От х:

Днес в x:

След Големия взрив появата на тежките елементи довела до възникването на живота

Теорията за Големия взрив и въпросът за това как е възникнал животът на Земята очарова учените от десетилетия. Сега нови изследвания на учени от Университета на Западна Австралия (UWA) предполагат, че след Големия взрив нещата са се случили по-различно от приетото в науката в момента.

Теорията за Големия взрив, разработена през 1927 г., се смята за най-достоверното научно обяснение за създаването на Вселената. Тя предполага, че вследствие Големия взрив, в началото, едва 300 хил. години след него, се е образувал водороден газ. Няколко милиона години той изстивал и се скупчвал на места, там се образували първите звезди, и тяхната смърт (свръхнова) след няколко милиона години е довела до образуването на елементите, необходими за възникването на живота. 

Изследователите проф. Снежана Абаржи и Ани Навеш от Училището по математически науки на UWA направиха математически анализ на условията, създадени от супернова.

Професор Абаржи каза, че макар избухването на свръхнова да е бурно, то не е толкова турбулентно и бързо, колкото се смяташе преди това.

"Традиционно се смята, че турбуленцията е механизъм за пренос и акумулиране на енергия, който е довел до образуване на химичните елементи в свръхнова", каза проф. Абаржи.

"Въпреки това нашите изследвания разкриха, че това не е бил турбулентен, а всъщност бавен процес, при  който в отделни точки енергията се локализирала и събирала, което довело до образуването, например на желязо, злато и сребро от атомите, произведени от Големия взрив."

"Констатациите са важни, защото те предизвикват нашето разбиране за теорията на Големия взрив и как се появява животът".

Професор Абаржи казва, че е зашеметяващо да видим сложността на начина, по който може да се е образувала Вселената.

"Човешките същества по същество започнали като водородни атоми и енергия, въртящи се наоколо, за да създадат други химични елементи и тези взаимодействия довели до появата живот", казва тя.

"Възникването на живота на Земята винаги ще ни очарова и ще ни предизвика, оставяйки повече въпроси, отколкото отговори, но това най-ново изследване ни доближава с една крачка до разбирането как сме се появили".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини