От х:

Днес в x:

Южнокореец избран за президент на Интерпол

Международната полицейска организация Интерпол избра за президент южнокорееца Ким Йон-ян, отхвърляйки кандидата на Русия, който беше обвинен в злоупотреба със системата на международната полицейска организация за искане на арест, съобщават световните осведомителни агенции.

Ким беше избран от 194-те страни членки на Интерпол по време на заседание на годишния конгрес на организацията в Дубай. Досега той беше временно изпълняващ длъжността президент на международната полицейска организация.

Той победи представителя на Русия Александър Прокопчук, срещу чиято кандидатура се обявиха множество страни, тъй като имаше опасения, че ще използва този пост, за да преследва критици на руския президент Владимир Путин.

Изборът на Ким идва след изчезването на бившия президент на Интерпол Мън Хунвей, който изчезна след пътуване до Китай през септември. Пекин след това потвърди, че той е бил арестуван и е разследван за предполагаемо взимане на подкупи.

Ким ще изкара оставащите две години от мандата на Мън Хунвей.

Прокопчук е генерал от запаса, като е заемал висок пост в руското вътрешно министерство. Докато беше шеф на московското бюро на Интерпол, той беше обвинен в нарушаване на системата за издаване на червена бюлетина - международни заповеди за арест - за да преследва критици на Путин. 

Сред руски правозащитни организации и официални лица от други страни, включително от САЩ и Великобритания, имаше опасения, че Москва би използвала позицията, за да преследва политически опоненти.  

Група американски сенатори заявиха по-рано, че евентуално избиране на Прокопчук би било същото, като да сложиш лисица да отговаря за кокошкарника, докато изтъкнат критик на Кремъл настоя, че това било било все едно "да дадеш власт на мафията". 

Литва, която възвърна независимостта си от Русия по време на разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и сега е член както на НАТО, така и на Европейския съюз, заплаши да напусне Интерпол, ако Прокопчук бъде избран. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини