От х:

Днес в x:

Отложиха делото срещу лидера Европеиски институт „Помак”Ефрем Моллов

Според службите чрез книгата си Ефрем Моллов насаждал етническа омраза и радикален ислям в Родопите

С протест пред съда в Смолян и засилено полицейско присъствие започна първото заседание по делото срещу лидера на партия „Помак“ Ефрем Моллов, информира NOVA. Той е обвинен за проповядване на радикален ислям и подбуждане към дискриминация и омраза, основани на етническа и религиозна принадлежност.

Десетки привърженици на ВМРО се събраха минути преди делото пред сградата на съда, за да протестират. Твърдят, че има опити да бъдат противопоставяни християни срещу мюсюлмани.

„Появяват се леко налудничави тези, че има т.нар. Помашка република, че едва ли не българите мюсюлмани са различни хора и нямат никакъв български корен. Именно заради това днес сме тук в знак на една подкрепа за истината,за историческата истина, която според нас е една – българи мюсюлмани, българи християни в Родопите са единствено и на първо място само българи”, каза Манол Ружин, председател на комитет „Родопски хайдути“-Смолян.

”Това е нещо много опасно. Това застрашава целостта на България”, каза Стефан Послийски,  член на ВМРО.

Делото срещу лидера на партия „Помак“ Ефрем Моллов и автор на книгата „Има ли бъдеще Велика България или защо беше скрита историята на помаците“ е образувано преди 5 години по сигнал на ДАНС.

Според службите чрез книгата си Моллов насаждал етническа омраза и радикален ислям в Родопите.

„Обвинението срещу Ефрем Моллов е за проповядване на дискриминация  и омраза, основана на етническа принадлежност, както и проповядване на омраза, основана на религиозна основа”, каза Славка Гимишева, прокурор в Районна прокуратура – Смолян.

Ефрем Моллов не дойде на делото. Адвокатът му също не се яви. Българските власти имат данни, че Моллов е напуснал страната ни и сега е в Норвегия. „Доколкото знам самото уведомление е адресирано от началото на 2017 г. и може би оттогава не е в страната“, обясни Петър Маргаритов, председател на Районен съд – Смолян.

Делото беше отложено за 21 декември.

www.vesti.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини