От х:

Днес в x:

Харманли е част от градовете – домакини в 100 държави на филмфест, посветен на миграцията

Харманли е сред градовете в 100 държави по света, домакини на Международния филмов фестивал, посветен на миграцията.

Global Migration Film Festival 2018 се провежда от 28 ноември до 18 декември. През тази година България ще бъде сред домакините за втори път. Инициативата е на Международна организация по миграция, която има мисия и у нас.

Освен в Харманли, в България са планирани излъчвания и в София. Това са двата града, където са най-големите регистрационно-приемателни центрове за търсещи закрила у нас. МОМ е подбрала за прожекции кинозали, университети, културни центрове и алтернативни пространства. Идеята е филмите да бъдат съпътствани от неформална дискусия, по време на която заедно с публиката да се обсъдят различни аспекти на миграцията.

Целта на фестивала е да популяризира и проблематизира темите, свързани с мащабните движения на човешки потоци – какви са причините за миграцията, какво стои зад решението да емигрираш и да оставиш родината и семейството си, какви са трудностите и обещанията за по-добър живот пред тези, които правят този избор. Филмите ще покажат различни аспекти от живота и пътя на мигрантите, като така хората от приемащото общество ще могат по-добре да се запознаят с предизвикателствата пред търсещите закрила, с техните перспективи, мечти и надежди. Повечето от филмите са документални и показват реални истории и човешки съдби.

„Миграцията е човешки феномен, който следва да бъде управляван по справедлив и хуманен начин. Единственият начин да спрем да се страхуваме от нея, е да я опознаем по-добре. Прекият контакт с мигранти и досегът с техните съдби и истории е прекрасна такава възможност. Именно такава цел си поставяме с провеждането за втора поредна година на кинофестивал за миграция“, коментират от екипа на Международна организация по миграция.

Програма Харманли / Program Harmanli

7.12.17 – Четвъртък / Thursday

Културен център гр. Харманли / Cultural Center Harmanli

18:30 – 2 Момичета / 2 Girls (52“)

12.12.17 – Вторник / Tuesday

Културен център гр. Харманли / Cultural Center Harmanli

17:30 – Изгубени в Ливан / Lost in Lebanon (80“)

14.12.17 – Четвъртък / Thursday

Културен център гр. Харманли / Cultural Center Harmanli

17:30 – По вълните. Спасение в Егейско море / To Kyma. A Rescue in the Aegean Sea (55“)

18.12.17 – Понеделник / Monday

Културен център гр. Харманли / Cultural Center Harmanli

17:30 – Дом в чужда държава / Home in A Foreign Land (80“)

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    мастикаджия
    1 0
    20:51, 28 ное 2018
    Защо махнахте коментарите под простотията на Делян Добрев?
Последни новини