От х:

Днес в x:

Румънецът прекарва най-малко време в шопинг, германецът - най-много

Дори и да сте купили нещо със 70% отстъпка или да са се опитали да ви убедят, че са ви го подарили, пак може да го върнете - напомня председателят на КЗП Димитър Маргаритов

Румънците отделят най-малко време за шопинг, германците - най-много, показва проучване на Евростат сред 15 европейски държави, проведено между 2008 и 2015 година и публикувано вчера, на Черен петък.

Освен обиколките за дрехи, обувки, бижута и т.н., статистиците включили в изчисленията и времето за т. нар. услуги за себе си - например фризьор, маникюр, лекар. И когато теглили чертата, се оказало, че румънците отделят за шопинг и грижи за себе си само 17 минути на ден, а германците - два пъти повече и отгоре - 35 минути.

Неясно е къде е България - тя не е включена в изследването.

То обхваща население на възраст 20 - 74 години и в него след Германия се нареждат Холандия и Великобритания, които също отделят повече от 30 минути на ден. Точно толкова са минутите са белгийците, а под тях са гражданите на Финландия, Испания, Австрия, Италия, които дават около 27 минути от времето си за шопинг.

Над 25 минути е времето и в Полша и Франция, в Люксембург е точно 25 мин.

Естония, Унгария, Гърция и Румъния се подреждат на последните 4 места.

Във Финландия 50.8% от включените в изследването потвърдили, че са отделили време за шопинг или лични услуги в дните на проучването. На второ място тук е Германия с 48.8%. После са Естония и Холандия с по 46.6%. Най-ниските нива са в Румъния 29.0%, Гърция (30.7%) и Франция (33.6%).

Във всички държави доминират жените - те пазаруват повече, по-често ходят на фризьор.

Колко прекарват българите по магазините не е проучено, и все пак е ясно какви са били нагласите на българите за Черния петък. Предварително проучване показа, че българинът е планирал да похарчи около 400 лева, каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред БНТ. Той подчерта, че в случая не става дума за импулсивно пазаруване, а за необходими покупки, обмисляни например няколко месеца. 

Той отново напомни: имате право на рекламация, може да върнете купеното, дори и да са ви го продали със 70% или да са се опитали да ви убедят, че са ви го "подарили".

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини