедно с още петдесет творби на други автори, които също са в "компетентната графа" - пошло и посредствено на въпросната госпожа, която всъщност е пенсионирана преподавателка по руски език и нито е редакторка, нито е завършила специалност "българска филология", за да има реални претенции за редакторски умения и знания.
    Цитирам моето стихотворение, публикувано в списание "Южно утро" и което според Мина Карагьозова е пошло и посредствено.

    КОЛЕЛОТО НА ЖИВОТА ВЪРТИ
    Дар,от Бог, е любовта красив,
    слънчева вълшебна жажда,
    прави цветен тя деня ни сив,
    в пролет зимата преражда,
    и дори когато медът й горчи,
    пак звънливо пее в сърцето,
    може с мокрите криле да лети,
    да рисува сбъдване в небето,
    злобните интриги да победи,
    свои и чужди вини да плати.
    Любовта е магия неустоима,
    танц нестинарски за двама,
    смела, властна, непобедима,
    обсебва със сила незрима,
    по пътя си преградите руши,
    не се предава даже да боли,
    бял мост над облаци гради,
    на живота ни колелото върти,
    тя е земният олтар на храма,
    място за злото в нея няма.

    Това, което най-много ме възмути в писанията на Мина Карагьозова е именно това, че тя постави в измислената от нея графа пошлост и посредственост дори и творбите на тези прекрасни деца, които са публикувани в списание „Южно утро”. Умните и интелигентни хора знаят, че в многоцветната градина на творците е нормално да има и рози, и лалета, и кокичета и всякакви други цветя, защото макар и да не са еднакви, да, те наистина са различни, но всяко цвете е хубаво по свой си начин и еднакво ценно наравно с другите.Няма нищо лошо в това един да харесва рози, друг да харесва лалета, трети да харесва кокичета и т.н., но това не означава, че някой като въпросната самовлюбена госпожа има право да налага нейния вкус и нейното субективно мнение на другите и да си въобразява, че останалите хора нямат право на свой вкус и свое субективно мнение. Прекрасните творби на децата в списание „Южно утро” са образно казано нашите кокичета, да, те са пролетта, те са възраждащото ново начало, което идва и което ще ни продължи в бъдещето. Аз наистина не разбирам какво сърце трябва да имаш и как може толкова да се самозабравиш в болните си амбиции за величие, че да стигнеш дотам да си въобразяваш, че си компетентен и имаш право да определяш кои творци от сегашно време са запазената марка за бъдещето и само те имат право да бъдат публикувани в литературни сборници. Госпожа Карагьозова има претенции, че знае много, но явно или не знае, или е неизгодно да си спомни, че много поети, писатели, художници в миналото са били отричани от такива като нея и затова са живеели в мизерия, а днес картините им се продават за милиони, а на писателите и поетите книгите се преиздават в много държави и имат световна слава.
  • 13
    Ян
    Яна
    4 0
    22:30, 30 ное 2018
    Какво падение ! До там ли я докарахте - хасковската интелигенция, че тук, в тази медия, да си вадите "кирливите" ризи. Засрамете се !
    • Го
      Гост1
      4 0
      09:26, 1 дек 2018
      Драга Яна и аз съм на това мнение и искрено ви подкрепям
  • 14
    Хр
    Христо Л.
    4 -1
    22:37, 30 ное 2018
    Тези прекрасни гении...
    още ли се боричкат?
    Думите стават на тении
    и умъртвяват всичко.
  • 15
    Кр
    Кръстина Тодорова
    1 0
    10:45, 2 дек 2018
    Голямо хваляне, много награди е получила Мина Карагьозова, но под нито една хвалба за награда в публичното пространство не е публикувала стихотворението, за което тя е получила наградата, за да можем да го прочетем и ние това хубаво стихотворение, логично е да си помислим, че може би госпожата се срамува и не си харесва стихотворенията, за които е наградена и затова не ги публикува да ги видим всички ние, или пък което е още по-лошо, може би наградените стихотворения са компилация събирана в сайтовете за поезия от стихотворенията на други автори, в които сайтове тя никога не публикува свои стихотворения, но може да чете стихотворенията на другите автори колкото си иска...Да, може и да е така, може и да не е така, това наистина е риторичен въпрос с повишена трудност, но когато държиш в тайна стихотворението (или стихотворенията), за което (или които) си получил награда, основателно будиш съмнения, че нещо не е наред... Нормално и логично е щом се похвалиш публично,че си получил награда да публикуваш и стихотворението (или стихотворенията) за което (или които) са ти дали въпросната награда, за да няма право и основание никой да се съмнява, че има нещо гнило в цялата тази работа, както твърди една мъдра българска поговорка...
    • Ми
      Мина Карагьозова
      0 0
      20:02, 2 дек 2018
      Нещо си пропуснала, скъпа Кръстина. За всички награди съм публикувала текстовете. Иоито не са само стихотворения. Имам компютър едва от 2010 г. Наградите ми датират доста преди това.Но, например ,златният ми медал "Лермонтов" е за цялостно творчество. Как да го публикувам?. Изглежда, не ти е известно, че съм публикувала много неща в електронното списание "Литературен свят". Не съм пропускала досега да публикувам наградените си неща . Обикновено на моя профил. За "Мандолината", която спечели "Сребърно перо на Русия" през2011 г. съм направила изключение. Публикувана е много пъти. Включително в Рига и в Москва. Дали знаеш, че това е разказ? Дали знаеш, че съм преведена на сръбски, руски, италиански, португалски, испански, арменски- Публикувам на сайта "Поетас дел мундо" с център в Сантяго - Чили. Това е сайт, където членуват поети от 110 страни. Това е част от всичко, Не смятам, че съм длъжна да давам по-пространни обяснения.което мога да кажа по въпроса. Тук си се изказала неподготвена, повтаряйки лъжите на Стойка.
      Но ,трябва да ти благодаря. Отдавна трябваше да имам собствен сайт. Но, дали знаеш, че имам страница, посветена на моето творчество във ФБ. Въпрос с понижена трудност. Как се казва? Една подсказка, наречена е на последната ми книга със статии и есета.
      Хайде, със здраве. Много ми дойде от простоти5ята и злобата на коментарите тук. не само на твои
      те.
  • 16
    По
    почитател на истината
    1 0
    13:07, 2 дек 2018
    Нищо ново под слънцето ...
  • 17
    Аз
    АЗ
    0 -1
    13:57, 2 дек 2018
    Няма ки кой да каже на г-жа Кръстина, че е абсолютно бездарна в областта на стихотворството. Не съм чел списанието "Южно утро", но публикуваното от нея нещо по-горе, което тя нарича стихотворение, е на нивото
    на неандарталците. Това не е поезия, г-жа Кръстина! Напразно се хвалите с това нещо. Явно и списанието е на същото ниво, като изключим един Петър Василев, да речем.
    • Ми
      Мина Карагьозова
      0 -1
      19:31, 2 дек 2018
      Аха, сега ще се сетя.Вие сигурно сте оня същият, дето се изплю в нета по повод награждаването ми със златен медал "Лермонтов" Ами, между 1981 година, когато работех в Руската гимназия не като красива жена, а като учител, и награждаването ми минаха до тогава 34 години. И как искате да остана същата?! Стремя се да съм една добра версия на самата себе си. След много изпитания и удари от съдбата. Но, за разлика от Вас, не плюя по чатовете . То и Вие май бяхте красив, но сега едва ли има нещо от това,щом се криете в миша дупка под псевдоними.
  • 18
    Кр
    Кръстина Тодорова
    0 0
    16:51, 2 дек 2018
    Цитирам стихотворението на Петър Василев, без никакви изменения:
    НАСЛЕДСТВО - АВТОР ПЕТЪР ВАСИЛЕВ
    Понеже се пилях насам натам,
    все нещо като камък ми тежеше,
    но най-накрая се опомних сам:
    две праскови посях и две череши.
    И този камък рухна отведнъж
    като взривен...Каквото беше - беше!
    Сега съм друг, макар един и същ:
    две праскови посях и две череши.
    Какво ще ми говорите за тлен,
    щом този свят от памтивека грешен,
    ще наследи от мене, подир мен -
    две праскови макар и две череши.

    НЕ ИСКАМ ДА БЪДА РАЗБРАНА ПОГРЕШНО. Аз не казвам, че стихотворението на Петър Василев е лошо, точно обратното, но макар че двете стихотворения, имам предвид моето стихотворение и неговото стихотворение, да са съвсем различни по съдържание, всяко едно от тях има своите положителни качества и всяко едно от тях съдържа актуално общочовешко послание. Всъщност колкото и да са различни на първи прочит, двете стихотворения имат и нещо много общо и това общо не е заложено само в контекста на текста на двете стихотворения, а в непреходните общочовешки ценности за смисъла на човешкия живот. Да, така е, всички знаем, че човек се ражда за да остави след себе си следа, но не е ли именно любовта тази, която прави това възможно...
    • По
      Почитател на литературата
      1 0
      21:53, 2 дек 2018
      Ха, ха , ха... Петър Василев да почерпи. Защото Кръстина Тодорова го припозна като равен на себе си в поетичните послания, съдържащи общочовешки ценности.
      Да си дойдем на думата. Ура, за двамата велики!
  • 19
    Аз
    АЗ
    0 0
    18:34, 2 дек 2018
    Драга, Кръстина, никой не казва, че темата, която си почесала в творбата си не е общочовешка. Но формата, в която си я облякла, е като бостанско плашило. Докато когато четеш стихотворението на Петър Василев, долавяш един ритъм, който ти напомня на Робърт Бърнс. Десет балкана разлика.
    • Кр
      Кръстина Тодорова
      0 0
      18:05, 3 дек 2018
      Повече от ясно е, защо не сте си писали името... Както вече писах в един коментар по-горе хората, които пишат лъжи и клевети, винаги стоят зад някой "авторитетен" параван и никога не си пишат собственото име, защото самите те се чувстват неудобно от това, което са направили... Колкото до останалото, не искам да прозвучи като хвалба, но още първата ми стихосбирка "Съвременна молитва", е одобрена от Националната библиотека "Св.СВ. Кирил и Методий" в гр.София за международен книгообмен, одобрена е от реална и компетентна комисия, а не от такива анонимни маниаци като вас с претенции за компетентност, но без покритие, които се срамуват и страхуват дори истинското си име да напишат в публичното пространство... Няма нищо лошо в това, че сте фен на Петър Василев, но точно от такива фенове като вас аз лично бих се срамувала... Не искам да бъда разбрана погрешно, разбира се, че всеки има право да харесва това, което му харесва и да не харесва това, което не му харесва, но това не означава, че всички останали стихотворения от всички други автори не са хубави. Например една млада жена с висше образование от град София, която нито ми е приятелка, нито съм я виждала наживо, преди няколко месеца в коментар под моето стихотворение "Шести септември" написа: "С хора като вас се гордея, че съм българка!" Това за мен е по-голяма награда от всички други награди. Стихотворението ми "Трети март", публикувано в сайта за литература и поезия "Откровения", е прочетено от почти десет хиляди читатели, а на електронната ми поща много майки на ученици ми пишат и искат разрешение децата им с мои стихотворения да участват на ученически рецитали, дали печелят награди, дали не печелят това не знам, но за мен е гордост, че тези деца рецитират моите стихотворения посветени на Кирил и Методий, на България, на Васил Левски, на Христо Ботев, на Трети март, на Шести март, на Баба Марта, на Великден, на Народните будители, на Рождество Христово, на Коледа, на Нова година и т.н. С една дума аз не страдам от чувство за малоценност и се гордея с моите стихотворения, но в никакъв случай не съм болна от мания за величие и съм съвсем наясно, че е съвсем нормално и естествено стихотворенията ми да не се харесват на всички.
  • 20
    Аз
    АЗ
    0 0
    21:43, 2 дек 2018
    Мина, не съм същият> Съжалявам, че са те оплюли, но не съм аз този. Но ми направи впечатление, че няма по-какво да ме свържеш с другия, освен с интелигентния начин на общуване. За което мога да ти кажа, че не съм даскал като другия. Но защо се намесваш ти, след като имам приказка за Кръстина, а не за теб?
    От всичко прочетено дотук мога само да кажа, че сте се взели много на сериозном всичките. Не те знам от кръжока на Ели ли си или от другия, но не бива така.
    Относно наградите: Срам е за Хасковска община, че толкова евтино продава името на съгражданина ни Паскалев, накога. Единственият достоен носител на наградата е Ивайло Балабанов. Впрочем той е слаб поет, щом го ням,в пишман списанието.Казах!
  • 21
    Аз
    АЗ
    1 0
    21:59, 2 дек 2018
    Извинявай, Мина, но ако сметнеш техническите грешки за правописни такива, си в заблуждение голямо!
  • 22
    Аз
    АЗ
    1 0
    23:51, 3 дек 2018
    Не е важно в случая името, Кръстина. Важното е, че това което пиша тук, наистина го мисля и чувствам. Не ставаш за поетеса и това всеки, който разбира от поезия, ще потвърди. Сигурно в бродирането, плетенето и готвенето си по-добра. Мен там хич ме няма.
    Но, лека вечер ти желая и знай, че нямам нищо лично към теб. Просто държах да кажа истината.
    • Кр
      Кръстина Тодорова
      0 0
      12:18, 5 дек 2018
      Да казваш на бялото черно не е истина, това, което ти наричаш "истина" е откровена лъжа, единственото вярно нещо в това, което си написал по-горе е, че ти наистина искрено чувстваш нещо, но това, което чувстваш се нарича безсилна злоба и завист и е на светлинни години от истината, защото всеки, който разбира от поезия е наясно, че ти или не разбираш от поезия, или нарочно се правиш, че не разбираш от поезия, но без значение дали първото или второто е вярно, време е да спреш, защото се излагаш пред всички и злепоставяш не мен, а себе си. Вече знам кой си, изречението за "бродирането", "плетенето" и "готвенето" сложи край на анонимността ти. Разбирам, че ти е трудно да се примириш и много страдаш от това, че времето на некадърните поети набедени за кадърни, а кадърните набедени за некадърни вече го няма, но това са фактите и ти не можеш да ги промениш. Спри ме ако можеш... Дали ще участвам или няма да участвам в някой литературен сборник, това не зависи от теб и не ти го решаваш. Аз не се страхувам и не се притеснявам до моето стихотворение в списание "Южно утро" да има стихотворения на много други автори, но ти да, ти искаш в списанието да са само твоето стихотворение и на още двама, трима подобни на тебе, защото се страхуваш от конкуренция, притесняваш се стихотворенията на другите автори да не засенчат твоето стихотворение, страх те е да не кажат тези, които прочетат списанието,че всъщност има и по-хубави стихотворения от твоето. Всъщност напразно се страхуваш и притесняваш толкова много, да, така е,съвсем добронамерено ти казвам, че напразно злобееш и завиждаш и напразно говориш лъжи за мен, защото всички образовани и интелигентни хора знаят какво е плурализъм, те са наясно, че няма нищо лошо в това всеки да харесва това, което му харесва и да не харесва това, което не му харесва, защото всеки има право на своето субективно мнение, съвсем нормално е хората да имат различно субективно мнение, но не е нормално и е лошо тогава, когато някой като теб си въобразява, че има право да налага демонстративно субективното си мнение на другите и еднолично да определя кое е поезия и кое не е поезия. Всички знаем, колкото и неизгодно да е за теб да си признаеш и да отричаш това, истината е, че при поезията и прозата, така както е и при историята, правилния прочит, правилната и обективна оценка се прави не от съвременниците им, а от тези, които идват след тях. Това, което ти си неспособен да разбереш и отказваш да разбереш е, че компетентните и мъдри хора отдавна са наясно, че плурализмът не е клише, а доказателство за образованост и интелигентност, те никога не пишат като тебе неаргументирани коментари, за проза или стихотворения, които дори не са прочели, защото знаят, че единствено времето може да покаже и докаже кой, кой е.... Много поети, писатели и художници са били отричани в миналото, но днес картините на същите тези отричани художници се продават за милиони, а книгите на същите тези отричани поети и писатели се преиздават в много страни и имат световна слава.
  • 23
    По
    Почитател на истината
    2 0
    09:18, 21 дек 2018
    Нищо ново под слънцето. И днес е същото, както е било и преди много години, тези които светят винаги пречат на некадърните. През 1900 г., само на 46 години в пълна бедност умира ирландският гениален творец Оскар Уайлд. Останал в световната литературна съкровищница с редица произведения, най-известното от които е романът му "Портретът на Дориан Грей".

    БОЛКАТА МИ
    - Какво ти сторих?
    - Ти ми пречиш! Умри!
    - Че как ти преча?
    - Светиш...!
    (АВТОР: Стоян Михайловски - “Бухал и светулка”)
    • Кр
      Кръстина Тодорова
      0 0
      10:28, 25 яну 2019
      Един от най-великите поети, Робърт Бърнс, отричан и обиждан от много свои съвременници, умира в крайна нищета, а след смъртта му, когато издигат паметник в негова чест, родната му майка казва : „Ах, Роби, ти им искаше хляб, а те ти дадоха камък!“
Последни новини