От х:

Днес в x:

23 °C

Полетя първият самолет без подвижни части

Първият в света самолет без подвижни части в задвижващата система, прелетя успешно разстояние от 60 метра, като доказа че подобен полет е възможен без реактивни двигатели и витла.

Полетът се смята за истиски пробив в технологията “йонен вятър”, която използва мощно електрическо поле за генериране на заредени азотни йони, които излизат от задната част на самолета и генерират тяга.

Стивън Барет професор по аеронавтика от Масачузетския технологичен институт, автор на изследването, публикувано в списание Nature, обяснява, че вдъхновението за проекта дошло от научнофантастичните филми в детството му. “Бях голям почитател на Междузвездни войни, в онзи момент смятах, че в бъдеще със сигурност ще има самолети, летящи тихо, без движещи се части, които може би ще светят в синьо, но ще са без турбини и витла. Започнах да се интересувам от проблема и попаднах на концепция позната като йонен вятър, изследвана за пръв път през 20-те години. В онези години не бил отбелязан особен напредък. Предизвикала интереса отново през 50-те, когато изследователите заключили, че е неприложима по отношение на самолетите. Посветих се на проблема в период от 5 години, помагаха ми няколко студенти, за да подобрим фундаменталното разбиране за ефективното генериране на йонен вятър, и как процесът би могъл да се оптимизира”.

През проводниците в предната част на крилото на прототипния самолет преминава ток със сила 40 000 волта. Това е достатъчно за задействане на каскада от електрони, които в крайна сметка зареждат въздушните молекули в близост до проводника. Тези заредени молекули, благодарение на електрическото поле преминават във втори проводник в задната част на крилото, сблъсквайки се с неутрални въздушни молекули по пътя си, и предавайки им своята енергия. Неутралните молекули излизат от задната част на самолета, произвеждайки тяга.

Крайният резултат е изцяло електрическа задвижваща система, почти тиха, със съотношение тяга-мощност сравнимо с това на конвенционалните системи.

Технологията е все още в ранните си етапи, но екипът от Масачузетския технологичен институт е постигнал нещо, смятано за невъзможно преди – употреба на йонизиран газ за задвижване на самолет. Специалистите по аеронавтика упорито се опитват да открият начини за електрическо задвижване, защото тази технология ще направи пилотираните и непилотирани самолети по-ефикасни и незамърсяващи.

Успешният полет на самолета, наречен просто Версия 2, дължи много на инженерната мисъл, направила го изключително тънък и лек, колкото и на самия метод на задвижване. Апаратът тежи едва 2.45 кг, но въпреки това е успял да побере 5-метрови крила, батерия и високоволтов трансформатор.

Учените се надяват да увеличат обсега и скоростта на самолета, чрез уголемяване на машината. Възможните приложения в краткосрочен план включват непилотирани дронове, за които липсата на шум е от значение и полети на голяма височина, задвижвани от слънчева енергия, при които липсата на движещи се части би позволила на самолета да се носи в продължение на години и да функционира като псевдо сателит.

В дългосрочен план, технологията ще даде възможност за извършване на полети с нулев въглероден отпечатък.

Източник: theguardian.com
 
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 16.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия

Случаен виц

Последни новини