От х:

Днес в x:

През 2020 г. "Турски поток" влиза в България, твърди "Комерсант"

От 2020 г. "Газпром" започва доставки на природен газ за България и Сърбия през "Турски поток" и компаниите за пренос в страните вече организират търгове за запазване на обеми по маршрута. Това означава, че е определено в коя посока ще продължава втората тръба за пренос към Югоизточна и Централна Европа, която в момента се довършва в Черно море.

Това твърди московското издание "Комерсант", според което "Газпром" е направил своя избор и Източна Европа е потвърдила маршрута. Газопреносните компании предлагат на участниците на пазара да си запазят бъдещи обеми и след приключването на тези аукциони ще трябва да построят инфраструктура, а да им ги доставят в договорения срок, обяснява изданието.

Само в България разширяването на транзитните мощности ще струва 1.63 млрд. долара, изчисляват от изданието.

"Комерсант" допълва, че ще се строи нов газопровод на българска територия с дължина почти 500 км и ще се използва част от съществуващата мрежа, но за пренос не от Украйна към Турция, а в обратната посока. От турската граница газът трябва да се движи на север до станция "Нова Провадия", която тепърва ще се изгражда. Нова станция "Расово" за поддържане на налягането ще има и до границата със Сърбия, където газопроводът ще влиза в Сърбия в района на Зайчар. Това е почти повторение на маршрута на "Южен поток", от който Русия се отказа пред 2014 г., обяснява "Комерсант" на читателите си.

"Булгартрансгаз" ще обяви през декември аукцион за запазване на бъдещи обеми на входа на системата от Турция и на излизането към Сърбия. Плановете били на входа от Турция от 1 януари 2020 г. за срок от 20 години да се запазят общо 15.8 млрд. куб м газ годишно - точно, колкото е капацитетът (15.75 млрд. куб. м) на втората тръба на "Турски поток". На изхода към Сърбия щели да бъдат предложени 4 млрд. куб. м, които година по-късно - от 1 януари 2021 г., трябвало да достигнат 11 млрд. куб. м.

"Комерсант" не обяснява какво ще прави българската държавна компания през 2020 г. с въпросните 11 млрд. куб. м природен газ, при положение, че потреблението в България е много по-малко. В момента малко над 80% от целия транзит е от Русия към Турция по Трансбалканския газопровод. Става дума за около 13 млрд. куб.м. годишно. Преносът за Гърция е около 18% от обемите, преминаващи през България, но скоро ще получава и каспийски газ по газопровода TANAP (може и Русия да сключи отделно споразумение за доставки по тръбата TAP) и се интересува от още няколко проекта, включително терминал за втечнен газ и доставки от Източното Средиземноморие.

Румъния вече осигурява от собствен добив около 85% от консумацията и в следващите години този дял ще нараства. Страната строи газова връзка от Гюргево на българската граница до Унгария, но плановете на "Газпром" не я включват, защото компанията предпочита Сърбия, където контролира газопреносната мрежа. Македонският пазар, за който в момента пренася България, е твърде малък - около 250 млн. куб. м годишно, които при най-оптимистичен сценарий може да достигнат 1 млрд. куб. м.

Не е ясно също как за две години ще бъдат осигурени клиенти, ще приключат преговорите с тях за договори и ще бъдат построени нужните газопроводи и в България, и в Сърбия. "Комерсант" твърди, че Газпром" се готви да пренася газ за Унгария от 2021 г., а през втората половина на 2022 г. - и за Словакия, което ще му позволи да се откаже от транзита през Украйна през 2022 г. Проблеми със законодателството на ЕС нямало да има, защото операторите и собствениците на инфраструктурата си остават същите. Освен това можело да няма проблем и с Украйна, тъй като "Газпром" може да увеличи доставките за Западна Европа и така да съхрани значителна част от украинския транзит, за което настояват още ЕС и САЩ.

Руското издание изброява колко милиарда куб. м газ вече са запазени в Унгария, Словакия и Австрия за нови мощности от октомври 2022 г. с уточнение, че процедурите още не са приключени. Това би трябвало да стане през март 2019 г., но ключовият момент тук е, че "Газпром" планирал да вземе всички предложени мощности, както е постъпила руската компания през 2017 г. със запазване на обеми за доставки от "Северен поток 2" през Германия до Чехия и Словакия.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ен
    ЕНДЕЛКО -ПЪРДЕЛКО
    2 0
    21:03, 22 ное 2018
    Той и Бат Бойко все това говори но дотогава я камилата я камиларя пък и Боко тогава ще е пенсионер и ще е я в Барцелона я в Лос Анджелис ---- да му мислим ние тука заедно с Циганетата

Още новини

Последни новини