От х:

Днес в x:

10 °C

Имаме си кисело зеле и мляко, а даваме пари за имуномодулация

Българинът си има кисело зеле, туршии, кисело мляко и сирене, а дава луди пари за имуностимулатори и хапчета.

"Не мога да го разбера, Българинът дава луди пари за имуномодулация, а си има туршия, кисело зеле, кисело мляко и сирене."

Удивлението от практиката е на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. В студиото на Нова телевизия Кантарджиев потвърди, че традиционните продукти предпазват от грип и дават добър имунитет, а туршията и киселото мляко могат да се използват като подкрепа на имунната ни система в зимния сезон.

Първият случай на грип А N1H1 вече е потвърден в България от Националната референтна лаборатория . Става въпрос за т.нар. свински грип, доказан преди два дни. За последната седмица в рамките на ЕС са установени четири пъти по-често случаи на грип от този щам.

Кантарджиев обясни, че от такъв грип боледуват по-често млади хора, а в последно време се наблюдава и по-често развиване на аспергилоза - тежко усложнение и от пневмония, което застрашава и живота на човека. До скоро аспергилозата се е очаквала само при хора с имунен дефицит, но това вече не е така. Лечението струва 1000 лв. на ден, а често на българските лекари се налага да импровизират, "тъй като парите за здраве отиват другаде". Кантарджиев не разви темата.

По думите му в момента в почти цялата страна хората се оплакват от кашлица, която продължава с месеци. Това обаче са други вируси (риновируси) , които са характерни за есента. Все още не са дошли характерните за зимата вируси. Тези хора, които са с кашлица, трябва да са по-внимателни, защото са по-податливи на грипа.

Симптомите на грип са температура, болки в ставите, главоболие и дразнене на очите от светлината, поясни проф. Тодор Кантарджиев. Грипът се развива бързо - в рамките на няколко часа.

Не може да се прогнозира какъв ще бъде броят на заболелите за сезона. Обичайно той е няколко стотин хиляди до милион. Ефективна практика  за ограничаване на разпространението на болестта би било удължаване на ваканцията на учениците при увеличаване на случаите на грип по места, препоръча Кантарджиев.

Източник: http://nova.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хх
    ххх
    0 0
    08:48, 30 ное 2018
    Аспегилиус умира успешно от Витамин С на кристали.
Последни новини