От х:

Днес в x:

Прекратиха делото за левчето за градина, насрочиха ново

Изображение 1 от 3

    Делото за таксите за левчето за детските градини беше прекратено в Административния съд в Хасково днес. Това беше поискано от Общинския съвет, който е ответник по делото, заведено по жалба на кмета на общината Добри Беливанов.

    Адвокатката на ОбС, която не се яви в днешното заседание, беше изпратила молба до съда с искане за прекратяване на процеса. Повод за това бе приетото ново решение 744 от 28 септември тази година на Общинския съвет, променящо Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Хасково, с което се обезмисля продължаване на настоящото дело. Предложението за прекратяването беше одобрено от старши юрисконсулта на общината Димитър Митрев и от прокурора Антон Стоянов, беше уважено и от съдия Ива Байнова.

    Междувременно в Административния съд в Хасково е насрочено ново заседание по жалба на кмета, оспорващ новото решение на ОбС от септември, с което се премахва досега действащата постоянна такса за детска градина в размер на 30 лева месечно и вместо нея се определя такса от лев на ден за всички деца. Незаконността на постоянната такса пък бе установена от Окръжната прокуратура. Според градоначалника изменението на наредбата е следвало да стане с последващ нормативен акт, а не с решение на Общинския съвет. Не били посочени и причини за отмяна на старите разпоредби от наредбата. В жалбата се излагат и доводи за погрешна финансово-икономическа обосновка на предложението, не било ясно защо се увеличавали средствата за издръжка на децата. Погрешно бил определен размерът на издръжката на година за едно дете. В мотивите на ОбС не било посочено от кои приходи щели да се вземат средства за дофинансиране на детските градини. Освен това се сочи, че при провеждането на заседанието на Общинския съвет, на което били приети промените в наредбата, са допуснати процесуални нарушения.

    Първото заседание по новото дело за таксите за градина е насрочено за 19 декември.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини