От х:

Днес в x:

Деня на толерантността отбелязват в Димитровград

За поредна година Дневен център за деца с увреждания Димитровград ще отбележи Международния ден на толерантността, 16 ноември.

Символиката на този ден е от изключително значение, за да може обществото да приема с разбиране различията помежду си.

Тази година Дневен център за деца с увреждания организира творческо ателие за рисунки на 16.11.2018г. от 10.00ч. в читалнята на Градска библиотека "Пеньо Пенев" под надслов "Ръцете на децата са еднакви!".

Рисунките ще бъдат представени в "пътуваща" изложба по отделните училища в града в организирани срещи на децата от центъра с техни връстници.  Общуването между децата в тези срещи ще обогати чрез лични впечатления и разговори възпитанието в дух на толерантност сред младите хора.

Толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на всички форми на самоизява и способите за проява на човешката индивидуалност.

За да има толерантност – трябва да има знания, откритост, общуване и свободата на мисълта, съвестта и убежденията.  
Можем просто да проверим дали сме толерантни помежду си – когато сме в колата и закъсняваме за работа или среща, когато чакаме пред лекарските кабинети или се запознаваме с новите приятели на децата.
Дали сме само привидно любезни и тази привидна любезност дали е форма на толерантността или на най-обикновено лицемерие?
Дали, когато извръщаме очи от просяците по улиците, от безпризорните деца и незабелязвайки проблемите на хората, които не могат да се справят със собствената си бедност, дали  сме хора по своему толерантни и дали това не ни поставя в другата категория – на нечувствителните, нетолерантните и духовно бедните хора?
Дали отбягваме да работим с хора от малцинствата?
Дали когато при нас търсят работа хора с увреждания или такива в неравностойно социално положение ние ги игнорираме, за да не си създаваме допълнително главоболия и да си усложняваме излишно работата?

Независимо от това къде живеем, каква религия изповядваме, какво увреждане имаме, ние искаме да споделим с другите нашия свят, нашите ценности. Съпричастни и толерантни сме, ако не отблъснем този опит, ако подадем ръка за поздрав и приемем чуждото послание.

Когато говорим за толерантност на едно общество може би е добре първо да се замислим за нашата лична толерантност.

И ако досега не сме мислили над тези въпроси, може да го направим именно на 16 ноември.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини