От х:

Днес в x:

Депутатите преодоляха президентското вето на увеличението на данъка за старите коли

Депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев върху увеличението на данъка на старите коли.

Мнозинството в парламента подкрепи отново върнатите от държавния глава поправки в Закона за корпоративното подоходно облагане. Увеличението на налога за колите беше заложено през преходните и заключителните разпоредби на проекта.

Срещу ветото бяха 130 народни представители - ГЕРБ, "ОБединените патриоти", Воля и независимите депутати. Подкрепиха го само БСП и ДПС.

Мотивът на ДПС беше, че увеличението не е справедливо. "Данъчната справедливост е едно много обтегаемо понятие. Справедлив е според мен онзи данък, който данъкоплатецът с желание още на 1 януари отива и застава пред гишетата и иска да плати. Досега такъв данъкоплатец не съм виждал", каза Рамадан Аталай. 

Депутатите от левицата също обявиха, че са против увеличението. "Ситият на гладния не вярва. ГЕРБ трябва да размислят и да подкрепят ветото на държавния глава", каза Георги Гьоков.

"Обединените патриоти" бяха против ветото, но обявиха, че са готови да предложат нови промени, с които да изменят увеличението на данъка за старите коли - отново ще поискат за колите с газова уредба да има по-нисък налог. Тази тяхна идея беше отхвърлена при приемането на поправките на второ четене. 

По време на дебатите от ГЕРБ пак обясниха, че това е мярка срещу замърсяването на въздуха, но не пропуснаха да споменат и президента, който наложи вето на повишаването на налога. 

"Откакто приключиха президентските избори, президентската двойка се движи само в насрещното движение", каза лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Повече хора са гласували за президента Румен Радев, отколкото за ГЕРБ, отговори социалистът Таско Ерменков. Според друг депутат от БСП - Иван Иванов, пък не президентът, а управляващото мнозинство се движи в насрещното и то срещу своите граждани. "Мерките са необмислени и ненавременни. За това говори реакцията на българските граждани, които мигновено
излязоха на улицата и адекватната реакция на президентската институция, която съвсем мотивирано ви върна като първокласници", каза още Иванов.

С отхвърлянето на ветото мнозинството в парламента окончателно реши - данъкът за старите автомобили ще се увеличи с до 30%, а за по-екологичните автомобили - ще има бонус. За колите със сертификат ЕВРО 1, 2 и 3 ще има увеличение. Тези, които са с последна категория - Евро 6, ще получат намаление в данъка с около 10-20 %.

Всяка община ще определя колко точно да бъде данъкът на колите, а в закона за заложени параметри до колко може да се повиши налогът. Увеличението ще засегне около 2,4 млн. коли.

Стойността на данъка ще се определя от два компонента - имуществен и екологичен. Годишният размер на налога ще се определя по формула, където двата компонента ще се умножават.

Имущественият компонент ще се състои от две части - мощността на двигателя и годините на колата, които също се умножават.

Границите, в които ще се определят дължимите пари за мощността са:

- до 55 kW включително - от 0,34 до 1,20 лв. за 1 kW;
- над 55 kW до 74 kW включително - от 0,54 до 1,62 лв. за 1 kW;
- над 74 kW до 110 kW включително - от 1,10 до 3,30 лв. за 1 kW;
- над 110 kW до 150 kW включително - от 1,23 до 3,69 лв. за 1 kW;
- над 150 kW до 245 kW включително - от 1,60 до 4,80 лв. за 1 kW;
- над 245 kW - от 2,10 до 6,30 лв. за 1 kW;

При годините на колата стойностите, които участват в формирането на имуществения коефициент са:

- Над 20 години - 1,1
- Над 15 до 20 години включително - 1
- Над 10 до 15 години включително - 1,3
- Над 5 до 10 години включително - 1,5
- До 5 години включително - 2,3

Екологичният коефициент се определя само от екологичната категория.

- без екологична категория - 1,10-1,40
-"Евро 1" и „Евро 2" 1,10-1,40
-"Евро 3" 1,00-1,10
-"Евро 4" 0,80-1,00
-"Евро 5" 0,60-0,80
-"Евро 6" и "ЕЕV" 0,40-0,60.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини