От х:

Днес в x:

14 °C

6G мобилни мрежи на близкия хоризонт

Телеком индустрията се готви усилено за внедряване на мрежите от пето поколение (5G), но специалисти и анализатори вече говорят за 6G мрежите. Очаква се те да влязат в експлоатация към 2030 година.

Активното използване на 5G мрежи ще започне през 2019 г., като до няколко години се очаква технологията да се разпространи по целия свят. Вече се появяват информации и за смартфони с готовност за работа в 5G.

На този фон висш представител на Министерството на промишлеността и информатиката на Китай заяви, че разработката на 6G мрежа вече е започнала на ниво концепция. Според Су Ксин, цитиран от Gizchina, върху 6G работят екипи в Китай, САЩ, ЕС и Русия.

Към момента е известно, че мрежите от шесто поколение ще предават данни със скорост до 1 терабайт в секунда (TB/s). И нещо особено важно – 6G ще има не само земно покритие, но и под вода.

Според най-оптимистичните прогнози, въвеждането на 6G в комерсиална експлоатация ще стане не по-рано от 2030 година, което всъщност е доста близък хоризонт, предвид, че все още предстои навлизането на 5G.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини