От х:

Днес в x:

Новоткрити видове микроби на 2000 метра дълбочина се хранят с парникови газове

    Изследване на новооткрити дълбоководни микроби установява, че те притежават силен апетит за съвременните замърсители на планетата.

    Микробите, събрани в Калифорнийския залив на около 2000 метра под повърхността на водата, живеят в условия, при които подземната вулканична активност повишава температурата до около 200 градуса по Целзий.

    В новото проучване са идентифицирани общо 551 отделни генома - включително 22, които никога не са били регистрирани преди това.

    Микроорганизмите са били наблюдавани да усвояват въглеводороди като метан и бутан като живи енергийни източници.

    "Това показва, че в дълбините на океаните има огромно неизследвано биологично разнообразие, а микроскопичните организми са способни да разграждат нефт и други вредни химикали", казва водещият изследовател и морски учен Брет Бейкър от Тексаския университет в Остин.

    "Под океанското дъно съществуват огромни резервоари на въглеводородни газове, включително метан, пропан, бутан и други, и тези микроби предотвратяват отделянето на парникови газове в атмосферата."

    Те не само предотвратяват изпускането на вредни газове, но могат да бъдат полезни за ограничаване или почистване на замърсяването в бъдеще, ако техните способности могат да бъдат използвани или копирани.

    Това все още е началото на изследването на тези миниатюрни същества, но начинът, по който те се хранят с въглеводороди, е особено необичаен.

    Всъщност, 22-те нови типа микроби са толкова генетично различни от всичко, което сме виждали преди, че изглежда те представляват нов клон на дървото на живота, който учените използват, за да класифицират всички живи същества. Но това не е изненадващо, като се има предвид, че 99,9% от микробите все още не могат да бъдат възпроизведени в лабораторни условия, което означава, че все още има вероятност да се натъкнат на нови форми на живот.

    "Дървото на живота е нещо, което хората се опитват да разберат, откакто Дарвин излезе с концепцията преди повече от 150 години и все още е недостижима цел в момента", казва Баркър. Благодарение на напредъка в секвентирането на ДНК и компютърнив софтуер, обаче, тази цел попада в по-ясен фокус с годините.

    Микробите, открити в това проучване, могат да подобрят разбирането ни за биологията, както и потенциално да бъдат използвани срещу върху замърсителите в околната среда, смятата изследователите. Също така забележителна е и апаратурата, използвана за събиране на микробите - подводният апарат Alvin, същият, който изследва потъналия "Титаник" през 1986 година.

    Ще бъдат необходими повече изследвания и по-голям брой проби, за да се получи пълна представа за това как функционират тези дълбоководни микроби и каква част от тях могат да играят роля във въглеродния цикъл.

    "Смятаме, че това вероятно е само върхът на айсберга по отношение на разнообразието в басейна на Гуам", казва Бейкър.

    Изследването е публикувано в Nature Communications.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини