От х:

Днес в x:

Изграждат една кухня за всички детски градини в Смолян, увеличението е 50 стотинки дневно

Увеличението на таксата за детска градина е с 0. 50лв. , а таксата от 5 лв. месечно е най-ниската, като в страната достига до 40лв. в големите градове. Това е заложено като промяна в наредбата, която е подложена на обществено обсъждане. Кметът и заместникът му Венера Аръчкова обясниха, че увеличението не е от 50%, а е с 0. 50лв. за храноден на едно дете.

„Когато общественото мнение е на една позиция, аз естествено ще взема позицията на обществото. Това се отнася и за детските градини. Издръжката на едно дете е доста по-голяма от това, което се плаща от родителите, парите от делегиран бюджет едва стигат за заплати на персонала, а общината всяка година дофинансира издръжката с 890-до 950 хил. лв.

От миналата година са влезли в сила нови изисквания за Рецептурника за храна в детските градини, които изискват осъвременяване на рецептите и влагане на здравословни храни в менюто, което изисква допълнително пари, обясни зам. -кметът Аръчкова. Общината или трябва да повиши данъците или да повиши таксата за храноден в детска градина, което не е правено то 2009г.  Към момента таксата за детска градина е 40 лв. на месец с ДДС, което прави 2 лв. на ден за храна 4 пъти дневно, а деца с един родител и социално слаби плащат 50% от нея, децата с телково решение не плащат такса, както и тези на 5 и 6 години.

“Сега се изгражда кухня „майка“, на едно място се готви, всеки ден се дават проби за изследване на качеството, така ще се гарантира и контролира еднаквото качество на храната във всички детски градини. “, каза още Мелемов и уточни, че тя трябва да е готова в началото на годината. Той коментира, че Община Смолян не може да си позволи да направи детската градина безплатна, тъй като няма финансова възможност като други големи общини в страната.

„Затова правим обществено обсъждане, ако се окаже, че проблемът е огромен и не може да бъде понесено от родителите, ще търсим начин. В наредбата, която сме предложили и текат обществени консултации, има я на сайта на общината, там е написано какви такси плащат родителите в различни категории. Предложената такса от 5 лв на месец я има в цялата страна – тя гарантира, че детето ще ходи именно в тази детска градина. На територията на Община Смолян има 1280 деца и 13 детски градини, по сегашната наредба се събират такси и общината допълва от местни приходи до 950 хил. лв. заложени по бюджет.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини