От х:

Днес в x:

Арестуваха изложба на Банкси в Брюксел

Брюкселски съд се произнесе да бъде арестувана изложбата на уличния художник Банкси в града. 

Изложбата в галерия Strokar включвала 60 произведения на обща стойност 15 милиона евро и трябвало да продължи до края на годината. Германска компания се обърнала към галерията за организирането на изложбата, като впоследствое доставила 58 експоната. Преди това удостоверила, че държи правата за преместване и експониране на творбите на Банкси.

Но малко след това компания от Великобритания, принадлежаща на Стив Лазаридес, бивш менеджър на Банкси и собственик на повечето от изложените творби, оспорила легалността на изложбата Stokar. Основанието - не са били информирани за изложбата и не са давали съгласие да се провежда.

Галерията не носи отговорност за случилото се, заяви адвокатът на Strokar Станислас Ешкинази в интервю. "Това прилича на измама, жертва на която е станал моят клиент".

"Спад жалбата от Великобритания проверихме документите, предоставени от германската компания и установихме, че тя е с капитал 25 хил. евро, а документът, който са ни представили като застраховка на творбите на Банкси се оказа сертификат за прекратяване, написано на чужд език", продължава той. 

Според договора галерия Strokar трябвало да получи 10% от прихода, германската компания - 90%.

Галерия Strokar продолжава да работи, затворена е само експозицията на Банкси. Галерията излага творби на улични артисти.

На сайта  на Банкси има списък с градове, където се провеждат негови изложби, без да са съгласувани с него. Сред тях са Москва, Брюксел, Амстердам, Торонто и други.

По-рано Банкси публикува в Instagram скрийншот, в който потребител се възмущава от неоторизираната изложба в Москва с платен вход. "Нали разбираш, че аз нямам никакво отношение към това? Аз не вземам пари за възможността да бъдат видени моите работи", отговаря Банкси.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини