От х:

Днес в x:

Великобритания и ЕС договориха текста за Ирландия

Великобритания и Европейският съюз постигнаха споразумение за текста по въпроса за ирландската граница, съобщава ирландската медия RTE News

Двама източници заявиха пред медията, че текстът е "толкова стабилен, колкото може да бъде", но преговорите все още не са окончателно приключени. В съгласувания текст се казва, че ще има само една "мрежа за сигурност", която се създава, за да се избегне проблемът с "твърда" граница между Северна Ирландия и Ирландия.

Съобщава се, че сделката включва временно митническо споразумение между Лондон и ЕС, което ще се прилага за цяла Великобритания, но с някои конкретни положения за Северна Ирландия. Тези клаузи се отнасят за единния пазар на ЕС и включват по-дълбоко обвързване в сравнение с останалата част от Острова. Споразумението също включва клауза, съдържаща механизъм за преглед.

Според източниците текстът е "стабилизиран" миналата нощ около 21,00 часа и е предаден на британското правителство.

Договореният текст как да се избегне "твърда" граница с Ирландия ще е част от споразумението за Брекзит.

Сега текстът трябва да бъде одобрен от британския кабинет и след това от парламента на Обединеното кралство.

Утре правителството на премиера Тереза Мей ще проведе заседание, на което се очаква да се подпише под законодателството за Брекзит. Планирана е среща и тази вечер. Британски министър потвърди, че утре ще се проведе специално заседание на кабинета.

В съобщение на "Даунинг стрийт" се потвърждава, че кабинетът ще се срещне утре в 14,00 часа, за да обсъди проект на споразумение, договорен между преговарящите екипи в Брюксел, и да реши следващите стъпки. Министрите са поканени да прочетат документа преди срещата.

Медии съобщават, че споразумението за Брекзит е договорено на техническо ниво.

Демократичната юнионистка партия все още не е видяла текста. Не е ясно дали договореното пресича установените от северноирландската партия "червени линии".

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини