От х:

Днес в x:

Мъже търсят закрила от психическия тормоз на бившите си половинки

    Мъжете разчупват все по-често гордостта си, когато става въпрос за домашно насилие.

    Доскоро статистиката показваше, че мъжете рядко се оплакват от домашно насилие. Но явно благодарение работата на неправителствените организации в посока на убеждаването, че насилието не се дели на възраст и пол, а жертвите всъщност нерядко са представители на силния пол, картинката се променя.

    В региона на Хасково от началото на тази година има два случая, по които е работил екипът на фондация „Х&Д Джендър Перспективи“, в които мъже са потърсили помощ заради психологическо насилие. Неправителствената организация има консултативните центрове в Хасково, Димитровград и Свиленград, в които с психологическа, социална и правна помощ се помага на пострадали от домашно насилие. Мъжете, на които са помогнали да заведат дело за защита, са на възраст между 40 и 55 години и са с добър социален статус. Те са потърсили специалистите заради невъзможността да се справят с психологическите атаки, които им оказват вече бившите им половинки. „Дали са бедни, богати, силни или слаби, мъже или жени, хората, които се нуждаят от подкрепа в моменти, когато са станали жертви на домашно насилие, трябва да я получат еднакво внимание, защото законът е равен за всички. Само с адекватни мерки те могат да продължат живота си. В противен случай се завъртат в омагьосан кръг между себеуважението и признанието, между страхът и фактите.“, казват „Х&Д Джендър Перспективи“.

    Затова през цялата седмица центровете към организацията в хасковски регион се включват с различни инициативи в световната кампания на ООН „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пол“. Тя стартира ежегодно на 25 ноември – Международен ден против насилието над жени и приключва на 10 декември – Международен ден на правата на човека, символизирайки връзката на насилието над жени и човешките права и наблягайки на факта, че насилието над жени е нарушение на човешките права.

    В България чрез проявите още веднъж се насочва вниманието към недостатъчния брой кризисни центрове, както и твърде краткото време /между 3 и 6 месеца/, в което жертвите могат да намират убежище в тях, преди да са готови да започнат живота си отначало и да се върнат в обществото, извън угрозата от ново насилие.

    В Димитровград е най-големият кризисен център за жертви на домашно насилие с капацитет 14 души. От отварянето му през май месец до момента в него закрила са получили 17 души, някои от тях вече са се интегрирали отново в обществото успешно, за други обаче процесът е доста труден. Защото обикновено е необходимо да сменят тотално навиците си-не само мястото, където живеят, но и местоработата си, някои са дори в пълна анонимност, за да не бъдат намерени от агресорите, посочва Андриана Иванова- социален работник в организацията „Х&Д Джендър Перспективи“ и консултант в центровете за пострадали от домашно насилие.

    В момента в Димитровград са настанени четири жени с шест деца, тъй като финансирането от държавата, което се отпуска за подобни центрове е за до 10 души. Някои вървят повторно по пътя на спасението от насилника си. Често насилниците са твърде убедителни в обещанията си, че ще се променят спрямо жертвите си, а знаейки що е прошка-жертвите им се поддават и се връщат. До новото нападение, до следващият удар и докато настъпи отново онзи критичен момент със заплаха за живота им, в който осъзнават, че следващ път може и да няма.

    Всеки случай е много индивидуален и е необходим специален подход към всеки човек, претърпял домашно насилие, казва Кристина Йорданова, която е сътрудник социални дейности и консултант към Консултативния център за пострадали от домашно насилие в Хасково.

    Освен тенденцията на повече споделяне при мъжете, се наблюдава в последно време и разчупване на предразсъдъците у хората в малките населени места, когато става въпрос за домашно насилие. Именно там обаче са и най-честите случаи на пострадали възрастни хора у дома от своите близки- предимно деца, обяснява консултантът по юридическите въпроси в организацията Милена Славова. А думите към хората домашно насилие са: Никой не трябва да допуска да живее в среда на насилие, защото това оказва много сериозни последици, както върху психиката, така и върху динамиката на живот-било във взаимоотношенията на работното място или в контактите с близките, с децата. Всеки трябва да потърси защита без притеснение, когато изпадне в такава ситуация.

    От началото на година в съдебен район Хасково има заведени 93 дела по Закона за защита от домашно насилие, сочат данните. Половината от тях са образувани в Хасково, 21 са в Димитровград, 13 в Свиленград, 6 са в Харманли и едно в Ивайловград. 64 от делата са със издадени заповеди за незабавна защита.

    За нарушени заповеди за защита Прокуратурата е сезирани по 16 случая има две наложени глоби. Девет от делата са прекратени, защото е счетено, че няма данни за престъпление.

    Базплатен денонощен телефон за жертви на домашно насилие: 0800 11977
    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ке
      Кенанския Маймун
      4 -5
      19:13, 26 ное 2018
      фондация „Х&Д Джендър Перспективи“ да се земе да ражда деца ,
      че не остана материал ....
      а самото име на фондацията е като в "статия на ужасите" написана от Кръшков :))
    • 2
      То
      Тодор
      3 0
      02:01, 27 ное 2018
      Може би става въпрос за психически тормоз!
    • 3
      Бо
      Бондьо
      2 0
      09:56, 27 ное 2018
      Не знам дали е само при мен, но вече като чуя "джендър" и го асоциирам с нещо лошо, прикрито и с негативни- вредни последствия. Момичетата каква правдива кауза са подхванали, пък тоя джендър в името опорочи изцяло разбирането за идеята им.
      • 12
        12345
        1 -1
        19:39, 27 ное 2018
        Защото драги ми колега в България обясниха на хората че всички хора със обратни схващания за сексуалните си представи ще се наричат джендъри, а всъщност това преведено означава само думата Пол, или Род от английски. Няма нищо общо със ориентацията. За това се и отхвърли Истанбулската конвенция защото беше казано на хората и те повярваха че след нея ще се приемат гей бракове и обучение в училищата. А относно темата напоследък забелязах колко много ревност има у някои хора и умират други заради това. Жалко пропаднала държава сме и това е.
    Последни новини