От х:

Днес в x:

По 7 души на час за профилактика на простатата

Огромен наплив от желаещи да минат на профилактичен преглед за рак на простатата, регистрираха от МБАЛ Хасково. Кампанията на местната клиника ще се проведе от понеделник до сряда идната седмица във времето от 10 до 12 часа. По 15 пациенти са записани за двучасовата ехографска консултация всеки ден и още в първия ден на обявения прием капацитетът за прегледите е изчерпан, уточниха днес от болницата. Заради многото желаещи от ръководството на Урологичното отделение обмислят организирането на още няколко кампанийни дни до края на годината.

Изследването е насочено за мъже над 50 годишна възраст. Инициативата е по повод месеца на мъжкото здраве, в който се поставя фокусът именно върху профилактиката и ранната диагностика на рак на простатната жлеза.

Според отчетите в България заболяването обикновено се диагностицира доста късно,това намалява възможността за успешно лечение. Това се дължи основно на ниската степен на превенция.

Това е причината разликата в смъртността между хората с рак на простатата от Западна и Източна Европа да е доста висок - около 40%.

Според статистика над 1 млн. мъже по света са с диагноза рак на простата. Болестта е около 8% от всички новорегистрирани онкологични заболявания и над 15% от раковите заболявания при мъжете. В Европа 400 000 мъже страдат от него.
У нас средно на четирима мъже откриват рак на простатата всеки ден, показват данни на Националния раков регистър от последните години. Годишно случаите варират между 1400 и 1500. Най-засегната е възрастовата група от 60 до 74 години.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хр
    храбрият войник ШВЕЙК
    1 -1
    20:52, 22 ное 2018
    А Слави Трифонов дали мина прегледа щото и той е надхвърлил петдесетте
Последни новини