От х:

Днес в x:

Фейсбук разследва приложение за детегледачки, Туитър го блокира

Фейсбук започна разследване на приложение за детегледачки, а Туитър го блокира.

Приложението на име Predictim, базирано в Калифорния, прогнозира доколко сигурен за детето може да бъде даден детегледач, като проследява постовете му в социалните медии по отношение на наркотици, насилие и неподходящо съдържание и предупреждава родителите, ако има потенциална опасност за детето, пише Би Би Си. Критиците му обаче казват, че не може да се вярва на алгоритъма при определяне на пригодността на кандидата.

По-рано този месец Фейсбук откри как действа приложението и му отне по-голямата част от достъпа до профилите с мотива, че фирмата нарушава политиката на социалната мрежа за използване на лични данни. Сега Фейсбук я разследва, за да може да прецени дали изцяло да блокира дейността ѝ от платформата си.

Главният изпълнителен директор и съосновател на Predictim Сал Парса твърди, че всеки човек проверява сам чрез социалните мрежи хората, които смята да наеме. „Ние просто автоматизираме процеса.“

От Facebook и Twitter не смятат така. Говорителка на Facebook обясни, че използването на данни от профилите на потребители нарушава условията на социалната мрежа и те ще разследват обстойно случая.

От Туитър пък са потвърдили пред Би Би Си, че наскоро са взели решение да блокират напълно приложението.

"Когато разбрахме какво прави Predictim, проведохме разследване и спряхме достъпа им", заяви говорителка на Twitter.

Дейността на приложението става известна благодарение на история на първите страници във в. „Вашингтон пост“ през уикенда. В нея експерти предупреждават за грешка на алгоритмите, които тълкуват намеренията на хората. Пред вестника Джейми Уилямс от Фондация "Електронна граница" казва: "Различните поколения използват шеги, които до голяма степен са саркастични, но алгоритъмът може да ги определи като „лошо отношение“.

Predictim се защитават, че човек преглежда обезпокоителните публикации и че са в състояние да открият кога дадено лице демонстрира неуважение или обратното.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини