От х:

Днес в x:

Mитинг в Раднево за бъдещето на Марица-изток

Синдикатите при „Мини Марица-изток” и „ТЕЦ Марица-изток 2” вдигат митинг в защита на работните места и бъдещето на комплекса „Марица-изток” в Раднево на 28 ноември.

„Възмутително и неприемливо е държавата да отритва двете си най-големи енергийни дружества, произвеждащи повече от 45% от електроенергията в страната”, заявяват от КНСБ.

В декларацията, изпратена до отговорните институции по повод на предстоящия митинг, се казва, че състоянието на основните държавни енергийни дружества у нас все повече се влошава, което отново предизвиква безпокойство.

„Последните опити за спасяване на Комплекса „Марица-изток” от дълбокия финансов дефицит не будят доверие – от една страна се предлагат решения, които ще доведат само до прехвърляне на проблема и върху стабилни дружества, а от друга се обсъждат действия, които са твърде отдалечени във времето”, се казва в декларацията.

Синдикатите спешно настояват за адекватна позиция на държавата за осигуряване на бъдещето развитие на комплекса до изчерпване на въглищните запаси. Иска се нова енергийна стратегия с хоризонт 2030-2050 г., както и държавата да поеме траен ангажимент за съставяне на механизъм за компенсиране на загубите от въглеродни емисии на „ТЕЦ Марица-изток 2”.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини