От х:

Днес в x:

31 °C

Защо харесваме кафето, въпреки че не би трябвало?

Защо ни харесва горчивия вкус на кафето? Нашето възприятие за горчивото се е развило като естествена система за предупреждение, за да предпази тялото от вредни вещества. Според еволюционна логика би трябвало да го изплюем.

Но се оказва, че колкото по-чувствителни са хората към горчивия вкус на кофеин, толкова повече кафе пият, покзва ново проучване на Севрозападния университет (Илинойс) и Института за медицински изследвания Бъргхофер в Австралия. Чувствителността се дължи на генетичен вариант.

"Бихте очаквали, че хората, които са особено чувствителни към горчивия вкус на кофеина, ще пият по-малко кафе", казва Мерилин Корнелис, асистент по превантивна медицина в Северозападния университет "Файнберг". "Обратните резултати от нашето проучване показват, че потребителите на кафе развиват вкус или способност за откриване на кофеина, благодарение на наученото положително усилване (т.е. стимулиране), предизвикано от кофеина."

С други думи, хората, които имат повишена способност да вкусят горчивината на кафето и по-специално очевидно горчивия вкус на кофеина, се научават да свързват "хубави неща с него", казва Корнелис.

Изследването е публикувано на 15 ноември в Scientific Reports.

Хората, които са по-чувствителни към кофеина и пият много кафе, консумират малки количества чай. Но това може да се дължи на факта, че са били много заети с пиене на кафе, отбелязва Корнелис.

Изследването също така открива, че хората, чувствителни към горчивите вкусове на хинина и на PROP - синтетичен вкус, свързан със съединенията в кръстоцветните зеленчуци, избягват кафето. За алкохола, по-висока чувствителност към горчивината на PROP води до по-ниска консумация на алкохол, особено на червено вино.

"Констатациите ни показват, че възприемането на горчивите вкусове, информирано от нашата генетика, допринася за предпочитанията на кафе, чай и алкохол", каза Корнелис.

За изследването учените прилагат рандомизация на Мендел - техника, обикновено използвана в епидемиологията на заболяванията, за да тестват причинно-следствената връзка между горчивия вкус и консумацията на напитки при над 400 000 мъже и жени в Обединеното кралство. Генетичните варианти, свързани с кофеина, хинина и PROP, са били идентифицирани преди това чрез геномен анализ на вкуса, извършен на австралийски близнаци. След това тези генетични варианти били тествани за асоциации със самодокладвани консумации на кафе, чай и алкохол в новото изследване.

"Вкусът е изучаван дълго време, но не знаем пълната му механика", каза Корнелис. "Вкусът е едно от сетивата. Искаме да го разберем от биологична гледна точка."

Изследването е озаглавено "Разбиране на ролята на възприятието на горчивия вкус при консумацията на кафе, чай и алкохол чрез рандомизация на Мендел".
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 18.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини