От х:

Днес в x:

Парламентът продължава с бюджета за 2019. Какво приеха дотук

Депутатите продължават обсъждането и гласуването на второ четене на държавния бюджет за 2019 г.

Вчера те приеха бюджета на Здравната каса /НЗОК/ и Държавното обществено осигуряване /ДОО/. С подкрепата на 100 народни представители, 66 гласували „против“ и един „въздържал се“ парламентът прие финансовата рамка на държавния бюджет за 2019 г.. Във финансовата рамка на държавата е заложено 10% увеличение на всички заплати в бюджетния сектор, 20% на учителите.

Приходи и разходи Разчетите на управляващите показват, че приходите в бюджета ще бъдат в размер 25,6 млрд. лв., а 23,1 млрд. от тях ще бъдат от данъци. От данъчните приходи най-голям дял заема данъка върху добавената стойност (ДДС), възлизащ на 10,8 млрд. лв. Приходите, предвидени от акцизи са в размер на 5,3 млрд. лв.

Утвърдената от депутатите финансова рамка предвижда разходи в размер на 13,3 млрд. лв. Най-много средства от хазната ще бъдат изразходвани за заплати – 5,1 млрд. лв. 80 млн. лв. институциите ще имат на разположение за предотвратяване и преодоляване на последиците от бедствия. Общините ще могат да разчитат на трансфери в размер на 3,7 млрд. лв. През следващата година страната ни ще внесе в общия бюджет на Европейския съюз почти 1,3 млрд. лв.

Депутатите утвърдиха още бюджетите на Съдебната власт, Народното събрание, Сметната палата, Администрацията на президента, Омбудсмана, Министерски съвет, както и отделните министерства.

Дава ли страната ни достатъчно пари за култура? Към настоящия момент страната ни отделя 0,5% от Брутния вътрешен продукт, за да финансира различни културни политики, но от опозицията настояха този процент да нарасне.

„Културата е изтърсачето на този бюджет“, заяви по време на дебатите депутатът от БСП Александър Симов. Според него ниското финансира издава липса на отношение към културата, а държавата трябва да полага повече грижи в тази област. На тези упреци отговори Диана Саватева от ГЕРБ.

„Колкото и да се даде за култура, винаги ще се иска повече. Трябва да сме реалисти и да знаем с какво разполагаме“, аргументира се тя от трибуната. Според управляващите държавата прави достатъчно за развитие на сектора, а това не зависими само от средствата, но и от правилните културни политики.

Бюджетът на социалното министерство съдържа допълнителните средства за хората с увреждания. Депутатите гласуваха бюджета на Министерството на труда и социалната политика, в който са включени и 150 млн. лева за хората с увреждания, за които ангажимент пое лично премиерът Борисов. Средствата трябва да осигурят доброто изпълнение на законопроектите за хората с увреждания и за личната, чийто окончателен вариант предстои да бъде одобрен на второ четене.

Повече пари за отбрана Разходите за отбрана се увеличават за втора поредна година. Наред със средствата за персонал нарастват и тези за издръжка и капиталови разходи, а с осигуряването на средства за инвестиционните проекти се гарантира развитието на модернизацията на Въоръжените сили. 

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини